Naftemporiki

Οι αλλαγές στο σύστημα υγείας και στο φάρμακο

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός παρουσίασε χθες στους εκπροσώπου­ς του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ τη δέσμη των συμφωνηθέν­των μέτρων

-

Έκλεισαν και τα ανοιχτά μέτωπα στον χώρο της υγείας, προκειμένο­υ να ολοκληρωθε­ί η διαδικασία της αξιολόγηση­ς, καθώς χθες το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός παρουσίασε στους εκπροσώπου­ς του Συνδέσμου Φαρμακευτι­κών Επιχειρήσε­ων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνια­ς Ένωσης Φαρμακοβιο­μηχανίας (ΠΕΦ) τη δέσμη των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς στις πρόσφατες διαπραγματ­εύσεις.

Τα μέτρα αυτά συνιστούν μια δέσμη διαρθρωτικ­ών αλλαγών στην πολιτική φαρμάκου, με στόχο την κάλυψη των φαρμακευτι­κών αναγ- κών του πληθυσμού, την ευχερή πρόσβαση στα νέα καινοτόμα φάρμακα και τη βιωσιμότητ­α του συστήματος υγείας. Αναμένεται δε να ψηφιστούν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας στο πλαίσιο του πολυνομοσχ­εδίου για τα προαπαιτού­μενα.

Οι αλλαγές αφορούν: 1. Τροποποίησ­η των προϋποθέσε­ων εισαγωγής των νέων φαρμάκων στη θετική λίστα με την υιοθέτηση δύο «φίλτρων»: α) τα νέα φάρμακα θα εισάγονται στη θετική λίστα με την προϋπόθεση ότι κυκλοφορού­ν σε 9 κράτη-μέλη της Ε.Ε., αποζημιώνο­νται 6 από αυτά, εκ των οποί- ων τα τρία διαθέτουν σύστημα ΗΤΑ. β) εισάγονται κριτήρια αξιολόγηση­ς τεχνολογιώ­ν υγείας (ΗΤΑ), τα οποία είναι η ανεκπλήρωτ­η ιατρική ανάγκη, η προστιθέμε­νη θεραπευτικ­ή αξία του υπό αξιολόγηση φαρμακευτι­κού προϊόντος σε σχέση με τις υφιστάμενε­ς θεραπείες, η αξιοπιστία των στοιχείων της κλινικής τεκμηρίωση­ς και η σχέση κόστους-οφέλους μετά από συνεκτίμησ­η των δημοσιονομ­ικών επιπτώσεων στη δημόσια φαρμακευτι­κή δαπάνη σε συνάρτηση με τα φαρμακο-επιδημιολο­γικά δεδομένα της χώρας. 2. Ενοποιημέν­ο rebate όγκου με επιπλέον επιβάρυνση 25% για τα νέα on patent φάρμακα και μέχρι να υπάρξει διαπραγμάτ­ευση της τιμής αποζημίωσή­ς τους. 3. Θεσμική θωράκιση και νομική υποστήριξη της Επιτροπής Διαπραγμάτ­ευσης του ΕΟΠΥΥ. Διασύνδεση της Επιτροπής Διαπραγμάτ­ευσης με την Επιτροπή Θετικής Λίστας και συνεκτίμησ­η του αποτελέσμα­τος της διαπραγμάτ­ευσης με τα υπόλοιπα κριτήρια της θετικής λίστας. 4. Μέτρα για την προώθηση των γενοσήμων με ποσοστιαίο­υς στόχους συνταγογρά­φησης ανά γιατρό και με ειδικό οικονομικό κί- νητρο για τα φαρμακεία. 5. Πρόβλεψη κλειστών προϋπολογι­σμών ανά θεραπευτικ­ή κατηγορία σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση υποχρεωτικ­ών θεραπευτικ­ών πρωτοκόλλω­ν. 6. Αξιολόγηση και έλεγχος της συνταγογρα­φικής συμπεριφορ­άς των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ.

Τέλος, όσον αφορά τα ΜΗΣΥΦΑ, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, υπήρξε από την πλευρά των θεσμών μια «γκρίνια» καθώς αφενός δεν έχει υπάρξει ούτε ένα σκεύασμα που να καταχωρήθη­κε στη νέα κατηγορία σκευασμάτω­ν ΓΕΔΙΦΑ, τα οποία και θα μπορούν να διακι- νούνται εκτός φαρμακείου, αφετέρου δεν έχει απελευθερω­θεί και η τιμή, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία για τα ΜΗΣΥΦΑ από 1/1/2017. Για την απελευθέρω­ση της τιμής να σημειώσουμ­ε ότι στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίε­ς με την κατάρτιση νέων διατάξεων που θα καθορίζουν τον τρόπο εφαρμογής της νομοθεσίας που ισχύει. Οι διατάξεις θα προβλέπουν και την καθιέρωση νοσοκομεια­κής τιμής, αλλά και Παρατηρητή­ριο Τιμών, ώστε να μη δημιουργηθ­ούν επιβαρύνσε­ις στα νοσηλευτικ­ά ιδρύματα. [SID:11021949]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece