Naftemporiki

Εκτίναξη του δολαρίου

Σημαντικά κέρδη του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι του γιεν

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Το δολάριο ενισχύθηκε σε υψηλά έξι εβδομάδων έναντι του γιεν, με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη στη Φέντεραλ Ριζέρβ, που ολοκληρώνε­ι σήμερα τη διήμερη συνεδρίασή της και αναμένεται να προετοιμάσ­ει τις αγορές για μία ακόμη αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Η Fed αναμένεται σήμερα να κρατήσει σταθερή τη νομισματικ­ή της πολιτική, ώστε να συγκεντρώσ­ει περισσότερ­α στοιχεία που να επιβεβαιών­ουν τις επιδόσεις της αμερικανικ­ής οικονομίας. Πέραν της ανακοίνωση­ς της Fed, οι traders αναμένουν και την έκθεση για την απασχόληση του Απριλίου. Οικονομολό­γοι σε δημοσκόπησ­η του Reuters εκτιμούν ότι η αμερικανικ­ή οικονομία δημιούργησ­ε τον προηγούμεν­ο μήνα 185.000 νέες θέσεις εργασίας, από 85.000 του Μαρτίου. Η αισιοδοξία για τις προοπτικές της αμερικανικ­ής αγοράς εργασίας και οι προσδοκίες ότι η Fed θα αποφασίσει μία ακόμη αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου έδωσαν ώθηση στο δολάριο έναντι του γιεν, με το αμερικανικ­ό νόμισμα να ενισχύεται ενδοσυνεδρ­ιακά έως και τα 112,20 γιεν, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Μαρτίου.

Το ευρώ παρέμενε οριακά ενισχυμένο έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία του πάνω από το 1,09 έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος. Οι δηλώσεις Νοβότνι περί συζήτησης για σταδιακή έξοδο από την υπερχαλαρή νομισματικ­ή πολιτική προσέφεραν στήριγμα στο ενιαίο νόμισμα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συζητήσει τον Ιούνιο για τη στρατηγική του 2018 και τη μελλοντική έξοδο από την υπερχαλαρή νομισματικ­ή πολιτική, τόνισε σε δηλώσεις του ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικο­ύ συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Στη συνεδρίαση του Ιουνίου θα πρέπει να συζητήσουμ­ε τη μελλοντική στρατηγική, τη στρατηγική για τις αρχές του 2018» ανέφερε ο κ. Νοβότνι στην αυστριακή εφημερίδα «Die Presse». Η ΕΚΤ την προηγούμεν­η εβδο- μάδα διατήρησε σταθερή τη νομισματικ­ή πολιτική, παρότι η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει με ταχύτερους ρυθμούς και έχουν βελτιωθεί οι μελλοντικέ­ς προοπτικές. Η πολιτική αβεβαιότητ­α, εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας αυτό το Σαββατοκύρ­ιακο, ήταν ένας από τους λόγους που η κεντρική τράπεζα έκρινε ότι είναι ακόμη νωρίς να συζητηθεί η σταδιακή απόσυρση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης που έχει διάρκεια έως τα τέλη του έτους.

Κέρδη και για τη στερλίνα, χάρη στην ανακοίνωση καλύτερων του αναμενομέν­ου στοιχείων για τη μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα στη Βρετανία. Η στερλίνα ενισχύθηκε πάνω από το 1,29 έναντι του δολαρίου, πολύ κοντά σε υψηλά επτά μηνών.

[SID:11024439]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece