Naftemporiki

Ένα έργο-ποταμός διαπερνά δύο αιώνες

Η ηθοποιός Γωγώ Μπρέμπου για την παράσταση με βάση τη «Νίκη» του Χρήστου Α. Χωμενίδη

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

είναι η Ελλάδα η ίδια. Αγαπάει χωρίς όρους όλα τα παιδιά της και είναι έτοιμη να θυσιαστεί για εκείνα».

Πώς εξελίσσετα­ι η ιστορία τους και με ποιον τρόπο την αφηγείται η Νίκη;

«Ευφυέστατα, ο Σταμάτης Φασουλής έχει διατηρήσει τη δομή του βιβλίου. Έχουμε ανάμεσά μας τρεις Νίκες. Τη Νίκη, την επαύριο του θανάτου της, η οποία, απελευθερω­μένη από τις δεσμεύσεις του χρόνου και του τόπου, αφηγείται τη ζωή της. Τη Νίκη έφηβη, που ακολουθεί τους γονείς της στην πιο δύσκολη και μοναχική περιπέτεια. Τη Νίκη νήπιο, να επιστρέφει μαζί με τη μάνα της από την εξορία στη Σίφνο, όπου βρισκόταν από εβδομήντα ημερών, και να γίνεται ζωντανή κούκλα για τις κοσμικές της θείες».

Ποια είναι τα χαρακτηρισ­τικά του δικού σας ρόλου;

«Η Άννα Μυλωνά, που εγώ ενσαρ- κώνω, είναι μια γυναίκα αφιερωμένη, ψυχή τε και σώματι, στο όραμα ενός δικαιότερο­υ κόσμου. Έχει γεννηθεί σε μια πολύ εύπορη οικογένεια της Πελοποννήσ­ου, στις αρχές του 20ού αιώνα, μα, από τα πρώτα νιάτα της, έχει διαλέξει τον δικό της δρόμο. Και τον ακολουθεί χωρίς αμφιταλαντ­εύσεις και υποχωρήσει­ς. Παράλληλα, ωστόσο, κάτω από το αυστηρό της ύφος, τρέφει τα πιο βαθιά συναισθήμα­τα για τα αγαπημένα της πρόσωπα. Στο φινάλε του έργου, η Άννα είναι, που, με δύο φράσεις της, θα απελευθερώ­σει τη Νίκη».

Πώς αισθάνεστε για τη σημερινή Ελλάδα;

«Ένα μίγμα απογοήτευσ­ης και ελπίδας, όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται. Δεν έχω δει μέχρι τώρα να κατασπαταλ­ώνται τόσες ιδέες, τόσος κόπος, τόση ενέργεια, κεκτημένα δεκαετιών να μη σημαίνουν πλέον τίποτα. Όμως, αν κάποιος πρέπει να στέκεται άξιος του καιρού του, η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα είναι η απόλυτη πρόκληση».

Τι σας τονώνει το ηθικό;

«Να βλέπω τους γύρω μου, σε πείσμα των καιρών, να τα καταφέρνου­ν, να συνεχίζουν, να μάχονται και να ερωτεύοντα­ι. Και πάντα, μια βόλτα στην Ακρόπολη, στη θάλασσα, μαζί με τους αγαπημένου­ς μου». [SID:11021590]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece