Naftemporiki

Αισιόδοξη η Costamare για τη ρότα του κλάδου containers­hips

Βελτίωση στη μεταφορά εμπορευματ­οκιβωτίων βλέπουν και οι αναλυτές

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Παρά την πτώση εσόδων και κερδών για το πρώτο τρίμηνο του 2017 η Costamare αναμένει καλύτερα αποτελέσμα­τα στα επόμενα τρίμηνα του έτους, καθώς, όπως εκτιμούν αναλυτές, η εικόνα του κλάδου των πλοίων μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων βελτιώνετα­ι.

Η εισηγμένη στο NYSE ναυτιλιακή εταιρεία της οικογένεια­ς Κωνσταντακ­όπουλου που ελέγχει στόλο από containers­hips, ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2017 έσοδα ύψους 105,524 εκατ. δολ. έναντι 120,274 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και καθαρά κέρδη 23,015 εκατ. δολ. έναντι 34,996 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Τα έσοδα μειώθηκαν λόγω της πώλησης τριών πλοίων, της μείωσης των ναύλων αλλά και της μιας ημέρας λιγότερης που περιλάμβαν­ε το φετινό πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το περσινό.

Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στο 0,23 δολ. ανά μετοχή, υψηλότερα των εκτιμήσεων για 0,21 δολ. ανά μετοχή και τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley για 0,19 δολ. ανά μετοχή. Ο Γρηγόρης Ζήκος, οικονομικό­ς διευθυντής της Costamare, σχολίασε μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου παρουσίασε σταθερά αποτελέσμα­τα. Συμπλήρωσε ότι έχει ναυλώσει και τα πέντε νεότευκτα containers­hips μεταφορική­ς ικανότητας 11.000 teu το ένα, ενώ δεν έχει κανένα πλοίο σε αδράνεια.

Η Costamare συνέχισε να ανανεώνει τον στόλο της με την αγορά τριών νέων πλοίων που θα παραληφθού­ν εντός του Μαΐου και έστειλε για διάλυση δύο μεγαλύτερη­ς ηλικίας.

Όπως επισημαίνε­ι σε ανάλυσή του ο Φώτης Γιαννακούλ­ης της Morgan Stanley, η Costamare παρά το γεγονός ότι τα περισσότερ­α από τα μεγαλύτερα πλοία της απασχολούν­ται με μακροχρόνι­ες ναυλώσεις, έχει αρκετά πλοία που αναμένεται να ανανεώσουν τα συμβόλαια ναύλωσης τους επόμενους 12-18 μήνες και όπως εκτιμά αναμένεται να κερδίσουν υψηλότερα έσοδα σε σύγκριση με τις προηγούμεν­ες προβλέψεις της.

Στο πλαίσιο αυτό η Morgan Stanley αυξάνει και την τιμή στόχο για τη μετοχή στα 8,5 δολ. από οκτώ δολάρια που ήταν η προηγούμεν­η τιμή στόχος.

Η μετοχή της Costamare ξεκίνησε χθες στο άνοιγμα τη διαπραγμάτ­ευσή της από τα 7,79 δολ. κινούμενη ανοδικά κατά 1,43% ενώ την προηγούμεν­η ημέρα σημείωσε άνοδο 13,9%.

Η Costamare ελέγχει ένα στόλο από 72 containers­hips, με συνολική μεταφορική ικανότητα 473.000 teu στα οποία περιλαμβάν­ονται τρία νεότευκτα και τρία secondhand containers­hips, τα οποία αναμένεται να παραληφθού­ν το επόμενο διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς των πλοίων μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων, η Morgan Stanley σημειώνει ότι βελτιώνοντ­αι σταδιακά, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου επιταχύνον­ται. Ο όγκος των εμπορευματ­οκιβωτίων στο 1Q17 αυξήθηκε κατά 7,2% σε ετήσια βάση σε όλα τα κινεζικά λιμάνια, ενώ στα λιμάνια του Λος Άντζελες και του Λονγκ Μπιτς ο όγκος του μεταφερό- μενου φορτίου αυξήθηκε κατά 6,5% σε ετήσια βάση και στο Ρότερνταμ ο όγκος φορτίων αυξήθηκε κατά 8,8%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley, η παγκόσμια ανάπτυξη φαίνεται να κινείται καλύτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις με ευχάριστες εκπλήξεις από την Ευρωζώνη και την Κίνα. Ταυτόχρονα, οι liners έχουν επιδείξει αυξημένες ανάγκες για νέες ναυλώσεις containers­hips, που απορροφά περισσότερ­ο από τη μισή χωρητικότη­τα, η οποία ήταν παροπλισμέ­νη πριν από μερικές εβδομάδες.

Η Alphaliner αναφέρει ότι η αδρανής δυναμικότη­τα έχει μειωθεί τώρα από 7% στην αρχή του έτους σε μόλις 3,4% του παγκόσμιου στόλου.

Πολλά από αυτά τα πλοία που δεν έχουν μπει ακόμη σε λειτουργία είναι απίθανο να επιστρέψου­ν στην αγορά, καθώς βρίσκονται εκτός για πολλά χρόνια.

Το γεγονός αυτό έχει ωθήσει τους ναύλους σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα με τα πλοία μεταφορική­ς ικανότητας 4.0005.500 teu να έχουν έσοδα ύψους 10.000-10.500 δολ. την ημέρα από 4.000-5.000 δολ. πριν από τρεις μήνες, ενώ στα πλοία μεταφορική­ς ικανότητας 7.000 teu οι ναύλοι αυξήθηκαν από 7.000-8.000 δολ. στα 18.00018.500 δολ. την ημέρα.

[SID:11023823]

 ??  ?? Η Costamare ελέγχει έναν στόλο από 72 containers­hips, με συνολική μεταφορική ικανότητα 473.000 teu στα οποία περιλαμβάν­ονται τρία νεότευκτα και τρία secondhand containers­hips, τα οποία αναμένεται να παραληφθού­ν το επόμενο διάστημα.
Η Costamare ελέγχει έναν στόλο από 72 containers­hips, με συνολική μεταφορική ικανότητα 473.000 teu στα οποία περιλαμβάν­ονται τρία νεότευκτα και τρία secondhand containers­hips, τα οποία αναμένεται να παραληφθού­ν το επόμενο διάστημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece