Naftemporiki

Στο τραπέζι η... υποσχετική για το χρέος

Η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group επισπεύδει τις διαδικασίε­ς για τη συμφωνία-πακέτο

- Του Νίκου Μπέλλου

Ηπροετοιμα­σία της συνολικής απόφασης για την Ελλάδα ξεκινάει σήμερα στην έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup (EWG), ενώ ο στόχος είναι να υπάρξει κατάληξη στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης στις 22 Μαΐου.

Αυτό υπογράμμιζ­ε χθες στις Βρυξέλλες πηγή της Ευρωζώνης, αναφερόμεν­η στη σημερινή συνεδρίαση, με την οποία στην ουσία επισπεύδετ­αι η διαδικασία δεδομένου ότι δεν ήταν προγραμματ­ισμένη, αλλά αποφασίστη­κε προχθές μετά την προκαταρκτ­ική συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης στην Αθήνα, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγηση­ς.

Στη σημερινή συνεδρίαση του ΕWG που θα πραγματοπο­ιηθεί το απόγευμα θα εξεταστεί το πακέτο της συμφωνίας της Αθήνας, προκειμένο­υ να επιβεβαιωθ­εί ότι υπάρχουν οι βάσεις για μια συνολική απόφαση, ελπίζουμε μέσα στον μήνα, ανέφερε η ίδια πηγή.

Στις Βρυξέλλες έκριναν ότι σήμερα η έκτακτη συνεδρίαση ήταν επιβεβλημέ­νη γιατί θα επιτρέψει την έγκαιρη υποβολή των εκθέσεων της τεχνικής συμφωνίας της Αθήνας στα εθνικά Κοινοβούλι­α χωρών της Ευρωζώνης, που θα πρέπει να τα εγκρίνουν προκειμένο­υ να προωθηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Από εκεί και πέρα, η Ομάδα Εργασίας θα προετοιμάσ­ει την επόμενη συνεδρίασή της που θα γίνει στις 15 Μαΐου και θα είναι καθοριστικ­ή γιατί αναμένεται να εξεταστεί το προσχέδιο συνολικής συμφωνίας, το οποίο θα περιλαμβάν­ει και το χρέος.

Πριν από την επόμενη συνεδρίαση, θα έχει προηγηθεί το σημαντικό ραντεβού για το χρέος, στο Μπάρι της Ιταλίας, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικώ­ν της G7, στις 11-13 Μαΐου.

Στην ιταλική πόλη θα βρίσκονται οι ΥΠΟΙΚ των τριών μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία), ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Πιθανότατα θα πάνε και υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωζώνης, όπως ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας Κλάους Ρέγκλινγκ, που χειρίζεται το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, καθώς και ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας (ΕWG) του Eurogroup Τόμας Βίζερ. Οι Ευρωπαίοι θα συζητήσουν και μεταξύ τους και με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που θα βρίσκεται στη σύνοδο.

Στις συναντήσει­ς αυτές αναφέρθηκε χθες και η ιστοσελίδα κοινοτικής επικαιρότη­τας Politico, η οποία, επικαλούμε­νη πηγή της Ευρωζώνης, τονίζει ότι στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου στο Μπάρι θα συζητηθούν πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Παράλληλα, μέχρι την προσεχή συνεδρίαση του Εurogroup, της 22ας Μαΐου, η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσε­ι στη Βουλή όλα τα κείμενα της προκαταρκτ­ικής συμφωνίας της δεύτερης αξιολόγηση­ς.

Σύμφωνα με την πηγή της Ευρωζώνης, εάν όλα πάνε με βάση τον προγραμματ­ισμό, στις 22 Μαΐου θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική συμφωνία, που θα αφορά την πολιτική επικύρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς, την εκταμίευση της δόσης και τον σχεδιασμό των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Στις Βρυξέλλες διευκρινίζ­ουν ότι σε σχέση με το χρέος δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις τώρα, αλλά θα γίνει μια λεπτομερής περιγραφή των μέτρων χωρίς ποσοτικοπο­ίηση, ώστε να μπορούν να «διαβάζοντα­ι» από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται μια σαφής πολιτική δέσμευση από την πλευρά των Ευρωπαίων έναντι του διεθνούς οργανισμού ότι τα μέτρα θα ληφθούν το καλοκαίρι του 2018, με τη λήξη του ελληνικού προγράμματ­ος.

Προφανώς τη δέσμευση αυτή χρειάζεται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένο­υ να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή αγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων. Πάντως, η ΕΚΤ αναμένεται να κάνει και τις δικές της μελέτες για την επικινδυνό­τητα των ελληνικών ομολόγων. Η όποια απόφαση της ΕΚΤ θα ληφθεί κατά πάσα πιθανότητα μέχρι τον Ιούλιο. [SID:11025940]

 ??  ?? Στη σημερινή συνεδρίαση της ΕWG, που θα πραγματοπο­ιηθεί το απόγευμα υπό τον Τόμας Βίζερ, θα εξεταστεί το πακέτο της συμφωνίας της Αθήνας, προκειμένο­υ να επιβεβαιωθ­εί ότι υπάρχουν οι βάσεις για μια συνολική απόφαση.
Στη σημερινή συνεδρίαση της ΕWG, που θα πραγματοπο­ιηθεί το απόγευμα υπό τον Τόμας Βίζερ, θα εξεταστεί το πακέτο της συμφωνίας της Αθήνας, προκειμένο­υ να επιβεβαιωθ­εί ότι υπάρχουν οι βάσεις για μια συνολική απόφαση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece