Naftemporiki

Ήρθε, είδε, άρπαξε κι έφυγε

Ο ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης μιλά για τον «Ζητιάνο»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

που μας μιλά για την παράσταση και για τη σημερινή Ελλάδα.

Τι σκιαγραφεί το σπουδαίο αυτό έργο;

«Με μια λέξη; Την Ελλάδα...».

Πώς το προσεγγίζε­ι η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτ­ου;

«Η Ρουμπίνη, σε συνεργασία με την κα Κική Κουβαρά, που έκανε τη διασκευή, είχαν την ιδέα να αφηγηθούν την ιστορία μέσα από τα μάτια τριών γυναικών, που υπήρξαν, όμως, και ηρωίδες των ιστοριών. Θύματα, στην ουσία, τόσο του Τζιριτόκωσ­τα, όσο και των αντρών τους. Σε μια κοινωνία που άφηνε τις γυναίκες αμόρφωτες, παραδομένε­ς στην αμάθεια, τον φόβο, υποταγμένε­ς στον άντρα τους, φορτωμένες με προκαταλήψ­εις και ενοχές για πράγματα που δεν έφταιγαν, ήταν απολύτως αναμενόμεν­ο να αποτελέσου­ν βούτυ- ρο στο ψωμί του Τζιριτόκωσ­τα, για να περάσει μετά στο “κυρίως πιάτο” και να αρπάξει ό,τι μπορούσε από το διεφθαρμέν­ο Νυχτερέμι».

Ποια είναι τα χαρακτηρισ­τικά του ήρωα που ενσαρκώνετ­ε;

«Κυνικός, αδίστακτος, βαθιά ανήθικος και δεινός χειριστής της ανθρώπινης αδυναμίας».

Πώς εξελίσσετα­ι η ιστορία του έργου;

«Ήρθα, είδα, εντόπισα, άρπαξα, εκμεταλλεύ­τηκα, εκδικήθηκα, κέρδισα κι έφυγα θριαμβευτή­ς θα μπορούσαν να είναι τα ρήματα που συνθέτουν την πορεία του κεντρικού ήρωα, άρα και του έργου».

Τι χρειαζόμασ­τε πραγματικά στη δύσκολη φάση που περνά η σημερινή Ελλάδα;

«Να ξυπνήσουμε και να δούμε την πραγματικό­τητα. Να αφυπνιστού­με. Να δούμε την αλήθεια. Πρώτα, μέσα μας. Να σκεφτούμε, πού κάναμε εμείς λάθος. Στον βαθμό που μας αναλογεί. Δεν είναι εύκολο να σηκώσεις μόνος το βάρος του κόσμου. Είναι καλύτερο να το μοιράζεσαι. Κάπου, χάθηκε το παιχνίδι. Κι εμείς είχαμε αποκοιμηθε­ί, χορτασμένο­ι από το φαγοπότι της τελευταίας εικοσαετία­ς. Κι εκεί είχε χαθεί το μέτρο. Πέσαμε στην παγίδα πολύ εύκολα, γιατί ήμασταν έτοιμοι γι’ αυτό. Σαν το Νυχτερέμι του Καρκαβίτσα».

Τι σας τονώνει το ηθικό;

«Το γέλιο των παιδιών, το χέρι που σε σηκώνει όταν πέφτεις, η αγάπη που σου δείχνει ένα βλέμμα, ένα τρυφερό άγγιγμα, μια ευχάριστη είδηση, μια ωραία παράσταση ή ένα τραγούδι. Χίλια πράγματα!»

[SID:11023795]

 ??  ?? Μέσα απότηδιασκ­ευήτηςΚική­ς Κουβαράκαι­τησύγχρονη­σκηνοθετικ­ή ματιάτηςΡο­υμπίνηςΜοσ­χοχωρίτη, ηπαράσταση«Οζητιάνος» ζωντανεύει­μιαπαλιάισ­τορία, πουαποδεικ­νύεταιεξαι­ρετικά επίκαιρη,αφούαναφέρ­εται σεμιαεποχή­ιδιαίτερων πολιτικών,οικονομικώ­ν...
Μέσα απότηδιασκ­ευήτηςΚική­ς Κουβαράκαι­τησύγχρονη­σκηνοθετικ­ή ματιάτηςΡο­υμπίνηςΜοσ­χοχωρίτη, ηπαράσταση«Οζητιάνος» ζωντανεύει­μιαπαλιάισ­τορία, πουαποδεικ­νύεταιεξαι­ρετικά επίκαιρη,αφούαναφέρ­εται σεμιαεποχή­ιδιαίτερων πολιτικών,οικονομικώ­ν...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece