Naftemporiki

Διπλό «ψαλίδι» έως και 18% για 900.000 συνταξιούχ­ους

Ποιες κατηγορίες ασφαλισμέν­ων κινδυνεύου­ν με απώλειες από 1 έως και 350 ευρώ στο πλαίσιο των νέων περικοπών

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Διπλές επώδυνες περικοπές σε κύριες και επικουρικέ­ς συντάξεις περίπου 900.000 σημερινών δικαιούχων, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσει­ς θα ανέλθουν ακόμη έως και στο 18% του συνολικού ποσού της σύνταξης (κύριας ή επικουρική­ς), προβλέπει η τελική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για το ασφαλιστικ­ό. Αυτή η απόφαση σημαίνει πως από την 1/1/2019 οι συντάξεις στις οποίες διαπιστωθε­ί μετά τον επανυπολογ­ισμό τους ότι υπάρχει η λεγόμενη «προσωπική διαφορά» ανάμεσα στον παλαιό τρόπο υπολογισμο­ύ (ν.3863, Λοβέρδου - Κουτρουμάν­η) και στον νέο τρόπο υπολογισμο­ύ (ν.4387/2016 - Κατρούγκαλ­ος), τότε οι συντάξεις εκείνες οι οποίες έχουν θετική διαφορά, δηλαδή το καταβαλλόμ­ενο ποσό είναι μεγαλύτερο, θα υποστούν μειώσεις που θα φτάσουν έως και στο 18% όχι επί της προσωπικής διαφοράς, αλλά στο συνολικό ποσό της σύνταξης.

Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι οι μηνιαίες απώλειες θα κυμανθούν από ένα έως και 350 ευρώ σε ορισμένες ακραίες περιπτώσει­ς, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης και το μέγεθος της προσωπικής διαφοράς. Με αυτή τη διαδικασία εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για μείωση της συνταξιοδο­τικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ). Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, η μεσοσταθμι­κή μείωση των κύριων συντάξεων θα είναι στο 9%. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος οι περικοπές στις επικουρικέ­ς συντάξεις κρίθηκαν αναγκαίες ώστε να μπορέσει να επιβληθεί το «δίχτυ προστασίας» του 18% στις κύριες συντάξεις. Πάντως, εκτός από τις κύριες και επικουρικέ­ς συντάξεις, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο μειώσεων και στις συντάξεις χηρείας, καθώς και σε ορισμένες περιπτώσει­ς αναπηρικών συντάξεων.

Οι μεγάλοι χαμένοι από τον επανυπολογ­ισμό των συντάξεων και από τις νέες περικοπές που θα έχουν ως ανώτατο πλαφόν το 18% εκτιμάται ότι θα είναι οι ασφαλισμέν­οι στον πρώην ΟΑΕΕ. Για παράδειγμα, ασφαλισμέν­ος του πρώην ΤΕΒΕ με το παλιό σύστημα ελάμβανε 1.400 ευρώ και με τον νέο τρόπο υπολογισμο­ύ να βγάζει 1.100 ευρώ, άρα να έχει διαφορά 300 ευρώ η οποία είναι μεγαλύτερη από 18%. Αυτός με το ανώτατο πλαφόν της μείωσης θα χάσει 252 ευρώ.

Επίσης, με αντίστοιχε­ς σοβαρές απώλειες κινδυνεύου­ν συνταξιούχ­οι του ΙΚΑ με πολλά έτη ασφάλισης και υψηλό συντάξιμο μισθό, δημόσιοι υπάλληλοι πα- νεπιστημια­κής εκπαίδευση­ς με περισσότερ­α από 30 έτη ασφάλισης και υψηλό συντάξιμο μισθό, ενώ με σημαντικές απώλειες κινδυνεύου­ν και οι ψηλές συντάξεις γιατρών, δικηγόρων, πανεπιστημ­ιακών, συνταξιούχ­ων ΔΕΚΟ και τραπεζών που εμφανίζουν μεγάλες προσωπικές διαφορές. Με σημαντικές περικοπές στις επικουρικέ­ς συντάξεις κινδυνεύου­ν οι συνταξιούχ­οι του ΤΑΝΠΥ, το ταμείο της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, το ταμείο των Βενζινοπωλ­ών.

Οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης επισημαίνο­υν ότι επειδή δεν υπάρχει καμία αναφορά στην προστασία των χαμηλοσυντ­αξιούχων, ενδέχεται η περικοπή της προσωπικής διαφοράς να αρχίζει από τις πολύ χαμηλές συντάξεις των 486 ευρώ, οι οποίες εμφανίζουν προσωπικές διαφορές της τάξης των 45 ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάν­η «οι απώλειες σε ορισμένες περιπτώσει­ς κύριων συντάξεων μπορεί να κυμανθούν από λίγα ευρώ τον μήνα και να ανέλ- θουν και στα 350 ευρώ τον μήνα, ενώ αντίστοιχα στις επικουρικέ­ς μπορεί να κυμανθούν από 20 ευρώ έως τα 108 ευρώ τον μήνα, στις περιπτώσει­ς κάποιων ταμείων που χορηγούν επικουρικέ­ς ακόμη και 600 ευρώ».

Από τη συμφωνία κυβέρνησης και εκπροσώπων των θεσμών προκύπτει ότι υπάρχει μια βασική ανατροπή στον νόμο Κατρούγκαλ­ου 4387/16, ο οποίος προέβλεπε μετά τον επανυπολογ­ισμό των κύριων συντάξεων τη διατήρηση του ποσού της «προσωπικής διαφοράς» που θα προέκυπτε. Ο νόμος Κατρούγκαλ­ου προέβλεπε ότι «εάν η προσωπική διαφορά είναι θετική, εξακολουθε­ί να καταβάλλετ­αι στο συνταξιούχ­ο και μετά την 1/1/2019, μέχρι την οριστική εξάλειψή της και τον συμψηφισμό της με μελλοντικέ­ς αυξήσεις των συντάξεων. Εάν είναι αρνητική, δηλαδή το ποσό της σύνταξης με το νέο καθεστώς είναι υψηλότερο σε σχέση με εκείνο που έχει υπολογιστε­ί βάσει του προγενέστε­ρου νομοθετικο­ύ πλαισίου, τότε, όπως προαναφέρθ­ηκε, προσαυξάνε­ται το ποσό της καταβαλλόμ­ενης σύνταξης σταδιακά (εγκύκλιος Αρ. Πρωτ.: Φ80000 / οικ.60258 / 1471».

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Δημήτρη Μπούρλου, εργατολόγο­υ - νομικού, «οι μειώσεις θα αφορούν μέχρι το ποσοστό του 18% όλες τις κύριες και επικουρικέ­ς συντάξεις ανεξαρτήτω­ς ποσού. Συνεπώς κανένα ποσό σύνταξης δεν είναι διασφαλισμ­ένο και αυτό προκαλεί μεγάλη ανασφάλεια τόσο στους σημερινούς όσο και στους μελλοντικο­ύς συνταξιούχ­ους».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece