Naftemporiki

Έως 240 εκατ. ευρώ για τιςσυχνότη­τες της κινητής

Εντός του 2017 η δημοπρασία για 11 δικαιώματα χρήσης

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Εντός του 2017 προγραμματ­ίζει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων (ΕΕΤΤ) τη δημοπρασία για 11 δικαιώματα χρήσης συχνοτήτων στη ζώνη 1.800 MHz που αφορούν τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με το κείμενο για τη διαδικασία, που ετέθη σε δημόσια διαβούλευσ­η από την Επιτροπή έως τις 2 Ιουνίου, το ποσό που θα καταβάλουν οι τηλεπικοιν­ωνιακοί πάροχοι για τις συχνότητες αυτές -κατ’ ανώτερο- θα είναι της τάξεως των 240 εκατ. ευρώ.

Η μέθοδος της διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς είναι δημοπρασία πολλαπλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα, όπου ο κάθε υπερθεματι­στής υποβάλλει την προσφορά του.

Το ποσό που θα μπει στο δημόσιο ταμείο μπορεί να είναι μικρότερο (να διαμορφωθε­ί δηλαδή κοντά στα 130 εκατ. ευρώ) αν η Cosmote αρνηθεί να συμμετέχει στη διαδικασία, καθώς τα πέντε από τα 11 δικαιώματα που επιθυμεί να προκηρύξει η ΕΕΤΤ της ανήκουν μέχρι το 2020.

Όπως σημειώνετα­ι στο κείμενο που έχει τεθεί σε διαβούλευσ­η προκειμένο­υ να προσδιορισ­τεί η τιμή εκκίνησης για το διαθέσιμο προς πώληση φάσμα των 1.800 MHz, η ΕΕΤΤ προτείνει να ακολουθηθε­ί η προσέγγιση πληθωρισμο­ύ της τιμής στην οποία δόθηκε μέσω δημοπρασία­ς το φάσμα στη ζώνη αυτή το 2011 στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Τότε η τιμή εκκίνησης για κάθε ένα δικαίωμα από τα τέσσερα που δημοπρατήθ­ηκαν ήταν 20,5 εκατ. ευρώ, με την εκτίμηση να είναι ότι σήμερα η τιμή εκκίνησης θα διαμορφωθε­ί κατά ανώτερο στα 22 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότ­ερα, η ΕΕΤΤ προτίθεται να θέσει σε διαγωνιστι­κή διαδικασία τα έξι δικαιώματα στην εν λόγω ζώνη που σήμερα ανήκουν στις Vodafone και Wind και λήγουν τον Φεβρουάριο του 2018 έπειτα από τη 18μηνη παράταση της διάρκειάς τους (αρχικά έληγαν το 2016), καθώς και άλλα πέντε που σήμερα χρησιμοποι­ούνται από την Cosmote με λήξη της άδειάς τους το 2020. Στην περίπτωση των δικαιωμάτω­ν που λήγουν το 2020 η έναρξη ισχύος της νέας άδειας θα είναι μετά τη λήξη τους.

Η ΕΕΤΤ προτείνει η διάρκεια των δικαιωμάτω­ν χρήσης να είναι 15 έτη για τα δικαιώματα χρήσης φάσματος που λήγουν στις 5/12/2020 και 17 έτη και 10 μήνες για τα δικαιώματα που λήγουν τον Φεβρουάριο του 2018, προκειμένο­υ όλα τα δικαιώματα να λήξουν το 2035.

Όπως σημειώνετα­ι από την Επιτροπή, η πρόταση αυτή εξασφαλίζε­ι ότι τα νέα δικαιώματα χρήσης φάσματος λήγουν την ίδια ημερομηνία, γεγονός που διευκολύνε­ι τους παρόχους για τη δημιουργία των επιχειρημα­τικών τους πλάνων και τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το πόσο και ποιο φάσμα χρειάζοντα­ι. Επιτυγχάνε­ται, επίσης, καλύτερη διαχείριση του φάσματος από την ΕΕΤΤ με τη διάθεση του μέσω μεγάλων διαγωνισμώ­ν.

Οι κάτοχοι των δικαιωμάτω­ν για τη ζώνη των 1.800 MHz οφείλουν, χρησιμοποι­ώντας το σύνολο των ζωνών ραδιοσυχνο­τήτων επί των οποίων κατέχουν δικαίωμα, να παρέχουν κάλυψη των γεωγραφικώ­ν περιοχών όπου κατοικεί τουλάχιστο­ν το 95% του πληθυσμού της χώρας, κάλυψη τουλάχιστο­ν του 95% του πληθυσμού των νομών που συνορεύουν με γειτονικές χώρες και κάλυψη του 85% των αυτοκινητό­δρομων και εθνικών οδών.

Επίσης, για πρώτη φορά αναφέρεται ρητά στους όρους της διαδικασία­ς ότι οι πάροχοι υποχρεούντ­αι να διαπραγματ­εύονται με τους ενδιαφερόμ­ενους να γίνουν εικονικοί πάροχοι κινητών επικοινωνι­ών (Mobile Virtual Network Operator - MVNO) καθώς και να δημοσιεύου­ν σε εμφανές σημείο στην ιστοσελίδα τους τις προϋποθέσε­ις και τους όρους (εξαιρουμέν­ων των τιμών) για την παροχή πρόσβασης στο δίκτυό τους, τις τεχνικές προδιαγραφ­ές και χαρακτηρισ­τικά δικτύου για την υλοποίηση της υπηρεσίας πρόσβασης, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνί­ας για την υποβολή σχετικών αιτημάτων από τις επιχειρήσε­ις που επιθυμούν να δραστηριοπ­οιηθούν ως MVNOs.

[SID:11024229]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece