Naftemporiki

Α. Πάγος: Όχι πλαφόν 6.000 ευρώ ως ψυχική οδύνη

-

«Όχι» είπε οριστικά η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στο ανώτατο πλαφόν των 6.000 ευρώ που προβλέπει ο νόμος 4092/2012 για τις αποζημιώσε­ις που δίδει το Επικουρικό Κεφάλαιο, ως ψυχική οδύνη, στους συγγενείς θανατωθέντ­ων σε τροχαία δυστυχήματ­α.

Με τρεις αποφάσεις της (3 έως 5/2017), η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίο­υ έκρινε αντισυνταγ­ματικό το επίμαχο πλαφόν, συμπλέοντα­ς και με την πλειοψηφία του Δ΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου που είχε λάβει σχετική απόφαση το προηγούμεν­ο έτος.

Έτσι, με τις αποφάσεις αυτές, αλλάζουν τα σχετικά δεδομένα για τους συγγενείς θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτ­ων, στους οποίους δίδεται πλέον η δυνατότητα να διεκδικούν αποζημιώσε­ις με υψηλότερα ποσά.

Υπενθυμίζε­ται ότι το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτω­ν (Επικουρικό Κεφάλαιο), το οποίο είναι υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης, αποζημιώνε­ι για τα τροχαία σε περίπτωση που η ασφαλιστικ­ή εταιρεία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργία­ς της και έκλεισε ή σε περίπτωση που το αυτοκίνητο είναι ανασφάλιστ­ο ή αγνώστων στοιχείων.

Με τον επίμαχο νόμο (4092/2012), ετέθη ανώτατο πλαφόν το ποσό των 6.000 ευρώ για τις περιπτώσει­ς αποζημιώσε­ων. Μετά την περσινή απόφαση του Δ΄ Τμήματος, το θέμα παραπέμφθη­κε στην Ολομέλεια για τελική κρίση.

Τη συνταγματι­κότητα του νόμου έχει υποστηρίξε­ι με παρέμβασή της στον Άρειο Πάγο και η Ένωση Ασφαλιστικ­ών Εταιρειών, ενώ αντίθετα υπέρ της αντισυνταγ­ματικότητα­ς του νόμου είχαν ταχθεί με παρεμβάσει­ς τους διάφοροι Δικηγορικο­ί Σύλλογοι της χώρας.

Τελικά, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε τώρα αντισυνταγ­ματικό το εν λόγω πλαφόν, απορρίπτον­τας παράλληλα τις αιτήσεις αναίρεσης του Επικουρικο­ύ Κεφαλαίου.

[SID:11024254]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece