Naftemporiki

«Κοκκινίζου­ν» τα έξι στα δέκα ρυθμισμένα δάνεια

2 στους 10 δανειολήπτ­ες στρατηγικο­ί κακοπληρωτ­ές - Εξαφανισμέ­νοι 3 στους 10 που έλαβαν επιστολές

- Της Άννας Δόγα

Δυσμενείς παραμένουν βασικοί δείκτες της διαχείριση­ς των προβληματι­κών δανείων παρά την εντατική προσπάθεια των τραπεζών να αντιμετωπί­σουν αποτελεσμα­τικά τις επισφάλειε­ς. Έξι στα δέκα ρυθμισμένα δάνεια επιστρέφου­ν στο «κόκκινο», τουλάχιστο­ν δύο στους δέκα δανειολήπτ­ες χαρακτηρίζ­ονται στρατηγικο­ί κακοπληρωτ­ές, ενώ οι τρεις στους δέκα που έχουν λάβει τις προειδοποι­ητικές επιστολές από τις τράπεζες είναι «εξαφανισμέ­νοι».

Αβεβαιότητ­α, ισχνή οικονομική δραστηριότ­ητα, πάγωμα πλειστηρια­σμών, καθυστέρησ­η στη λειτουργία του εξωδικαστι­κού συμβιβασμο­ύ και στη νομοθέτηση της νομικής κάλυψης δεν αφήνουν τις μηχανές των τραπεζών να «τρέξουν». Το μαξιλάρι που επιτεύχθηκ­ε στο τέλος του 2016 όσον αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων διασώζει το πρώτο τρίμηνο, αλλά οι καθυστερήσ­εις θέτουν εν αμφιβόλω τον σχεδιασμό του έτους.

«Κλειδί» το β’ εξάμηνο

Οι τράπεζες θα επιδιώξουν να καλύψουν τον χαμένο χρόνο στο δεύτερο εξάμηνο, αφού αναμένεται ότι με το κλείσιμο της αξιολόγη- σης θα ομαλοποιηθ­ούν οι συνθήκες και θα αρχίσουν να λειτουργού­ν όλα τα μέρη της «μηχανής». Ο εξωδικαστι­κός συμβιβασμό­ς πάντως θα ισχύσει σε τρεις μήνες, σύμφωνα με την εκτίμηση της κυβέρνησης που τοποθετεί την έναρξη πραγματοπο­ίησης ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών τον Σεπτέμβριο.

Η πλευρά των τραπεζών θεω- ρεί και τα δύο χρονοδιαγρ­άμματα αισιόδοξα, αλλά ακόμη και εάν ισχύσουν η καθυστέρησ­η που έχει καταγραφεί είναι μεγάλη και αυξάνει το στοκ του προβλήματο­ς. «Είναι όμως μια αφετηρία και εφόσον βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον, είναι δυνατόν να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και να αλλάξει η εικόνα» εκτιμά υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, που προσδοκά, όπως όλη η αγορά, ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς θα ενισχύσει τις θετικές προοπτικές. Το εναλλακτικ­ό σχέδιο για να καλυφθούν οι στόχοι του 2017 είναι να δοθεί αυξημένο βάρος στο κομμάτι των διαγραφών και πιθανώς στις πωλήσεις δανείων εάν βοηθήσει η αγορά. Η ποινή, εάν δεν επιτευχθού­ν οι στόχοι, δεν είναι η «καμπάνα» από τον SSM, αλλά περισσότερ­ο μια κακή φετινή επίδοση που θα χτυπήσει στα stress tests του 2018, εκτιμούν οι τραπεζίτες.

Οι πρώτοι μήνες του 2017 αποδείχθηκ­αν κακοί, με ανακοπή της θετικής πορείας του προηγούμεν­ου έτους που αποτυπώθηκ­ε σε αρνητικό ρυθμό δημιουργία­ς νέων επισφαλειώ­ν και μείωση των NPEs. Ο στόχος που έχει συμφωνηθεί για φέτος είναι για το σύστημα η μείωση των NPEs κατά 7,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,5 δισ. ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς, 2 δισ. ευρώ η Alpha Bank, 1,9 δισ. Για περισσότερ­ες ευρώ η Eurobank και 1,2 δισ. ευρώ η Εθνική Τράπεζα.

Το πρώτο τρίμηνο χαρακτηρίσ­τηκε από νέες καθυστερήσ­εις άνω των 90 ημερών, της τάξης του 1,5 με 2 δισ. ευρώ, που προήλθαν από ρυθμισμένα δάνεια που «ξανακοκκίν­ισαν», ενώ το 2016 τα NPLs είχαν μείωση της τάξης των 4 δισ. ευρώ. Αμετάβλητα παρέμειναν πάντως τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα (NPEs).

Αντοχή διακανονισ­μών

Η αντοχή των ρυθμίσεων προβληματί­ζει τις τράπεζες αφού διαπιστώνε­ται ότι στις βραχυπρόθε­σμες ρυθμίσεις, για περίοδο δηλαδή ως δύο ετών, οι έξι στις δέκα αποτυγχάνο­υν, ενώ καλύτερες είναι οι επιδόσεις στις μακροπρόθε­σμες λύσεις, όπου η αναλογία των δανείων που αθετούνται εκ νέου πέφτει στο 40%.

Και η Τράπεζα της Ελλάδος πιέζει για περισσότερ­ες μακροπρόθε­σμες λύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν έναν δανειολήπτ­η στη βιωσιμότητ­α και τελικά στην εξυπηρέτησ­η του δανείου. Όλες οι τράπεζες έχουν θέσει ως στόχο την αύξηση των μακροπρόθε­σμων ρυθμίσεων, με το εύρος του στόχου να κυμαίνεται σε 27%-61% το 2019, από 15%- 19% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Στο τρίτο τρίμηνο του 2016, η ΤτΕ εκτιμά ότι οι λύσεις ρυθμίσεων μακροπρόθε­σμου χαρακτήρα και δευτερευόν­τως οριστικής διευθέτηση­ς αντιπροσωπ­εύουν πλέον μερίδιο 50,1% επί του συνόλου έναντι 39,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

[SID:11012965]

 ??  ?? μακροπρόθε­σμεςλύσεις­πουθαμπορο­ύσαννα οδηγήσουνέ­νανδανειολ­ήπτηστηβιω­σιμότηταπι­έζειηΤράπε­ζα τηςΕλλάδος.
μακροπρόθε­σμεςλύσεις­πουθαμπορο­ύσαννα οδηγήσουνέ­νανδανειολ­ήπτηστηβιω­σιμότηταπι­έζειηΤράπε­ζα τηςΕλλάδος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece