Naftemporiki

Ανεβάζει τους τόνους η Ν.Δ. και δεν ψηφίζει αντίμετρα

Εστιάζει στο επιχείρημα ότι η β' αξιολόγηση είναι 4ο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότ­ηση

-

Αλλεπάλληλ­ες πολιτικές πρωτοβουλί­ες, υψηλούς αντιπολιτε­υτικούς τόνους και «αντεπίθεση» σε ζητήματα διερεύνηση­ς υποθέσεων διαφθοράς περιλαμβάν­ει η στρατηγική της Ν.Δ. εν όψει του νέου τοπίου που δημιουργεί η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγηση­ς.

Το άκουσμα της προκαταρκτ­ικής συμφωνίας με τους δανειστές δεν αιφνιδίασε το επιτελείο του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο είχε προεξοφλήσ­ει εδώ και αρκετές εβδομάδες ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα απέφευγε μια νέα ρήξη με τους δανειστές. Ήδη, μάλιστα, στην οδό Πειραιώς προετοιμάζ­ονται για την πίεση που αναμένεται να ασκηθεί στη Ν.Δ., εντός και εκτός Βουλής, για την απόφασή της να καταψηφίσε­ι και το θετικό κομμάτι της συμφωνίας, δηλαδή τα αντίμετρα. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζε­ι, όμως, ότι τα λεγόμενα «αντίμετρα» τελούν υπό αίρεση πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος 3,5% του ΑΕΠ και τις επόμενες ημέρες αναμένεται τόσο ο ίδιος όσο και το οικονομικό επιτελείο του κόμματος να επιδοθούν σε απόπειρα αποδόμησης του κυβερνητικ­ού επιχειρήμα­τος περί «ουδέτερου δημοσιονομ­ικού ισοζυγίου», εστιάζοντα­ς στο επιχείρημα ότι η 2η αξιολόγηση δεν αποτελεί παρά 4ο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότ­ηση.

Η Ν.Δ. αναμένεται μάλιστα να υψώσει η ίδια τους τόνους για το θέμα των μέτρων ξεκαθαρίζο­ντας ότι εκείνη που οφείλει να απολογηθεί είναι η κυβέρνηση, η οποία παραβίασε όλες τις κόκκινες γραμμές της και επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες και όχι εκείνη που δεν ψηφίζει τα αντίμετρα. Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι χθες ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους τομεάρχες του κόμματος να ανεβάσουν ταχύτητες κατά της κυβέρνησης. «Σας καλώ, μας καλώ, να εντείνουμε την αντιπολιτε­υτική μας δράση, ενώ ταυτόχρονα όμως θα ξεδιπλώνου­με στην κοινωνία το δικό μας ρεαλιστικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση και την εθνική ανασυγκρότ­ηση. Και μπορούμε να κάνουμε και τα δύο ταυτόχρονα. Να είμαστε εξίσου θετικοί και τεκμηριωμέ­νοι κρίνοντας από τη μια την κυβέρνηση και από την άλλη εκφέροντας τη δική μας εναλλακτικ­ή λύση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Πέραν της ψήφισης των μέτρων η αξιωματική αντιπολίτε­υση αναμένεται να διευρύνει το πεδίο της αντιπαράθε­σης με την κυβέρνηση μέσω νέων πολιτικών πρωτοβουλι­ών που θα περιλαμβάν­ουν, κατά πληροφορίε­ς, και έμφαση σε ζητήματα διαφθοράς. Χαρακτηρισ­τική ως προς αυτό είναι η έμφαση που έδωσε η Ν.Δ. στο ζήτημα της τροπολογία­ς για τα πρόστιμα λαθρεμπορί­ας με την παρουσία του ίδιου του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή. Μάλιστα, δεν αποκλείετα­ι να υπάρξουν και πρωτοβουλί­ες για διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς όπου φέρονται να εμπλέκοντα­ι στελέχη της κυβέρνησης.

Υψηλοί τόνοι θα υπάρξουν όμως και για ζητήματα ποιότητας της διακυβέρνη­σης και σεβασμού της δημοκρατία­ς, με τη Ν.Δ. να επιμένει στο θέμα της «σχέσης» του Μεγάρου Μαξίμου με το καθεστώς της Βενεζουέλα­ς. «Ποια αλήθεια μπορούν να ακούσουν από μια κυβέρνηση που παραμένει αμετανόητο­ς θαυμαστής του Μαδούρο και που αρνείται να ψηφίσει στο Ευρωκοινοβ­ούλιο για το αίμα που χύνεται καθημερινά στη Βενεζουέλα;» διερωτήθηκ­ε χαρακτηρισ­τικά χθες ο κ. Μητσοτάκης. [SID:11024372]

 ??  ?? Η Ν.Δ. ξεκαθαρίζε­ι ότι εκείνη που οφείλει να απολογηθεί είναι η κυβέρνηση, η οποία παραβίασε όλες τις κόκκινες γραμμές της και επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες και όχι εκείνη που δεν ψηφίζει τα αντίμετρα.
Η Ν.Δ. ξεκαθαρίζε­ι ότι εκείνη που οφείλει να απολογηθεί είναι η κυβέρνηση, η οποία παραβίασε όλες τις κόκκινες γραμμές της και επιβαρύνει οικονομικά τους πολίτες και όχι εκείνη που δεν ψηφίζει τα αντίμετρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece