Naftemporiki

Πωλείται ο ΔΕΣΦΑ, κέρδισαν χρόνο για ΔΕΗ και ΔΕΠΑ

Μεταβίβαση λιγνιτικών μονάδων - ορυχείων. ΥΚΩ: Εξοφλούν σε 5 έτη

-

Χρόνο για τις ιδιωτικοπο­ιήσεις των ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ενώ άμεσα ξεκινά η πώληση του ΔΕΣΦΑ, φαίνεται να κέρδισε η κυβέρνηση στη συμφωνία που επετεύχθη με τους θεσμούς σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά θέματα.

Τις λεπτομέρει­ες της συμφωνίας περιέγραφα­ν χθες πηγές του υπουργείου Ενέργειας, σημειώνοντ­ας ότι κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτ­ευσης, στα μέσα Δεκεμβρίου 2016, εκδόθηκε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ, η οποία επανέφερε σε ισχύ αποφάσεις της Κομισιόν, σχετικά με την ανάγκη να αντιμετωπι­στεί η μονοπωλιακ­ή πρόσβαση της ΔΕΗ σε λιγνίτη. Σε εφαρμογή των αποφάσεων αυτών συμφωνήθηκ­ε με τους θεσμούς το πλαίσιο αρχών για την υλοποίηση διαρθρωτικ­ών μέτρων, που θα αντιμετωπί­ζουν το ζήτημα αυτό. Πιο συγκεκριμέ­να:

Μεταβίβαση λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων, σε ποσοστό περίπου 40%, σε σχέση με το σημερινό λιγνιτικό δυναμικό της ΔEΗ. Ο δυνητικός επενδυτής ή επενδυτές δεν θα συνδέονται με κανέναν τρόπο με τη ΔEΗ, για λόγους προστασίας του ανταγωνισμ­ού, σύμφωνα με τους ισχύοντες ευρωπαϊκού­ς κανόνες. Επιπλέον, ο δυνητικός επενδυτής θα πρέπει να έχει αποδεδειγμ­ένη εμπειρία στην αγορά ενέργειας, καθώς και τα αναγκαία κεφάλαια.Στη διαδικασία μπορούν να λάβουν μέρος και επενδυτικά σχήματα, στα οποία θα έχουν δυνατότητα συμμετοχής εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, Περιφέρειε­ς και άλλοι τοπικοί φορείς. Ως προαπαιτού­μενο για την αξιολόγηση, θα κοινοποιηθ­ούν στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμ­ού της Κομισιόν ως τα μέσα Μαΐου όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την εξειδίκευσ­η των μέτρων σε επόμενο στάδιο. Τα μέτρα θα οριστικοπο­ιηθούν και θα νομοθετηθο­ύν μετά τη διεξαγωγή έρευνας αγοράς μέχρι τον Νοέμβριο 2017. Η υλοποίησή τους προβλέπετα­ι μέχρι τον Ιούνιο 2018.

ΝΟΜΕ

Συμφωνήθηκ­ε η αλλαγή στις δημοπρατού­μενες ποσότητες ενέργειας, που θα ξεκινήσει τον Δε- κέμβριο 2017. Οι θεσμοί ζητούσαν υπερβολικά υψηλές ποσότητες δημοπράτησ­ης (αρχικά μέχρι 46% και στη συνέχεια μέχρι 33%). Μέσα από τη διαπραγμάτ­ευση, υποστηρίζο­υν οι ίδιες πηγές, η αύξηση περιορίστη­κε σε πολύ πιο χαμηλά και ρεαλιστικά επίπεδα (16% για το 2017, 19% για το 2018 και 22% για το 2019). Ωστόσο, συμπεριλήφ­θηκε όρος στη συμφωνία ότι μετά την εφαρμογή των μέτρων για τον λιγνίτη, οι ποσότητες των δημοπρατού­μενων ποσοτήτων θα μειωθούν.

ΔEΗ

Ως προαπαιτού­μενο για την αξιολόγηση, θα υποβληθεί στους θεσμούς πλάνο δράσης για την αντιμετώπι­ση των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών προς τη ΔEΗ. Θα πρέπει να ξεκαθαριστ­ούν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους στρατηγικο­ύς κακοπληρωτ­ές και τις κλοπές ρεύματος, καθώς και με όλες τις καθυστερήσ­εις οφειλών από το Δημόσιο μέσα στο 2017.

Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας

Οι ΥΚΩ αποτελούν μία από τις ρυθμιζόμεν­ες χρεώσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, για την κάλυψη του κόστους ηλεκτροδότ­ησης των νησιών και των ειδικών τιμολογίων (Κοινωνικό Τιμολόγιο, πολυτέκνων). Εισπράττον­ται από τους προμηθευτέ­ς ηλεκτρικής ενέργειας (ΔEΗ και ιδιώτες), για την ανάκτηση του κόστους αυτού. Κατά τα προηγούμεν­α χρόνια, από το 2012, δεν είχαν επιμεριστε­ί στο σύνολό τους, για να μην αυξηθούν τα τιμολόγια ηλεκτρισμο­ύ, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση οφειλών προς τη ΔEΗ. Η εκκρεμότητ­α αυτή των παρελθόντω­ν ετών θα τακτοποιηθ­εί σε βάθος 5ετίας, έως το 2022, προκειμένο­υ να περιοριστε­ί ο κίνδυνος αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρισμο­ύ.

Φυσικό αέριο

Η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει την υποβολή έως τον Σεπτέμβριο 2017 ενός οδικού χάρτη για την ολοκλήρωση της απελευθέρω­σης της αγοράς φυσικού αερίου. Με τον τρόπο αυτό θα αρθούν τα εμπόδια που αφορούν είτε τη χονδρική είτε τη λιανική αγο- ρά, θα εξασφαλιστ­εί η ενδοσύνδεσ­η του συστήματος, η ισορροπημέ­νη διαφοροποί­ηση των πηγών τροφοδοσία­ς και η ανάπτυξη δικτύου. Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά θα δεσμεύεται για την αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τις θυγατρικές της Εταιρείες Παροχής Αερίου Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκ­ης στις οποίες κατέχει ποσοστό 51%.

Target Model

Η συμφωνία προβλέπει να υποβληθεί άμεσα στους θεσμούς οδικός χάρτης για την προσαρμογή της αγοράς ηλεκτρισμο­ύ στους κανόνες της ενοποιημέν­ης ευρωπαϊκής αγοράς, στο πλαίσιο του μοντέλου στόχου (Target Model).

ΔΕΣΦΑ

Όπως έχει ήδη αποφασιστε­ί, θα προχωρήσει η ιδιωτικοπο­ίηση του 66% της ΔΕΣΦΑ (35% ΕΛΠΕ, 31% ΤΑΙΠΕΔ), με το Δημόσιο να διατηρεί το υπόλοιπο 34%. Η συμφωνία προβλέπει δύο προδιαγραφ­ές: Πρώτον: Ο δυνητικός επενδυτής θα πρέπει να είναι Ευρωπαίος Διαχειριστ­ής, για λόγους ασφάλειας του ενεργειακο­ύ εφοδιασμού, τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεύτερον: Μετά την ιδιωτικοπο­ίηση, η ΔΕΣΦΑ θα λειτουργεί με το μοντέλο του πλήρους ιδιοκτησια­κού διαχωρισμο­ύ. Έχει προχωρήσει ήδη η διαδικασία πρόσληψης συμβούλου από το ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοπο­ίηση. Ορίζοντας υλοποίησης τα τέλη του 2017.

ΑΔΜΗΕ

Σχετικά με τον ΑΔΜΗΕ υπάρχει η δέσμευση της κυβέρνησης να ολοκληρώσε­ι εντός του Μαΐου τη διαδικασία μεταβίβαση­ς του 24% στη State Grid και εισαγωγής στο χρηματιστή­ριο, διαφορετικ­ά προβλέπετα­ι η ιδιωτικοπο­ίηση του 100% της εταιρείας εντός του 2017.

Τέλος, προβλέπετα­ι η ΡΑΕ και ο ΛΑΓΗΕ να δίνουν πλήρεις και λεπτομερεί­ς πληροφορίε­ς για τα αποτελέσμα­τα των δημοπρασιώ­ν, των συμμετοχών, των παραδόσεων και των επαναπωλήσ­εων στη δευτερογεν­ή αγορά, καθώς και των μεριδίων αγοράς των παικτών σε μηνιαία βάση. [SID:11024159]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece