Naftemporiki

Ρεκόρ δεικτών και τζίρου

Ο γενικός σε υψηλά 22 μηνών, η μεγαλύτερη άνοδος φέτος για τον τραπεζικό

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Με άνοδο του γενικού δείκτη κατά 3,06% και του τραπεζικού κατά 8,23% υποδέχθηκε η αγορά τον «λευκό καπνό» που προέκυψε από την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς. Η χθεσινή ήταν η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος για το 2017, ενώ αποτέλεσε και την έκτη συνεχόμενη ανοδική ημέρα για την εγχώρια αγορά, στη διάρκεια των οποίων ο γενικός δείκτης ενισχύεται κατά 9,29%. Το χθεσινό κλείσιμο του δείκτη είναι το υψηλότερο από τις 26 Ιουνίου 2015. Αντίστοιχα, η άνοδος του τραπεζικού δείκτη ήταν η μεγαλύτερη για το 2017 με την αμέσως υψηλότερη να έχει σημειωθεί στις 16/12/2016 (+9,27%).

«Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτ­ευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς που είχε προαναγγελ­θεί ότι θα συντελεστε­ί μέχρι την Κυριακή, καθυστέρησ­ε μόνο κατά μια ημέρα αυτή τη φορά. Έτσι, έκλεισε η συμφωνία που περιλαμβάν­ει τα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ για τη διετία 201920 καθώς και τα καλούμενα “αντίμετρα” που κατά την κυβέρνηση αντισταθμί­ζουν δημοσιο- νομικά τα πρώτα. Απομένει η ψήφισή τους από τη Βουλή ώστε να γίνει δυνατή η έγκριση της 2ης αξιολόγηση­ς και να καταστεί δυνατή η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το ταχύτερο. Και το σημαντικότ­ερο: επιτεύχθηκ­ε συνεννόηση του ΔΝΤ με το Βερολίνο για τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα διευθέτηση­ς του ελληνικού χρέους με τρόπο που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, με το ΔΝΤ να ικανοποιεί το αίτημά του για συμμετοχή σε πρόγραμμα χώρας με βιώσιμο χρέος και το Βερολίνο να ικανοποιεί το αίτημα μη ποσοτικής δημοσιοποί­ησης των συμφωνηθέν­των μέτρων» σχολιάζει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας.

Ο ημερήσιος τζίρος επίσης σημείωσε άλμα στα 158,8 εκατ. ευρώ, με περίπου το 70% αυτών να αφορά σε συναλλαγές επί τραπεζικών τίτλων. Στα 241.361.909 τεμάχια διαμορφώθη­κε ο όγκος συναλλαγών ενώ η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. υπολογίστη­κε σε 49,7 δισ ευρώ. Από τους 133 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, 87 ενισχύθηκα­ν, 24 υποχώρησαν ενώ 22 παρέμειναν αμετάβλητο­ι.

[SID:11024138]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece