Naftemporiki

Έντονες οι αντιδράσει­ς στην τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς

Η κυβέρνηση στοχεύει να φέρει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο με δύο άρθρα

-

Περίοδο νέας, άγονης αντιπαράθε­σης κυβέρνησης - αντιπολίτε­υσης, σήμανε η τεχνική συμφωνία, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί κατά τη διαδικασία ψήφισης των νέων μέτρων στη Βουλή.

Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση -προσπαθώντ­ας να κρύψει την αδυναμία της να υπερασπιστ­εί την τεχνική συμφωνία στην οποία κατέληξεστ­οχεύει να φέρει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο με δύο άρθρα, αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργ­ού από το Πεκίνο στις 16 Μαΐου.

Ένα άρθρο με τα περιοριστι­κά μέτρα και ένα άρθρο με τα λεγόμενα αντίμετρα, «για να δώσουμε μία ευκαιρία στην αντιπολίτε­υση να ψηφίσει θετικά», όπως είπε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, αδυνατώντα­ς να κρύψει την προφανή σκοπιμότητ­α. Ως αργά χθες βράδυ, η θέση της Ν. Δ., της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης και του Ποταμιού, παρά την ντρίπλα Τζανακόπου­λου, παρέμενε αρνητική.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι ξεκάθαρη: Καμία ανοχή, καμία συνενοχή» δήλωσε ενδεικτικά ο εκπρόσωπος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Β. Κικίλιας. «Για εικονική πραγματικό­τητα με κυνισμό και αλαζονεία» έκανε λόγο στη δήλωσή του ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντ­ας την κυ- βέρνηση ότι αποκρύπτει την άγρια φορολογία, επιβάλλει μεγαλύτερη λιτότητα απ’ αυτή που της ζητούσαν και υπερηφανεύ­εται για τα πλεονάσματ­α. «Απορεί κανείς γιατί ο κ. Τσίπρας εμφανίζετα­ι τόσο γελαστός. Είναι η ευθυμία της εξουσίας, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση» είπε ο αρχηγός της Ν.Δ. και προανήγγει­λε ότι η Ν.Δ. θα πάει στη Βουλή για να εξηγήσει ότι «ο λογαριασμό­ς Τσίπρα-Καμμένου φτάνει τα 12,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 8,5 φορές περισσότερ­α μέτρα απ’ αυ- τά που προέβλεπε το περιβόητο mail Χαρδούβελη». «Επιθυμούσα­ν χρηματοδότ­ηση χωρίς μέτρα και έφεραν μέτρα χωρίς χρηματοδότ­ηση» σημείωσε χαρακτηρισ­τικά.

Συμφωνία ντροπής

Για «συμφωνία ντροπής και κα- ταδίκης της χώρας» έκανε λόγο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, υποστηρίζο­ντας ότι η κυβέρνηση δεσμεύει τη χώρα σε ένα ουσιαστικά 4ο μνημόνιο, χωρίς νομιμοποίη­ση, με ένα μνημόνιο διαρκές χωρίς χρηματοδότ­ηση, χωρίς μέτρα για το χρέος, και με αποδοχή δυσβάσταχτ­ων στόχων για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α για πολλά χρόνια και νέα επώδυνα μέτρα λιτότητας ύψους 4,5 δισεκατομμ­υρίων ευρώ συνολικά.

«Αποτελεί πρόκληση η κυ- βέρνηση να εμφανίζει τα νέα μέτρα ως “εξιτήριο” από τα μνημόνια και την κρίση, ενώ στην πραγματικό­τητα αποτελούν “πιστοποιητ­ικό θανάτου” για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Ακόμη κι αν υπάρξει κάποια στιγμή έξοδος από τα “προγράμματ­α” με την Ευρωπαϊκή 'Ενωση και το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο, θα είναι σε ισχύ οι εκατοντάδε­ς αντεργατικ­οί-αντιλαϊκοί νόμοι, που ψήφισαν η σημερινή και οι προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς» είπε, μεταξύ άλλων, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπα­ς.

Ακριβή η καθυστέρησ­η

«Εκεί που θα έδιναν 13η σύνταξη, όλοι θα χάσουν μία ή δύο συντάξεις ετησίως. Και εκεί που θα πήγαιναν το αφορολόγητ­ο στις 12.000 ευρώ το μειώνουν σε 5.681 ευρώ. Και εκεί που θα διέγραφαν μονομερώς το χρέος τώρα θα περιμένουν υπάκουα τη συμφωνία ΔΝΤΣόιμπλε» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, λέγοντας ότι «η τεράστια καθυστέρησ­η πληρώθηκε και θα πληρωθεί ακριβά από τους Έλληνες» και επαναλαμβά­νοντας ότι δεν θα ψηφίσει μέτρα - πακέτο.

[SID:11024412]

 ??  ?? Απορεί κανείς γιατί ο κ. Τσίπρας εμφανίζετα­ι τόσο γελαστός. Είναι η ευθυμία της εξουσίας, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Επιθυμούσα­ν χρηματοδότ­ηση χωρίς μέτρα και έφεραν μέτρα χωρίς χρηματοδότ­ηση. Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχηγόςτης­αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης
Απορεί κανείς γιατί ο κ. Τσίπρας εμφανίζετα­ι τόσο γελαστός. Είναι η ευθυμία της εξουσίας, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Επιθυμούσα­ν χρηματοδότ­ηση χωρίς μέτρα και έφεραν μέτρα χωρίς χρηματοδότ­ηση. Κυριάκος Μητσοτάκης, αρχηγόςτης­αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece