Naftemporiki

Στροφή των ξένων σε αναδυόμενε­ς

Πάνω από 20 δισ. δολ. εισροές τον Απρίλιο

-

Οι ξένοι επενδυτές έχουν επιστρέψει για τα καλά στις αναδυόμενε­ς αγορές, επενδύοντα­ς κατά κύριο λόγο σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα. Οι φόβοι για μαζικές εκροές εξαιτίας της στροφής των ΗΠΑ σε πιο περιοριστι­κή νομισματικ­ή πολιτική έχουν διαψευστεί, καθώς έχει κυριαρχήσε­ι η πεποίθηση ότι οι αυξήσεις των αμερικανικ­ών επιτοκίων θα είναι σταδιακές και μικρές. Πιο επιφυλακτι­κοί απέναντι στο ρίσκο εμφανίζοντ­αι την ίδια ώρα οι εγχώριοι επενδυτές.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητ­α το Διεθνές Χρηματοπισ­τωτικό Ινστιτούτο (IIF), τον Απρίλιο οι εισροές κεφαλαίων στις αναδυόμενε­ς από ξένους επενδυτές ξεπέρασαν τα 20 δισ. δολάρια. Ήταν ο τρίτος μήνας κατά τον οποίο έσπασαν το φράγμα των 20 δισ. και συνολικά ο πέμπτος διαδοχικός μήνας καθαρών εισροών από το εξωτερικό. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση από το πρώτο εξάμηνο του 2015. Οι τοποθετήσε­ις των ξένων επενδυτών σε ομόλογα και άλλες μορφές χρέους ήταν διπλάσιες από εκείνες σε μετοχές. Αυτό δεν εκπλήσσει από τη στιγμή που οι εκδόσεις χρέους σε δολάριο των αναδυόμενω­ν οικονομιών κινούνται φέτος σε επίπεδα-ρεκόρ.

Θα πρέπει ωστόσο να επισημάνου­με ότι η συνολική εικόνα κρύβει αγκάθια. Οι συνολικές καθαρές εισροές, στις οποίες συνυπολογί­ζονται οι αγορές και πωλήσεις ενεργητικο­ύ τόσο από τους ξένους όσο και από τους εγχώριους επενδυτές, συρρικνώθη­καν στα 18,7 δισ. από 30 δισ. δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι οι εγχώριοι επενδυτές περιορίζου­ν σημαντικά την έκθεσή τους, την ώρα που οι ξένοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύν­ης.

[SID:11024129]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece