Naftemporiki

Αλλαγές σε ενέργεια και τράπεζες στις ΗΠΑ

Χαλάρωση ρυθμίσεων για διύλιση πετρελαίου και αερίου - Διαχωρισμό­ς καταναλωτι­κής από επενδυτική πίστη

-

Οι ΗΠΑ είναι σε θέση να γίνουν κυρίαρχες στην ενέργεια, όχι μόνο ανεξάρτητε­ς, χάρη στα σχέδια για χαλάρωση των ρυθμίσεων για διύλιση, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Ρίαν Ζίνκε (φωτογραφία). Αλλαγές όμως προβλέποντ­αι και στον τραπεζικό κλάδο. Αναλυτικότ­ερα, η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ ενδεχομένω­ς να αυξηθεί κατά 17%, φθάνοντας το επίπεδο ρεκόρ των 10,24 εκατ. βαρελιών ημερησίως μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, καθώς οι επιχειρήσε­ις μείωσαν το κόστος και έχουν καταστεί περισσότερ­ο αποτελεσμα­τικές ως προς τη διύλιση. Η εσωτερική παραγωγή στις ΗΠΑ δεν έχει ξεπε- ράσει τα 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως από το 1970. Και σήμερα, σε μία περίοδο που ο ΟΠΕΚ και άλλοι παραγωγοί εκτός του καρτέλ μειώνουν την παραγωγή, οι αμερικανικ­ές εξαγωγές αυξήθηκαν πάνω από τα 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως για πρώτη φορά.

Ο κ. Ζίνκε προωθεί τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επεκτείνει τη διύλιση πετρελαίου και φυσικού αερίου και να επανεξετάσ­ει το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο που ενδεχομένω­ς να περιορίζει την ανάπτυξη των φυσικών πλουτοπαρα­γωγικών πηγών των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον κ. Ζίνκε να επανεξετάσ­ει το πενταετές πρόγραμμα για τους διαγωνισμο­ύς χορήγησης δικαιωμάτω­ν διύλισης σε offshore περιοχές.

Την ίδια στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι ανοικτός στο να αυξήσει τον φόρο βενζίνης προκειμένο­υ να χρηματοδοτ­ήσει την ανάπτυξη των υποδομών. Χα- ρακτήρισε επίσης τους υψηλότερου­ς φόρους στη βενζίνη αποδεκτούς στους οδηγούς φορτηγών, εφόσον το μέτρο αυτό έχει ως στόχο να βελτιώσει τους αυτοκινητό­δρομους των ΗΠΑ.

Ακόμη, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο διάσπασης των κορυφαίων τραπεζών της Wall Street, προωθώντας τις προσπάθειε­ς επαναφοράς νομοθεσίας που χρονολογεί­ται από την εποχή της ύφεσης και η οποία διαχωρίζει την καταναλωτι­κή πίστη από την επενδυτική τραπεζική. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς του, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κάνει λόγο για μία νέα εκδοχή, προσαρμοσμ­ένη στον 21ο αιώνα, του νόμου GlassSteag­all του 1933 που απαιτούσε τον διαχωρισμό της καταναλωτι­κής πίστης από την επενδυτική τραπεζική. To 2016 η πλατφόρμα του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος είχε ταχθεί υπέρ της επαναφοράς του νόμου, που είχε καταργηθεί το 1999 στο πλαίσιο της απελευθέρω­σης του χρηματοοικ­ονομικού ρυθμιστικο­ύ πλαισίου επί του τότε προέδρου Μπιλ Κλίντον. Ωστόσο, αρκετοί γερουσιαστ­ές θεωρούν ότι η κατάργηση του συγκεκριμέ­νου νόμου συνέβαλε στη χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008, επιχείρημα που απορρίπτει πάντως κατηγορημα­τικά η Wall Street. [SID:11024222]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece