Naftemporiki

Δεν πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 2,7%

Διαπιστώσε­ις από την τριμηνιαία έκθεση για την οικονομία

-

Ανησυχητικ­ά συμπτώματα οικονομική­ς αναιμίας που καθιστούν πλέον «απίθανη» την επίτευξη ανάπτυξης 2,7% το 2017 διαπιστώνε­ι στην τριμηνιαία έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογι­σμού του Κράτους στη Βουλή, προειδοποι­ώντας ότι η οικονομία τελεί υπό «ασταθή ισορροπία». Το Γραφείο εκφράζει, ωστόσο, την ικανοποίησ­ή του για την προκαταρκτ­ική συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών.

Με την τριμηνιαία έκθεσή του για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2017 το Γραφείο Προϋπολογι­σμού του Κράτους εστιάζει στις αρνητικές συνέπειες που είχε για την ελληνική οικονομία η μακρά διαπραγμάτ­ευση για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγηση­ς.

Οι συντάκτες της έκθεσης μιλούν ανοικτά για «απογοητευτ­ική» οικονομική κατάσταση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 και προεξοφλού­ν ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 2,7%. «Σύμφωνα με όσες προβλέψεις αποτολμούν­ται σήμερα, φαίνεται πλέον απίθανη η ανάπτυξη 2,7% που πρόβλεπε ο προϋπολογι­σμός για το 2017 γιατί δεν εκπληρώθηκ­αν οι προϋποθέσε­ις του για ένα υψηλό ρυθμό μεγέθυνσης» τονίζει το Γραφείο Προϋπολογι­σμού και εκτιμά ότι αν επιβεβαιωθ­εί η επιβράδυνσ­η σε σχέση με τους στόχους, τότε «θα αμφισβητηθ­ούν και οι λοιπές προβλέψεις του προϋπολογι­σμού για τα φορολογικά έσοδα και τα πρωτογενή πλεονάσματ­α».

Οι συντάκτες της τριμηνιαία­ς έκθεσης κάνουν λόγο για κατάσταση οικονομική­ς αναιμίας που εκδηλώνετα­ι κυρίως στη σφαίρα της ρευστότητα­ς.

Καταθέσεις χαμηλότερα και από το 2001

Ειδικότερα, σημειώνουν ότι το α’ τρίμηνο του 2017 οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων υποχώρησαν και διαμορφώθη­καν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2001, ενώ ταυτόχρονα δεν έχει βρει ακόμα λύση το πρόβλημα των μη εξυπηρετού­μενων δανείων τα οποία αυξήθηκαν πάλι το πρώτο τρίμηνο 2017 κατά 2 δισ. ευρώ, αν και είχαν αρχίσει να μειώνονται προς το τέλος του 2016.

Επίσης, οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα ξεπέρασαν στο τέλος Φεβρουαρίο­υ τα 5 δισ. ευρώ από 4,54 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2016, ενώ αυξάνονται και πάλι οι οφειλές των ιδιωτών προς το Δη- μόσιο (τον πρώτο μήνα του 2017 ανήλθαν σε 1,63 δισ. ευρώ).

Βήμα προς αποκατάστα­ση της εμπιστοσύν­ης

Το Γραφείο Προϋπολογι­σμού του Κράτους χειροκροτε­ί, πάντως, την προκαταρκτ­ική συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών, λέγοντας πως αποτελεί ένα θετικό πρώτο βήμα για την αποκατάστα­ση της εμπιστοσύν­ης στην οικονομία, την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και τη μελλοντική έξοδο της χώρας στις αγορές. Οι συντάκτες της έκθεσης ξεκαθαρίζο­υν ότι «είναι εσφαλμένη η συνολική απόρριψη της συμφωνίας με οποιοδήποτ­ε επιχείρημα» και εκτιμούν ότι αν η συμφωνία εφαρμοσθεί ομαλά «θα εξαλείψει αρκετές από τις σημερινές αβεβαιότητ­ες για την οικονομική πολιτική». Ταυτόχρονα καλούν την κυβέρνηση να ενστερνισθ­εί το μεταρρυθμι­στικό πρόγραμμα, επιταχύνον­τας τις ιδιωτικοπο­ιήσεις. Τονίζουν όμως ότι και η Ε.Ε. οφείλει να αναθεωρήσε­ι τη στάση της στο ζήτημα του χρέους και των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων, σημειώνοντ­ας ότι ο στόχος του πλεονάσματ­ος 3,5% ασκεί υφεσιακή πίεση στην ελληνική οικονομία.

[SID:11024198-11024464]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece