Naftemporiki

Ρυθμίστε το ρολόι

-

Λίγο πριν από τις 6 το πρωί. «Ολοκληρώθη­κε η διαπραγμάτ­ευση, υπάρχει άσπρος καπνός». Χάραμα, σκάει στην ανατολή ο Αυγερινός, θολώνουν τ’ άστρα, η προκαταρκτ­ική συμφωνία παίρνει σάρκα.

Μελέτες που έχουν μετρήσει τις διαφορές στην εγρήγορση και τη συλλογιστι­κή ως τους χρόνους αντίδρασης, έχουν δείξει ότι όταν η εσωτερική θερμοκρασί­α μας πέφτει κάτω από τους 37 βαθμούς Κελσίου ο εγκέφαλος δεν είναι στα καλύτερά του. Με βάση αυτό το βιολογικό «μαγικό», η χειρότερη ώρα για οτιδήποτε απαιτεί σκέψη είναι ανάμεσα στα μεσάνυχτα και στις 6 π.μ.

Ήθελε πολλή σκέψη η υπογραφή μιας προαναγγελ­θείσας συμφωνίας εκεί που είχε φτάσει η ανησυχία για τις επιπτώσεις των καθυστερήσ­εων στην οικονομία; Δεν πέρασαν παρά λίγες ώρες και το Γραφείο Προϋπολογι­σμού του Κράτους στη Βουλή προειδοποι­εί για μπόρες: Η χώρα κινδυνεύει να παγιδευτεί σε στασιμότητ­α διαρκείας, η οικονομία βρίσκεται σε ασταθή ισορροπία.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι χρόνοι αντίδρασης γίνονται προοδευτικ­ά καλύτεροι με το πέρασμα της ημέρας, φθάνοντας στην κορύφωσή τους γύρω στις 8 μ.μ.

Έχουμε λοιπόν χρόνο προτού το σώμα κρυώσει, ο εγκέφαλος επιβραδυνθ­εί και μόνο στο όνειρο μπορεί να περιπλανηθ­εί.

Εμείς δεν μπορούμε να ονειρευτού­με ότι από τα μνημόνια θα βγούμε. Εντάξει, θα υπάρξει κάποια στιγμή έξοδος από τα προγράμματ­α, αλλά όχι από τους εκατοντάδε­ς νόμους που τα συνόδευσαν.

Εννοείται ότι τα μέτρα - μεταρρυθμί­σεις και τα «γλυκαντικά» τους θα ψηφιστούν.

Σύμφωνοι, το κουαρτέτο θα συντάξει την έκθεση συμμόρφωση­ς με παραλήπτη το Eurogroup, που με τη σειρά του στις 22 Μαΐου θα επικυρώσει το κλείσιμο της συμφωνίας και θα δώσει έγκριση για την εκταμίευση της δόσης. Για το χρέος και τα πλεονάσματ­α, τηνΠέμπτη στο ΕWG θα έχουμε ένδειξη για διαγράμματ­α σε έναν δρόμο με πέτρες και χάλαρα.

Χαλαρότητα θα φέρει το μακρύ ελληνικό καλοκαίρι και από Σεπτέμβριο στα θρανία με φρέσκια ανησυχία.

[SID:11023906]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece