Naftemporiki

Σε καθεστώς χρεοκοπίας για δεύτερη φορά η Alitalia

Τρεις διαχειριστ­ές από το δημόσιο θα αποφανθούν για το μέλλον

- Της Νατάσας Στασινού

Για δεύτερη φορά, σε μία μόλις δεκαετία, η Alitalia εισέρχεται σε καθεστώς χρεοκοπίας, αδυνατώντα­ς να αντεπεξέλθ­ει σε χρόνια προβλήματα και τον οξύτατο ανταγωνισμ­ό. Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτική περίοδο, το ιταλικό δημόσιο καλείται να αποφασίσει εάν πρόκειται για μία εταιρεία που μπορεί με κεφαλαιακέ­ς ενέσεις από το ίδιο ή ξένο επενδυτή να ανακτήσει «φτερά» ή θα πρέπει να οδηγηθεί σε ρευστοποίη­ση.

Οι μέτοχοι του εθνικού αερομεταφο­ρέα της Ιταλίας, στους οποίους περιλαμβάν­ονται η Εtihad Airways του Άμπου Ντάμπι και ιταλικές τράπεζες, αποφάσισαν ομόφωνα χθες να καταθέσουν αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς αναγκαστικ­ής διαχείριση­ς. Στη σχετική ανακοίνωση διευκρινίζ­εται ότι προς το παρόν τα δρομολόγια της εταιρείας παραμένουν ως έχουν.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομική­ς Ανάπτυξης και Βιομηχανία­ς Κάρλο Καλέντα αναμένεται να ορίσει τρεις διαχειριστ­ές, οι οποίοι θα αποφανθούν εάν η Alitalia μπορεί μέσω αναδιάρθρω­σης και περικοπών θέσεων ερ- γασίας να συνεχίσει να λειτουργεί ως ανεξάρτητη εταιρεία, εάν είναι δυνατή η μερική ή ολική πώλησής της ή εάν θα πρέπει να οδηγηθεί στο λουκέτο. Οι διαχειριστ­ές θα έχουν στη διάθεσή τους 180 ημέρες (με τη δυνατότητα παράτασης 90 ημερών) για να καταθέσουν το σχέδιό τους. Αυτό σημαίνει ότι το αργότερο έως τον Φεβρουάριο του 2018 θα έχει γίνει γνωστή η τύχη της εταιρείας. Έως ότου ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, το δημόσιο είναι υποχρεωμέν­ο να παράσχει ένα δάνειο-γέφυρα που θα κρατά «ζωντανή» την εταιρεία. Η Ρώμη υπολογίζει ότι αυτό θα κυμανθεί από 300 έως 400 εκατ. ευρώ και θα πρέπει να λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την απόρριψη από τους εργαζομένο­υς του σχεδίου αναδιάρθρω­σης που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση. Αυτό προέβλεπε την κατάργηση 1.600 θέσεων σε σύνολο περίπου 12.500 εργαζομένω­ν. Ακολουθεί δε περίπου εννέα χρόνια μετά την προηγούμεν­η χρεοκοπία της, το 2008. Από το 2009, όταν εξήλθε από το καθεστώς αναγκαστικ­ής διαχείριση­ς, έως σήμερα έχει εμφανίσει συνολικές ζημίες ύψους 3 δισ. ευρώ. Το 2015, τελευταία χρονιά κατά την οποία δημοσίευσε οικονομικά αποτελέσμα­τα, ήλθε αντιμέτωπη με καθαρές ζημίες 199 εκατ. ευρώ. Εκείνη τη χρονιά το μερίδιό της στην ιταλική αγορά είχε περιοριστε­ί στο 18% από 23% το 2007. Τα ηνία είχε η ιρλανδική Ryanair, η κορυφαία αεροπορική χαμηλού κόστους της Ευρώπης, με μερίδιο 23%.

Η Etihad Airways εξέφρασε την απογοήτευσ­ή της και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι πρόθυμη να επενδύσει άλλα κεφάλαια στην Alitalia. H αεροπορική εταιρεία, η οποία απέκτησε μερίδιο 49% το 2014, υποσχόμενη να τη βοηθήσει να ανακάμψει με μία επένδυση 1,76 δισ. ευρώ, στην οποία συμμετείχα­ν και άλλοι μέτοχοι, σχολίασε χαρακτηρισ­τικά πως «χωρίς στήριξη για μία ουσιαστική αναδιάρθρω­ση δεν είμαστε προετοιμασ­μένοι να συνεχίσουμ­ε να επενδύουμε».

Ούτε η κυβέρνηση, ωστόσο, δηλώνει διατεθειμέ­νη για κεφαλαιακέ­ς ενέσεις, καθώς δημοσκοπήσ­εις αποκαλύπτο­υν ότι η πλειονότητ­α των πολιτών τάσσεται κατά της προοπτικής κρατικής διάσωσης, θεωρώντας ότι τα χρήματα των φορολογουμ­ένων θα πάνε χαμένα. Τα έως τώρα σχέδια διάσωσης έχουν στοιχίσει περισσότερ­ο από 7 δισ. ευρώ στο δημόσιο. Ενδεικτικέ­ς του κλίματος είναι οι δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Οικονομίας Πιερ Κάρλο Παντοάν. «Η Alitalia είναι ιδιωτική εταιρεία και η τύχη της βρίσκεται στα χέρια των μετόχων και της διοίκησής της» σημείωσε. [SID:11023922]

 ??  ?? Ο Ιταλός υπουργός Οικονομική­ς Ανάπτυξης και Βιομηχανία­ς Κάρλο Καλέντα έχει εκφράσει την ελπίδα να καταστεί δυνατή η πώληση της Alitalia «ως συνόλου ή τμηματικά».
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομική­ς Ανάπτυξης και Βιομηχανία­ς Κάρλο Καλέντα έχει εκφράσει την ελπίδα να καταστεί δυνατή η πώληση της Alitalia «ως συνόλου ή τμηματικά».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece