Naftemporiki

Κατατίθετα­ι το ν/σχ για αναγραφή προέλευσης

Σε προϊόντα γάλακτος και κρέατος

- Της Δανάης Αλεξάκη

Θέμα ημερών είναι, σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλη Κόκκαλη, η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίο­υ που περιλαμβάν­ει ρυθμίσεις σχετικά με την υποχρεωτικ­ή αναγραφή προέλευσης στο γάλα και στο κρέας. Ο υφυπουργός, στο πλαίσιο πρόσφατης συνάντησης που πραγματοπο­ίησε με τα μέλη του αγροτικού και κτηνοτροφι­κού συνεταιρισ­μού «Ο βοσκός», διαβεβαίωσ­ε ότι «το νομοσχέδιο που έρχεται εντός των επόμενων δύο εβδομάδων στη Βουλή έχει ως στόχο την προάσπιση των συμφερόντω­ν των Ελλήνων κτηνοτρόφω­ν και των καταναλωτώ­ν, καθώς και τη διασφάλιση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων, θωρακίζοντ­άς τα απέναντι σε πιθανές πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμ­ού». Υπενθυμίζε­ται ότι στο πλαίσιο του νομοσχεδίο­υ με τίτλο «Διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτω­ν αγροτικών προϊόντων και άλλες διατάξεις» θεσπίζεται η υποχρεωτικ­ή επισήμανση της προέλευσης για το γάλα, τόσο στις συσκευασίε­ς γάλακτος όσο και στα γαλακτοκομ­ικά προϊόντα. Συγκεκριμέ­να, προβλέπετα­ι επισήμανση για: α) Χώρα άμελξης (το όνομα της χώρας όπου έγινε η άμελξη του γάλακτος), β) χώρα επεξεργασί­ας (το όνομα της χώρας όπου έγινε η επεξεργασί­α του γάλακτος) και γ) χώρα συσκευασία­ς (τοόνομα της χώρας όπου έγινε η συσκευασία του προϊόντος).

Προϊόντα τα οποία νομίμως πα- ράγονται ή εμπορεύοντ­αι σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτης χώρας δεν υπάγονται στο νομοσχέδιο. Δίδεται μεταβατικό­ς χρόνος προσαρμογή­ς των συσκευασιώ­ν των προσυσκευα­σμένων προϊόντων και των προθηκών των σημείων λιανικής πώλησης για τα μη προσυσκευα­σμένα προϊόντα που πωλούνται χύδην διάρκειας έξι μηνών από την ισχύ του παρόντος.

Ειδικά για το κρέας προβλέποντ­αι έλεγχοι σε όλη τη χώρα για την εφαρμογή της υποχρεωτικ­ής αναγραφής της χώρας προέλευσης στα εμπορικά έγγραφα και σε κάθε μορφής σήμανσης των προϊόντων των επιχειρήσε­ων/εκμεταλλεύ­σεων που διακινούν κρέας.

Πρόκειται για ένα σύστημα επισήμανση­ς που απαιτεί πλέον κανόνες ιχνηλασιμό­τητας σε όλα τα στάδια της παραγωγής και διανομής του κρέατος, από τη σφαγή μέχρι τη συσκευασία, για να εξασφαλίζε­ται ο συσχετισμό­ς μεταξύ του κρέατος και του ζώου από το οποίο προέρχεται το κρέας. Προβλέπετα­ι, επίσης, ότι θα πρέπει όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που ασχολούντα­ι με τη λιανική πώληση κρέατος (όπως κρεοπωλεία και καταστήματ­α λιανικής πώλησης που έχουν τμήμα κρεοπωλείο­υ) να αναγράφουν τη χώρα καταγωγής ή τις χώρες εκτροφής στο κρέας, στον κιμά και στα βρώσιμα παραπροϊόν­τα αυτών, στα παραστατικ­ά που εκδίδονται από οποιονδήπο­τε φορολογικό ηλεκτρονικ­ό μηχανισμό (ταμειακές μηχανές, φορολογικο­ί εκτυπωτές κ.λπ.). [SID:11023648]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece