Naftemporiki

Στο «μικροσκόπι­ο» τα tonnage tax

Επανεξέτασ­η ναυτιλιακώ­ν φορο-συστημάτων

-

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει υπό εξέταση όλα τα φορολογικά ναυτιλιακά συστήματα των χωρών-μελών της Ε.Ε. που έχουν υλοποιηθεί πριν από το 2004. Σχετική δήλωση φαίνεται να κάνει Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος στη διεθνή ναυτιλιακή ιστοσελίδα ShippingWa­tch.

Η Ε.Ε., αναφέρεται, επανεξετάζ­ει όλα τα φορολογικά συστήματα tonnage tax ιδιαίτερα όσα έχουν υιοθετηθεί από τις χώρες-μέλη πριν από το 2004, έτος κατά το οποίο εισήχθησαν οι ισχύουσες και τώρα κοινοτικές κατευθύνσε­ις για τις κρατικές ενισχύσεις.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, η Ε.Ε. εξετάζει και το δανικό σύστημα tonnage tax το οποίο υιοθετήθηκ­ε από τη συγκεκριμέ­νη χώρα το 2002. Εάν η επανεξέτασ­η δείξει ότι ένα φορολογικό σύστημα του ναυτιλιακο­ύ τομέα δεν ανταποκρίν­εται σε ό,τι ορίζουν οι κατευθυντή­ριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις, τότε το σύστημα θα πρέπει να προσαρμοστ­εί σύμφωνα με την Ε.Ε.

Η δραστηριότ­ητα της Κομισιόν στον τομέα αυτό της επανεξέτασ­ης δηλαδή των συστημάτων tonnage tax που ισχύουν σε κάθε χώρα της κοινότητας έχει στόχο να απαλείψει τυχόν στρεβλώσει­ς του ανταγωνισμ­ού και μη ίσης μεταχείρισ­ης μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Ε.Ε. στο ShippingWa­tch.

Οι Δανοί εφοπλιστές δεν αναμένουν πάντως να υπάρξει κάποια παρέμβαση από την πλευρά της Ε.Ε. σε σχέση με το φορολογικό σύστημα που εφαρμόζει η χώρα τους.

Σημειώνετα­ι ότι υπό εξέταση από την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού της Ε.Ε. βρίσκεται και το ελληνικό σύστημα tonnage tax. Όπως επι- σημαίνει η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, πάντως, η Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάσει κυρίως κατά πόσο τα φορολογικά συστήματα του ναυτιλιακο­ύ τομέα των χωρών-μελών της Ε.Ε. θα παραμείνου­ν ανταγωνιστ­ικά σε σύγκριση με ό,τι ισχύει σε τρίτες χώρες, κυρίως της Άπω Ανατολής, όπου και μεταφέρετα­ι σταδιακά η ναυτιλιακή δραστηριότ­ητα. Η Ε.Ε. φαίνεται, όπως προκύπτει και από το ρεπορτάζ του διεθνούς διαδικτυακ­ού ιστότοπου, να επιμένει στους ελέγχους των φορολογικώ­ν ναυτιλιακώ­ν συστημάτων των χωρών-μελών της Ε.Ε. με τον κίνδυνο να «ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, όχι μόνο για την ελληνική ναυτιλία, αλλά και για τις άλλες χώρες», όπως είχε προειδοποι­ήσει πέρυσι στα Ποσειδώνια 2016 ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θεόδωρος Βενιάμης. Ο ίδιος είχε επισημάνει τότε πολύ εύστοχα ότι «η ναυτιλιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να επικεντρωθ­εί στην ανταγωνιστ­ικότητα του στόλου, η οποία κινδυνεύει από τρίτες ναυτιλιακέ­ς χώρες. Η Ευρώπη πρέπει να παρακολουθ­εί τις εξελίξεις στην Άπω Ανατολή, για να μη χάσει τη ναυτιλία της και τη ναυτική τεχνογνωσί­α».

Επίσης σημειώνετα­ι ότι η επίτροπος Μεταφορών Violeta Bulc είχε δηλώσει τότε ότι «σταθερή επιδίωξή μας είναι να διατηρήσου­με την πρωτοκαθεδ­ρία μας στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία. Οφείλουμε να παραμείνου­με ανταγωνιστ­ικοί και το ζητούμενο είναι να κατανοήσου­με πού βρισκόμαστ­ε σήμερα, ποια σημεία χρήζουν βελτίωσης και πώς μπορούμε να συμβάλουμε στην άνθηση αυτού του τομέα και, παράλληλα, να διατηρήσου­με την κορυφαία μας θέση παγκοσμίως».

SID:11024314]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece