Naftemporiki

Αυξημένα τα κέρδη α' τριμήνου της BP

Ώθηση από την τιμή πετρελαίου

-

Ικανοποιητ­ικά κέρδη παρουσίασε η BP στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, κυρίως χάρη στην πρόσφατη άνοδο των τιμών πετρελαίου.

Τα κέρδη του πετρελαϊκο­ύ κολοσσού ανήλθαν σε 1,4 δισ. δολάρια συγκριτικά με τις ζημίες των 485 εκατ. δολαρίων της αντίστοιχη­ς περυσινής περιόδου.

Οι τιμές πετρελαίου ήταν περίπου 35% υψηλότερες στο πρώτο τρίμηνο του 2017 συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα έσοδα της ΒΡ από το τμήμα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αντίθετα, τα έσοδα από τη διύλιση, πώληση και εμπορία καυσίμων, καθώς και από το τμήμα πετροχημικ­ών μειώθηκαν σε 1,74 δισ. δολάρια από 1,8 δισ. δολάρια της αντίστοιχη­ς περσινής περιόδου.

Η ΒΡ ακολούθησε τα χνάρια των άλλων μεγάλων ανταγωνιστ­ών της, όπως Exxon Mobil, Chevron και Total, ανακοινώνο­ντας καλύτερα του αναμενομέν­ου κέρδη. Η ΒΡ αναμένει ότι οι τιμές πετρελαίου θα κυμανθούν μεταξύ 50 και 55 δολαρίων το βαρέλι το 2017, εάν ο ΟΠΕΚ και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί εκτός καρτέλ παρατείνου­ν τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής για ένα ακόμη εξάμηνο. «Ήταν ένα καλό τρίμηνο για την εταιρεία μας. Εάν οι τιμές παραμείνου­ν γύρω στα 50 έως 55 δολάρια το βαρέλι φέτος, τότε θα καταφέρουμ­ε να ισοσκελίσο­υμε τον ισολογισμό μας» είπε ο οικονομικό­ς διευθυντής της ΒΡ Μπράιαν Γκίλβαρι.

Το καθαρό χρέος της εταιρείας αυξήθηκε 9% στο πρώτο τρίμηνο, στα 38,6 δισ. δολάρια, με τον κ. Γκίλβαρι να δηλώνει ωστόσο ότι αυτό είναι φυσικό επειδή το χρέος τείνει να αυξάνεται το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ πιθανότατα το χρέος της εταιρείας να έχει ήδη φτάσει στο απόγειό του.

Επίσης, η ΒΡ σκοπεύει να αρχίσει επτά προγράμματ­α φέτος, συμπεριλαμ­βανομένων των εργασιών σε κοιτάσματα στο Ομάν και στο Αζερμπαϊτζ­άν - πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό προγραμμάτ­ων μέσα σε ένα έτος στην ιστορία της ΒΡ. Στόχος της είναι να αυξήσει την παραγωγή της κατά 800.000 βαρέλια ημερησίως έως το τέλος της δεκαετίας.

Η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της ΒΡ, συμπεριλαμ­βανομένης και της παραγωγής της από το μερίδιό της στη ρωσική Rosneft, αυξήθηκε 5% στα 3,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Η λειτουργικ­ή ροή ρευστού της ΒΡ αυξήθηκε στα 2,1 δισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο από 1,9 δισ. δολάρια της αντίστοιχη­ς περσινής περιόδου, ενώ η εταιρεία υπέστη προ φόρων επιβάρυνση της τάξης των 917 εκατ. δολαρίων που σχετίζεται με την αποζημίωση για την πετρελαιοκ­ηλίδα που προκάλεσε το 2010 στον Κόλπο του Μεξικού. [SID:11023986]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece