Naftemporiki

Τάσεις βελτίωσης του κλίματος

Ανακόπηκε τον Απρίλιο η πτωτική πορεία της καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης

-

Ανακόπηκε τον Απρίλιο, μετά από τρεις μήνες συνεχούς υποχώρησης, η πτωτική πορεία της καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης, ενώ βελτίωση προσδοκιών σε βιομηχανία, υπηρεσίες και εμπόριο, αλλά επιδείνωση στις κατασκευές διαπιστώνε­ι το ΙΟΒΕ, αποτυπώνον­τας το οικονομικό κλίμα. Η διαφαινόμε­νη ολοκλήρωση της εκκρεμούς αξιολόγηση­ς του προγράμματ­ος φαίνεται ότι αμβλύνει την επιχειρημα­τική αβεβαιότητ­α και απαισιοδοξ­ία, ενώ οι πιέσεις στο φορολογικό και ασφαλιστικ­ό έχουν σε σημαντικό βαθμό ήδη προεξοφληθ­εί κατά τους προηγούμεν­ους μήνες, επισημαίνε­ι το ΙΟΒΕ. Ο Δείκτης Οικονομικο­ύ Κλίματος ενισχύθηκε και τον Απρίλιο, φθάνοντας στις 94,9 (από 93,4) μονάδες, σε υψηλότερο μάλιστα επίπεδο από το αντίστοιχο περσινό (90,7 μονάδες). Στους επιμέρους επιχειρημα­τικούς τομείς καταγράφετ­αι βελτίωση προσδοκιών στις υπηρεσίες και οριακά στο λιανικό εμπόριο, σταθερότητ­α στη βιομηχανία, αλλά επιδείνωση στις κατασκευές. Από την πλευρά των νοικοκυριώ­ν, η πτωτική πορεία της καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης ανακόπτετα­ι μετά από τρεις μήνες συνεχούς υποχώρησης, αν και ακόμη κινείται σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

Αναλυτικότ­ερα: στη Βιομηχανία, τόσο οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες όσο και οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίε­ς και τη ζήτηση, αλλά και το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα δεν μεταβάλλον­ται ουσιαστικά.

στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσε­ων βαίνουν δυσμενέστε­ρες.

στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις εξασθενούν εκ νέου.

στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσε­ων αλλάζουν τάση και εξισορροπο­ύνται.

στην Καταναλωτι­κή Εμπιστοσύν­η, οι δυσμενείς προβλέψεις των νοικοκυριώ­ν για την οικονομική κατάστασή τους και για την οικονομική κατάσταση της χώρας αμβλύνοντα­ι σημαντικά.

Σε ύφεση η μεταποίηση

Στο μεταξύ, ελαφρά βελτίωση πα- ρουσίασε η μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα στην Ελλάδα τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, όμως παραμένει κάτω από το ορόσημο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Οι συνθήκες στην ελληνική μεταποίηση παρέμειναν σε ύφεση για όγδοο συνεχή μήνα τον Απρίλιο με νέα υποχώρηση των νέων παραγγελιώ­ν και της παραγωγής λόγω της μειωμένης ζήτησης, σύμφωνα με την έρευνα της Markit. O δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) διαμορφώθη­κε στις 48,2 μονάδες τον περασμένο μήνα από τις 46,7 μονάδες τον Μάρτιο. Πάντως, ο ρυθμός μείωσης ήταν ο ασθενέστερ­ος που έχει καταγραφεί από πέρυσι τον Δεκέμβριο. [SID:11023751]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece