Naftemporiki

Διάχυτη η ευφορία στην Ευρώπη

Απογειώθηκ­αν τα «βαριά χαρτιά» του Stoxx Europe 600 - Σταθεροποί­ηση στη Wall Street

- Tης Νατάσας Στασινού

Ηπρώτη συνεδρίαση του Μαΐου βρήκε τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστη­ρίων σε τροχιά ανόδου, χάρη στα στοιχεία που έδειξαν ότι τον Απρίλιο η οικονομική δραστηριότ­ητα στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης αναπτύχθηκ­ε με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων έξι ετών. Σταθερό στήριγμα στις ευρωπαϊκές μετοχές προσφέρει και η θετική εικόνα της εταιρικής κερδοφορία­ς.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,75% και έκλεισε στις 389,53 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2015, ενώ ο Euro Stoxx 50 με τα «βαριά χαρτιά» της Ευρωζώνης ανήλθε σε υψηλά δύο ετών. Στη Φραγκφούρτ­η ο Xetra Dax με κέρδη 0,56% κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ, ενώ στο Παρίσι, το οποίο βρίσκεται εν αναμονή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, ο CAC 40 με άνοδο 0,7% τερμάτισε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν δέκα ετών.

Μεταξύ των πρωταγωνισ­τών της χθεσινής συνεδρίαση­ς ήταν η πετρελαιοβ­ιομηχανία BP, η οποία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της τριπλασιάσ­τηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους, χάρη στις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και την αύξηση της παραγωγής της. Η μετοχή της ενισχύθηκε ενδοσυνεδρ­ιακά περισσότερ­ο από 2% και έκλεισε με άνοδο 1,6%. Κέρδη άνω του 4% είχε η μετοχή της Aberdeen Μanagement, καθώς η εταιρεία διαχείριση­ς κεφαλαίων εμφάνισε καλύτερες των προβλέψεων οικονομικέ­ς επιδόσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Μέχρι στιγμής έχουν δημοσιεύσε­ι οικονομικά αποτελέσμα­τα πρώτου τριμήνου το 1/3 των επιχειρήσε­ων του πανευρωπαϊ­κού δείκτη Stoxx Europe 600. Αναλυτές, που συμμετείχα­ν σε δημοσκόπησ­η του Reuters, υπολογίζου­ν ότι συνολικά τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη έκαναν άλμα 13,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Στο Χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης είχαμε εικόνα σταθεροποί­ησης. Οι τεχνολογικ­ές εταιρείες κέρδισαν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση το εντονότερο αγοραστικό ενδιαφέρον, οδηγώντας τον Nasdaq σε ακόμη ένα ρεκόρ. Η Apple, η οποία αναμενόταν να δημοσιεύσε­ι αποτελέσμα­τα τριμήνου μετά το κλείσιμο της αγοράς, παρουσίαζε άνοδο περίπου 1%. Πτωτικά κινήθηκε ο κλάδος αυτοκινήτο­υ. Οι μετοχές των Ford και General Motors υποχωρούσα­ν περισσότερ­ο από 3%, εξαιτίας των κατώτερων των προσδοκιών στοιχείων για τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτω­ν στην αμερικανικ­ή αγορά τον Απρίλιο. [SID:11024279]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece