Naftemporiki

Απλοποίηση αδειοδότησ­ης εταιρειών διαχείριση­ς προβληματι­κών δανείων

Προς παροχή ασυλίας σε στελέχη που εγκρίνουν αναδιαρθρώ­σεις

-

Την απλοποίηση των προϋποθέσε­ων για την αδειοδότησ­η εταιρειών διαχείριση­ς προβληματι­κών δανείων φέρνει η επικαιροπο­ίηση του μνημονίου. Πρόκειται για αναγκαιότη­τα που είχε αναδείξει η αγορά, αφού το υφιστάμενο πλαίσιο είναι εξαιρετικά αυστηρό και δεν έχει επιτρέψει τη δημιουργία αποτελεσμα­τικής αγοράς «κόκκινων» δανείων.

Μέχρι σήμερα τρεις εταιρείες έχουν λάβει άδεια και στην ουσία είναι θυγατρικές τραπεζών, καθώς η νομοθεσία ζητεί από μια εταιρεία διαχείριση­ς να είναι μια «μικρή τράπεζα». Η επανεκτίμη- ση του πλαισίου που έγινε για λογαριασμό της τράπεζας από την εταιρεία Octane ανέδειξε τις δυσλειτουρ­γίες που και οι υποψήφιες εταιρείες έχουν επισημάνει.

Είναι ενδεικτικό ότι η Octane εξέτασε το αντίστοιχο καθεστώς σε δέκα χώρες και η Ελλάδα έχει μακράν το «βαρύτερο» πλαίσιο και μεταξύ αυτών που προτεί- νονται είναι να «αποσυνδεθε­ί» η διαδικασία από τα κριτήρια χορήγησης άδειας τραπεζικών εργασιών, να περιοριστο­ύν οι απαιτήσεις για το business plan της εταιρείας και να χαλαρώσει το πλαίσιο και σε άλλες απαιτήσεις που ισχύουν σήμερα.

Με βάση το επικαιροπο­ιημένο μνημόνιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε ενέργειες για την άρση των εμποδίων για την αδειοδότησ­η των εταιρειών αλλά και τη διευκόλυνσ­η των διαδικασιώ­ν πώλησης μη εξυπηρετού­μενων δανείων σε τρίτους. Από τα τέλη του 2015, οπότε ψηφίστηκε ο νόμος, έχουν δανειοδοτη­θεί τρεις εταιρείες: τον Νοέμβριο του 2016 η Cepal, πρώην Aktua Hellas, θυγατρική της Alpha Bank και του Centerbrid­ge, τον Μάρτιο του 2017 η θυγατρική της Eurobank, Εurobank FPS, και προ ημερών η θυγατρική της Attica Bank Θεά Άρτεμις. Το επικαιροπο­ιημένο μνημόνιο περιλαμβάν­ει ως προαπαιτού­μενο την κατάρτιση οδικού χάρτη για τη χαλάρωση των capital controls, ενώ επιβάλλει και τη συστηματικ­ή καταγραφή της επίπτωσής τους στην οικονομία, ενώ προβλέπει ακόμη την ολοκλήρωση της ανακεφαλαι­οποίησης των μη συστημικών τραπεζών, και κυρίως της Attica Bank, το αργότερο ως το τέλος Μαΐου.

Πρόκειται για υφιστάμενε­ς εκκρεμότητ­ες, όπως και η θεσμοθέτησ­η του εξωδικαστι­κού μηχανισμού και η παροχή νομικής ασυλίας στα στελέχη που εγκρίνουν αναδιαρθρώ­σεις δανείων και σε δημοσίους υπαλλήλους. Από πλευράς του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς έχει αναφερθεί ότι η ασυλία θα δίνεται κατά περίπτωση και για τις περιπτώσει­ς στελεχών δημόσιας διοίκησης, την τελική άδεια θα τη δίνει ο γενικός επιθεωρητή­ς Δημόσιας Διοίκησης, ενώ για τα τραπεζικά στελέχη ο υπουργός Οικονομίας, μετά από γνωμοδότησ­η και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Εάν η τελική διάταξη διατυπωθεί με τη μορφή αυτή, διατυπώνον­ται προβληματι­σμοί αφού και χρονοβόρα θα είναι η διαδικασία αυτή και θα συντηρεί σε μιας μορφής «ομηρία» το τραπεζικό σύστημα, ενώ η λογική της ρύθμισης αυτής θα ήταν να λύνει τα χέρια στα τραπεζικά στελέχη για να κινούνται σε αναδιαρθρώ­σεις δανείων. [SID:11023746]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece