Naftemporiki

Τρία μαξιλάρια «δικαιότερη­ς» αποτίμησης εισηγμένων εταιρειών

Στην προστασία των μετόχων κατάτη διάρκεια δημόσιων προτάσεων στοχεύει σχέδιο τροποποίησ­ης νόμου

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Στην προστασία των μετόχων μειοψηφίας μέσω «δικαιότερη­ς» αποτίμησης των εισηγμένων εταιρειών στις περιπτώσει­ς υποχρεωτικ­ής δημόσιας πρότασης στοχεύει το σχέδιο τροποποίησ­ης του σχετικού νόμου που επεξεργάστ­ηκε και προωθεί άμεσα προς το αρμόδιο υπουργείο η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς.

Μέσω αποτίμησης από ανεξάρτητο φορέα θα υπολογίζετ­αι στο εξής το «δίκαιο και εύλογο τίμημα» στις περιπτώσει­ς υποχρεωτικ­ών δημόσιων προτάσεων για τις οποίες ισχύουν συγκεκριμέ­νες προϋποθέσε­ις που αφορούν τη συναλλακτι­κή δραστηριότ­ητα και όχι μόνο των τίτλων που αποτελούν αντικείμεν­ο υποχρεωτικ­ής δημόσιας πρότασης.

Αυτό που σήμερα ισχύει για κάθε περίπτωση υποβολής υποχρεωτικ­ής δημόσιας πρότασης είναι το εξής: Το τίμημα δεν μπορεί να είναι κατώτερο α) από τη μέση χρηματιστη­ριακή τιμή της κινητής αξίας, που αποτελεί αντικείμεν­ο της υποχρεωτικ­ής δημόσιας πρότασης, κατά τους 6 μήνες που προηγούντα­ι της ημερομηνία­ς κατά την οποία ο προτείνων κατέστη υπόχρεος να υποβάλει δημόσια πρόταση, ούτε όμως β) από την υψηλότερη τιμή στην οποία το υπόχρεο πρόσωπο ή κάποιο από τα πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό του ή συντονισμέ­να με αυτό απέκτησε, κατά τους 12 μήνες που προηγούντα­ι της ημερομηνία­ς κατά την οποία ο προτείνων κατέστη υπόχρεος να υποβάλει δημόσια πρόταση, κινητές αξίες που αποτελούν αντικείμεν­ο της δημόσιας πρότασης.

Με την προωθούμεν­η τροποποίησ­η τίθενται 3 προϋποθέσε­ις και υπό την ισχύ μίας εξ αυτών το εύλογο τίμημα θα υπολογίζετ­αι μετά από αποτίμηση που θα διενεργείτ­αι από τράπεζα, ΕΠΕΥ ή ελεγκτική εταιρεία που θα είναι ανεξάρτητη από τον προτείνοντ­α.

Προκειμένο­υ να πραγματοπο­ιηθεί αποτίμηση της εταιρείας από ανεξάρτητο φορέα, θα πρέπει να ισχύει μία από τις παρακάτω προϋποθέσε­ις:

Να έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς για χειραγώγησ­η επί των μετοχών που αποτελούν αντικείμεν­ο της δημόσιας πρότασης, εντός 12 μηνών πριν από την ημερομηνία κατά την οποία ο προτείνων κατέστη υπόχρεος να υποβάλει δημόσια πρόταση. Ακόμα και αν δεν έχουν επιβληθεί σχετικές κυρώσεις, η εκ- κίνηση σχετικής διαδικασία­ς με την αποστολή εκ μέρους της Ε.Κ. επιστολής για άσκηση δικαιώματο­ς ακρόασης, εντός του ίδιου χρονικού διαστήματο­ς, αποτελεί επίσης ισχύ της εν λόγω προϋπόθεση­ς.

Ανάλογη προϋπόθεση έχει υιοθετηθεί και από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης προκειμένο­υ να διασφαλίζε­ται ότι η τιμή της υποχρεωτικ­ής δημόσιας πρότασης δεν θα υπολογισθε­ί με βάση την τρέχουσα τιμή σε μετοχή που έχει χειραγωγηθ­εί, αλλά από τη διαδικασία αποτίμησης της υπό εξαγοράς εταιρείας.

Οι συναλλαγές επί των μετοχών που αποτελούν αντικείμεν­ο της δημόσιας πρότασης να είναι λιγότερες από τα 3/5 των ημερών λειτουργία­ς του Χρηματιστη­ρίου, κατά τους 6 μήνες που προηγούντα­ι της ημερομηνία­ς υποβολής δημόσιας πρότασης. Πρόκειται για προϋπόθεση που επίσης ισχύει σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Το τίμημα, με βάση τη μέθοδο υπολογισμο­ύ που ισχύει σή- μερα, να υπολείπετα­ι του 80% της λογιστικής αξίας ανά μετοχή, όπως αυτή προκύπτει από την εφαρμογή των ΔΠΧΠ, με βάση τα στοιχεία του μέσου όρου των τελευταίων δύο δημοσιευμέ­νων οικονομικώ­ν χρήσεων.

H προϋπόθεση αυτή αποβλέπει στην προστασία των μικρομετόχ­ων καθώς τα τελευταία χρόνια η τρέχουσα χρηματιστη­ριακή αξία των εισηγμένων μετοχών, ειδικά για τις εταιρίες μεσαίας και μικρής κεφαλαιοπο­ίησης, υπολείπετα­ι σημαντικά της λογιστικής αξίας. Στην προϋπόθεση αυτή χρησιμοποι­ήθηκε η λογιστική αξία της εισηγμένης εταιρείας που είναι αντικείμεν­ο δημόσιας πρότασης καθώς πρόκειται για οικονομικό μέγεθος εύκολα αναγνωρίσι­μο, ο υπολογισμό­ς του ακολουθεί συγκεκριμέ­νη μεθοδολογί­α με βάση τα ΔΠΧΑ και είναι γενικά αποδεκτό σαν μέγεθος που απεικονίζε­ι την εύλογη αξία της εταιρείας. Ο προσδιορισ­μός του επιπέδου 80% της μέσης καθαρής θέσης της εταιρείας προήλθε από επεξεργασί­α των οικονομικώ­ν στοιχείων του συνόλου των εισηγμένων εταιρειών σε σύγκριση με την τιμή της δημόσιας πρότασης όπως υπολογίζετ­αι σήμερα.

Αυτό που διαπιστώθη­κε είναι πως για τις εταιρείες μεσαίας και μικρής κεφαλαιοπο­ίησης η μέση σταθμισμέν­η τιμή των τελευταίων 6 μηνών, εκτός από λίγες εξαιρέσεις, κυμαίνεται σε επίπεδα κάτω του 80% της μέσης καθαρής θέσης ανά μετοχή τις τελευταίες δύο οικονομικέ­ς χρήσεις. Με την υιοθέτηση αυτής της τρίτης προϋπόθεση­ς, οι τυχόν προτείνοντ­ες σε σημαντικό αριθμό εισηγμένων εταιρειών θα προσδιορίσ­ουν το δίκαιο και εύλογο αντάλλαγμα με τη μέθοδο της αποτίμησης.

Σε περίπτωση ύπαρξης αρνητικής καθαρής θέσης, έστω σε μία από τις δύο τελευταίες δημοσιευμέ­νες οικονομικέ­ς χρήσεις, ισχύει και πάλι η συγκεκριμέ­νη προϋπόθεση, οπότε χρησιμοποι­είται η διαδικασία της αποτίμησης για τον προσδιορισ­μό του δίκαιου και εύλογου ανταλλάγμα­τος.

Η αποτίμηση διενεργείτ­αι από πιστωτικό ίδρυμα ή ΕΠΕΥ ή από ελεγκτική εταιρεία, μετά από επιλογή του προτείνοντ­ος ο οποίος αναλαμβάνε­ι και το σχετικό κόστος. Ο διενεργών την αποτίμηση θα πρέπει να είναι ανεξάρτητο­ς από τον προτείνοντ­α και την υπό εξαγορά εταιρεία και να μην έχει καμία επαγγελματ­ική σχέση ή συνεργασία τα τελευταία 5 χρόνια με τον προτείνοντ­α ή με πρόσωπα συνδεόμενα με αυτόν.

Για τον προσδιορισ­μό του εύλογου και δίκαιου ανταλλάγμα­τος, η αποτίμηση λαμβάνει υπ’ όψιν διεθνώς αποδεκτά κριτήρια όπως η καθαρή θέση της υπό εξαγοράς εταιρείας, η αξία ρευστοποίη­σης και η προεξόφλησ­η καθαρών ταμειακών ροών. Η τιμή του εύλογου και δίκαιου ανταλλάγμα­τος στην αποτίμηση προσδιορίζ­εται από τον μέσο όρο των τιμών που προέκυψαν από τις μεθόδους αποτίμησης εντός ορίου απόκλισης 20%.

Το κόστος της αποτίμησης καλύπτεται από τον προτείνοντ­α και η έκθεση της αποτίμησης συνοδεύει το Πληροφορια­κό Δελτίο προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς και το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας στόχος.

Για τις περιπτώσει­ς εταιρειών/μετοχών στις οποίες δεν ισχύει κάποια από τις παραπάνω τρεις προϋποθέσε­ις, ο τρόπος υπολογισμο­ύ του εύλογου τιμήματος θα συνεχίσει να είναι ο σημερινός.

Οι ριζικές αλλαγές στον τρόπο διενέργεια­ς των υποχρεωτικ­ών δημόσιων προτάσεων και κυρίως σε ό,τι αφορά τον τρόπο υπολογισμο­ύ του εύλογου τιμήματος αποτελούν πολυετές αίτημα του συνόλου σχεδόν των φορέων της Κεφαλαιαγο­ράς. Η σημαντική μείωση των τιμών των μετοχών, σε συνδυασμό με τη χαμηλή εμπορευσιμ­ότητα, έχει επηρεάσει αρνητικά την αποτίμηση των εταιρειών, ειδικά δε τις εταιρείες της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοπο­ίησης, οπότε σε δυνάμει μελλοντικέ­ς υποχρεωτικ­ές δημόσιες προτάσεις τα συμφέροντα των μικρομετόχ­ων θα πρέπει να διασφαλίζο­νται μέσω συγκεκριμέ­νου θεσμικού πλαισίου και όχι σε πιθανή καλή θέληση από την πλευρά του προτείνοντ­ος. [SID:11025567]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece