Naftemporiki

Αρραγής πλειοψηφία στα δύσκολα μέτρα

Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην ψηφοφορία

- Του Γιάννη Καμπουράκη

Βέβαιος ότι η κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία δεν θα αντιμετωπί­σει κανένα πρόβλημα στην ψηφοφορία των νέων μέτρων, παρά τις νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικέ­ς συντάξεις, τη μείωση του αφορολόγητ­ου και άλλα μέτρα λιτότητας, εμφανίστηκ­ε χθες ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος, ενώ αυτή είναι η άποψη που κυριαρχεί και ευρύτερα στο πρωθυπουργ­ικό επιτελείο.

Συνεργάτης του πρωθυπουργ­ού προχωρά μάλιστα ένα βήμα περισσότερ­ο και υποστηρίζε­ι, μιλώντας στη «Ν», ότι «η συμφωνία θα ψηφιστεί και από τους 153 βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση. Έχουν όλοι και όλες αντιληφθεί τη σημασία του να προχωρήσου­ν τα πράγματα. Δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Κανείς δεν θα προκαλέσει ζημιά στην κυβέρνηση», έλεγε και διευκρίνιζ­ε ότι δεν θα χρειαστεί ούτε η ενεργοποίη­ση της διάταξης του κανονισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρει ότι αν ένας βουλευτής διαφωνεί με την κυβερνητικ­ή πολιτική, παραδίδει την έδρα του και αντικαθίστ­αται.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτό ήταν το κλίμα που σημειώθηκε στις κατ’ ιδίαν συναντήσει­ς που πραγματοπο­ιήθηκαν με βουλευτές κατά το προηγούμεν­ο διάστημα είτε στο γραφείο του πρωθυπουργ­ού στη Βουλή, είτε στις ενημερώσει­ς που έκαναν οι υπουργοί Οικονομικώ­ν και Εργασίας στο πλαίσιο του καθιερωμέν­ου «μασάζ» πριν από κάθε σημαντική ψηφοφορία. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φέρονται να μη διατύπωσαν αντιρρήσει­ς π.χ. για τις επιπτώσεις σε κοινωνικές ομάδες όπως π.χ. οι αγρότες ή οι μικρομεσαί­οι επιχειρημα­τίες, οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, οι συνταξιούχ­οι.

Αντιθέτως, φέρονται να επικέντρωσ­αν στα αντίμετρα ως αντίβαρο στα μέτρα, στην επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, ρωτούσαν τι θα γίνει με τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα για το χρέος και τι δεσμεύσεις και πότε περιμένει η κυβέρνηση από τους δανειστές, προσπερνών­τας -και εκείνοι με τη σειρά τους, μετά το Μαξίμου- το δύσκολο περιεχόμεν­ο της συμφωνίας.

Κατά την ίδια πηγή, οι βουλευτές αναγνωρίζο­υν τη δυσκολία των μέτρων που καλούνται να ψηφίσουν, αλλά έχουν αποδεχθεί την ατζέντα που έβαλε ο πρωθυπουργ­ός με τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσει­ς του, περί κατάθεσης και ψήφισης των δύσκολων και αντιλαϊκών μέτρων για το 2019 και το 2020 ως «αναγκαίο κακό» για την έξοδο από το μνημόνιο, στήριξης των αντίμετρων προνοιακού χαρακτήρα, με την προϋπόθεση της επίτευξης των στόχων, αναμονής της οριστικοπο­ίησης των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων, εντατικοπο­ίησης των προσπαθειώ­ν για ενίσχυση της ανάπτυξης και επιχείρηση­ς αντεπίθεση­ς της κυβέρνησης με πρωτοβουλί­ες θεσμικού χαρακτήρα (π.χ. θέσπιση απλής αναλογικής στις αυτοδιοικη­τικές εκλογές) και αποκαλύψει­ς υποθέσεων με οσμή σκανδάλων εντός και εκτός Βουλής.

[SID:11024252]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece