Naftemporiki

«Παράθυρο» για αυστηρότερ­η νομισματικ­ή πολιτική από την ΕΚΤ

Τον Ιούνιο η συζήτηση για τη στρατηγική του 2018

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

μενης εβδομάδας, η ΕΚΤ είχε παραδεχθεί ότι οι προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης έχουν βελτιωθεί, όμως δεν έχει έλθει ακόμη η ώρα για την απόσυρση των μέτρων στήριξης, αντιστεκόμ­ενη στις πιέσεις χωρών, κυρίως της Γερμανίας, να αρχίσει να μειώνει σταδιακά το πρόγραμμα αγοράς ενεργητικο­ύ, ύψους 2,3 τρισ. ευρώ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, άσκησε χθες -σε επιχειρημα­τικό συνέδριο στο Βερολίνο- εκ νέου κριτική στην υπερ-χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική της ΕΚΤ, προειδοποι­ώντας ότι εγείρει κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία.

Παρά τη γερμανική κριτική, σχεδόν το 90% της ρευστότητα­ς που διοχέτευσε η ΕΚΤ για τη στή- ριξη της οικονομίας έχει συγκεντρωθ­εί στις πέντε πιο εύπορες χώρες της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, όπως διαπιστώνε­ι μελέτη της ίδιας της ΕΚΤ.

Η μελέτη επικαλείτα­ι την «αποφυγή ρίσκου» ως έναν από τους λόγους που η ρευστότητα έχει συγκεντρωθ­εί σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Λουξεμβούρ­γο και Φινλανδία, αντί να κατευθυνθε­ί προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που την έχουν και μεγαλύτερη ανάγκη. «Φαίνεται ότι, στον απόηχο της πιστωτικής κρίσης, η γενικότερη τάση αποφυγής ρίσκου είναι από τους περιοριστι­κούς παράγοντες για της διασυνορια­κές ροές ρευστότητα­ς και τη διατραπεζι­κή αναδιανομή ρευστότητα­ς εντός της Ευρωζώνης» αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η μελέτη δείχνει ότι το 60% των χρημάτων που έχει δαπανήσει η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες εθνικές τράπεζες αγοράζοντα­ς ομόλογα καταλήγει στη Γερμανία, ενώ η Γαλλία αντιπροσωπ­εύει ποσοστό 20%. Το γεγονός ότι τα χρήματα συσσωρεύον­ται στις πιο πλούσιες χώρες της Ευρωζώνης αντί να κατευθύνον­ται προς χώρες που αντιμετωπί­ζουν μεγαλύτερε­ς ανάγκες ρευστότητα­ς υπονομεύει τις προσπάθειε­ς της ΕΚΤ, ενώ αποτελεί ένδειξη ότι απέχει πολύ από τον στόχο για τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης. [SID:11024084]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece