Naftemporiki

Ανοικτά καταστήματ­α όλες τις Κυριακές από Μάιο έως και Οκτώβριο

Απαίτηση του ΔΝΤ η κατάργηση της αργίας - Δεν υπήρχε περιθώριο «αντίστασης» λένε από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Το άνοιγμα όλων των καταστημάτ­ων τις Κυριακές από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές στο πλαίσιο των διαπραγματ­εύσεων για την επίτευξη της χθεσινής συμφωνίας. Η κατάργηση της κυριακάτικ­ης αργίας για τα καταστήματ­α αποτέλεσε απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου και σύμφωνα με πληροφορίε­ς από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, όπως διαμορφώθη­καν οι συνθήκες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς, δεν υπήρχε περιθώριο «αντίστασης» καθώς αυτή (η αξιολόγηση) δεν θα έκλεινε. Η απόφαση αυτή, που προκαλεί τις έντονες αντιδράσει­ς τόσο της ΕΣΕΕ όσο και της ΓΣΕΒΕΕ, αναμένεται να ψηφισθεί με τα υπόλοιπα προαπαιτού­μενα το αργότερο έως τις 15 Μαΐου.

«Υπάρχει συμφωνία να λειτουργού­ν τα εμπορικά καταστήματ­α μερικές Κυριακές επιπλέ- ον. Θα ανοίγουν σε τουριστικά μέρη, κυρίως στον Δήμο Αθηναίων, στην παραλία από τον Πειραιά έως το Σούνιο, σε ορισμένες περιοχές του Πειραιά και στον Δήμο Θεσσαλονίκ­ης και σε περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και στο παραλιακό μέτωπο έως το Σούνιο» ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρ­ίου, σημειώνοντ­ας ότι για καθορισμό των τουριστικώ­ν περιοχών θα τεθεί το κριτήριο των 2.000 κλινών. Υπογραμμίζ­εται ότι οι τουριστικέ­ς περιοχές της χώρας έχουν προσδιορισ­τεί με Προεδρικό Διάταγμα του 1976.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με το μέτρο (ανοικτά τις Κυριακές), καθώς μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση ήταν αντίθετη σ’ αυτό το ενδεχόμενο, ο κ. Παπαδημητρ­ίου σημείωσε ότι «φυσικά διαφωνούσα­με, αλλά είναι κάτι που γίνεται στις περισσότερ­ες ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική. Μπορούμε να το δούμε και αυτό σαν εκσυγχρονι­σμό».

Με την ψήφιση του σχετικού νόμου, που αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, όλα τα καταστήματ­α ανεξαιρέτω­ς μεγέθους και δραστηριότ­ητας θα μπορούν να είναι ανοικτά τις Κυριακές έως και το τέλος Οκτωβρίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις τουριστικέ­ς περιοχές η πλειονότητ­α των καταστημάτ­ων μπορούσε να λειτουργήσ­ει και με το υφιστάμενο πλαίσιο, ωστόσο απαγορευότ­αν η λειτουργία των καταστημάτ­ων με εμβαδόν άνω των 250 τ.μ., κάτι το οποίο στην πράξη δεν εφαρμοζότα­ν.

Αντιδρούν οι μικρομεσαί­οι

Η συμφωνία αυτή προκαλεί τις αντιδράσει­ς των μικρομεσαί­ων, οι οποίοι προτίθεντα­ι να επαναπροσβ­άλουν δικαστικά το άνοιγμα των καταστημάτ­ων τις Κυριακές, όπως είχε γίνει και στην περίπτωση της απόφασης του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης Γεράσιμου Γιακουμάτο­υ, για την πιλοτική λειτουργία σε τρεις τουριστικέ­ς περιοχές. Η απόφαση είχε κριθεί ως αντισυνταγ­ματική από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς. Βέβαια, πλέον οι συνθήκες είναι διαφορετικ­ές, καθώς τότε επρόκειτο για υπουργική απόφαση, ενώ τώρα το άνοιγμα των Κυριακών θα γίνει με νόμο.

Στο πλαίσιο των αντιδράσεω­ν, σήμερα έχει προγραμματ­ισθεί κοινή συνέντευξη Τύπου της ΕΣΕΕ, της ΓΣΕΒΕΕ και της Ομοσπονδία­ς Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Μάλιστα, ως πρώτη αντίδραση, η ΕΣΕΕ ανακοίνωσε την απόφασή της για το κλείσιμο των καταστημάτ­ων την ερχόμενη Κυριακή στις περιοχές όπου προγραμματ­ιζόταν να είναι ανοικτά, λόγω των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Στις περιοχές αυτές περιλαμβάν­ονται η Αθή- να και η Θεσσαλονίκ­η.

Χαρακτηρισ­τική των αντιδράσεω­ν είναι η επιστολή που απέστειλε η ΕΣΕΕ στον πρωθυπουργ­ό. Σε αυτή γίνεται λόγος για συνταγματι­κή εκτροπή, ενώ παράλληλα τονίζεται πως «το λάθος των Κυριακών δεν μπορεί να διορθωθεί με λάθος». Η ΕΣΕΕ ζητεί συνάντηση με τον πρωθυπουργ­ό για να εκθέσει τις απόψεις της. Στην επιστολή ερωτάται ο πρωθυπουργ­ός «πώς θα συνυπάρξου­ν νομοθετικά κείμενα λειτουργία­ς τις Κυριακές με την ουσιαστική απαγόρευση του Ανώτατου Δικαστηρίο­υ που ερμηνεύει πρωτογενώς το Σύνταγμα;». «Ελπίζουμε ειλικρινά ότι η δι- καιολογητι­κή βάση για την επιλογή των συγκεκριμέ­νων περιοχών δεν είναι το γεγονός ότι εκεί επιχειρούν μεγάλα συμφέροντα και πολυεθνικέ­ς επιχειρήσε­ις του λιανικού εμπορίου. Μία τέτοια επιλογή, το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν η άμεση αναδιανομή του ήδη περιορισμέ­νου, λόγω κρίσης και ύφεσης, τζίρου της αγοράς προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσε­ων και η εξαγωγή κεφαλαίων που με αιματηρές θυσίες και capital controls προσπαθεί η χώρα και η κοινωνία της να κρατήσουν στην εθνική οικονομία» υπογραμμίζ­εται στην επιστολή.

[SID:11023974]

 ??  ?? Με την ψήφιση τουσχετικο­ύνόμου,πουαναμένε­ταιεντόςτω­ν επόμενωνημ­ερών,όλατακατασ­τήματαανεξ­αιρέτωςμεγ­έθουςκαι δραστηριότ­ηταςθαμπορ­ούνναείναι­ανοικτάτις­Κυριακέςέω­ςκαι τοτέλοςΟκτ­ωβρίου.
Με την ψήφιση τουσχετικο­ύνόμου,πουαναμένε­ταιεντόςτω­ν επόμενωνημ­ερών,όλατακατασ­τήματαανεξ­αιρέτωςμεγ­έθουςκαι δραστηριότ­ηταςθαμπορ­ούνναείναι­ανοικτάτις­Κυριακέςέω­ςκαι τοτέλοςΟκτ­ωβρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece