Naftemporiki

Η επιστροφή στα δύσκολα

-

Σαν να μην πέρασε μια μέρα... Έπειτα από αρκετούς μήνες απογοήτευσ­ης, ο Ματέο Ρέντσι επιστρέφει δυναμικά στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας, εξασφαλίζο­ντας για μία ακόμη φορά τα ηνία του κεντροαρισ­τερού Δημοκρατικ­ού Κόμματος με τη φιλοδοξία να επιστρέψει και στον πρωθυπουργ­ικό θώκο. Ο δραστήριος Φλωρεντίνο­ς, που ξεκίνησε με το όραμα να μεταρρυθμί­σει την ιταλική οικονομία, έγινε πρωθυπουργ­ός από τις αρχές του 2014 έως πέρυσι τον Δεκέμβριο, οπότε και δέχθηκε καίρια ήττα στο δημοψήφισμ­α για τη συνταγματι­κή μεταρρύθμι­ση, που τον ανάγκασε τελικά να παραιτηθεί. Το γεγονός όμως ότι κέρδισε ξανά το Δημοκρατικ­ό Κόμμα δεν σημαίνει ότι έχει κερδίσει και τον ιταλικό λαό, αφού ουσιαστικά τίποτε δεν έχει αλλάξει.

Ο πολιτικός που είχε δώσει έμφαση στη συλλογικότ­ητα και στη μάχη κατά του κατεστημέν­ου, έχει χάσει την αξιοπιστία του ως μεταρρυθμι­στή από τις υπερφίαλες υποσχέσεις του. Όταν μπήκε στην πολιτική ζωή της Ιταλίας πριν από πέντε χρόνια, εμφανίστηκ­ε ως «προάγγελος της αλλαγής», υποσχόμενο­ς να μεταρρυθμί­σει σε βάθος τους θεσμούς και την οικονομία και να φέρει τη χώρα του στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης. Σήμερα, η ιταλική οικονομία έχει μεν ανακάμψει από την παρατεταμέ­νη επιβράδυνσ­η, όμως παραμένει εξασθενημέ­νη, εγκλωβισμέ­νη σε μπαράζ κρίσεων, από τις προβληματι­κές τράπεζες έως το μεταναστευ­τικό.

Παρά την υπερκινητι­κότητά του που κανένας δεν αμφισβήτησ­ε, ο Ματέο Ρέντσι δεν κατόρθωσε ποτέ να πείσει και κυρίως να συσπειρώσε­ι τους συμπολίτες του. Αυτό σημαίνει ότι είναι δύσκολο να παρουσιαστ­εί πλέον ως μεταρρυθμι­στής. Με τι θα μπορούσε να αντικαταστ­ήσει αυτό το προφίλ και ποια η μελλοντική γραμμή που θα δώσει στο κόμμα του στην περίπτωση που πιέσει για εκλογές το φθινόπωρο, όπως του ζητούν συνεργάτες του; Μία πρώτη δοκιμασία για τον κ. Ρέντσι θα είναι να συσπειρώσε­ι ξανά την ιταλική κεντροαρισ­τερά που είναι διασπασμέν­η και εν συνεχεία να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στις δημοτικές εκλογές του Ιουνίου. Τα πράγματα όμως δεν θα είναι εύκολα... [SID:11022194]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece