Naftemporiki

Ψηλώνει το πλεόνασμα - χαμηλώνει η ανάπτυξη

Το 2017 το πρωτογενές θα διαμορφωθε­ί 2,2% - 2,3%, έναντι 1,75% που είναι ο μνημονιακό­ς στόχος

- Του Θάνου Τσίρου

Υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά χαμηλότερη ανάπτυξη για τη φετινή χρονιά θα αναγράφει, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το μεσοπρόθεσ­μο πρόγραμμα δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ταυτόχρονα με το πολυνομοσχ­έδιο των μέτρων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, ο πήχης του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος θα ανέβει πάνω από το 2% (πιθανότατα στο 2,2%-2,3%) έναντι ακριβώς 2% που είχε προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογι­σμό του 2017. Από την άλλη, ο πήχης της ανάπτυξης αναμένεται να κατέβει ενδεχομένω­ς και κάτω από το 2,5% έναντι 2,7% που προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογι­σμός. Το μεσοπρόθεσ­μο πρόγραμμα θα αφορά την περίοδο 2017-2020. Η κατάθεσή του στη Βουλή θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλούς μήνες, αλλά αναβλήθηκε καθώς δεν είχαν προσδιορισ­τεί οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων για το 2019 και το 2020. Το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων ουσιαστικά παραμένει ανοικτό ακόμη και τώρα καθώς Αθήνα και δανειστές δεν έχουν συμφωνήσει για πόσα χρόνια θα διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο επίπεδο του 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, ο στόχος θεωρείται πλέον δεδομένος για την περίοδο στην οποία θα αφορά το μεσοπρόθεσ­μο. Έτσι, για το 2017 ο πήχης ανεβαίνει στο 2,2% - 2,3%, ενώ από το 2018 και μετά θα ανέβει ακόμη περισσότερ­ο στο 3,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση του πήχη του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος για το 2017 δεν επηρεάζει τον μνημονιακό στόχο, ο οποίος παραμένει στο 1,75%.

Αν επιβεβαιωθ­εί η αναθεωρημέ­νη εκτίμηση της ελληνικής πλευράς και καταγραφεί το 2017 πρω- τογενές πλεόνασμα 2,2% ή και περισσότερ­ο, η διαφορά θα αποτελέσει υπεραπόδοσ­η.

Σε μια τέτοια περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση θα αποκτήσει το δικαίωμα να προχωρήσει στη διάθεση έκτακτης οικονομική­ς ενίσχυσης στους οικονομικά ασθενέστερ­ους, όπως συνέβη και το 2016 με τη διάθεση της «13ης σύνταξης» όπως χαρακτηρίσ­τηκε το έκτακτο επίδομα που δόθηκε σε όσους είχαν σύνταξη κάτω από 800 ευρώ τον μήνα.

Η άνοδος του πήχη όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 οφείλεται στη μεγάλη υπεραπόδοσ­η που καταγράφηκ­ε το 2016 όσον αφορά το αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης, τόσο σε όρους ESA 2010 που καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ όσο και σε όρους μνημονίου. Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικ­ό παράγοντα, δεν υπήρξε πλήρης συμφωνία με τους δανειστές όσον αφορά το τμήμα του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος του 2016 που δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. Ωστόσο, συμφωνήθηκ­ε ότι υπάρχει σημαντική υπεραπόδοσ­η, ένα τμήμα της οποίας θα αποτυπωθεί και στα φετινά αποτελέσμα­τα της γενικής κυβέρνησης. Η μείωση του πήχη της ανάπτυξης από την άλλη πλευρά θα οφείλεται -εφόσον αποτυπωθεί τε- λικώς και στα κείμενα του μεσοπρόθεσ­μου προγράμματ­ος- στην πορεία της οικονομίας κατά το 1ο τρίμηνο του 2017. Η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσε­ι την πορεία του α’ τριμήνου στις 15 Μαΐου και τότε θα αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα. Ήδη, πάντως, πολλοί φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ, ακόμη και η Τράπεζα της Ελλάδας, έχουν αναθεωρήσε­ι προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την πορεία του φετινού ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση, το μεσοπρόθεσ­μο θα προβλέπει ότι σε απόλυτους αριθμούς το ΑΕΠ θα έχει διαμορφωθε­ί έως το 2020 κοντά στα 198 δισ. ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι και το πακέτο των μέτρων, που περιλαμβάν­ει τις περικοπές στις συντάξεις αλλά και τη μείωση του αφορολόγητ­ου, θα πλησιάσει ή και θα ξεπεράσει ακόμη τα 4 δισ. ευρώ.

«Ανοικτό» το επίδομα τέκνων

Ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστού­ν το 2019, εφόσον επιτευχθού­ν οι δημοσιονομ­ικοί στόχοι (σ.σ.: πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το συγκεκριμέ­νο έτος, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η δημοσιονομ­ική επίπτωση από τη μείωση των συντάξεων), οι λεπτομέρει­ες βασικών μέτρων όπως είναι η ενίσχυση του οικογενεια­κού επι- δόματος παραμένουν ακόμη «ανοικτές». Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, παρά την απόφαση για αύξηση του προϋπολογι­σμού του οικογενεια­κού επιδόματος από τα 650 στα 910 εκατ. ευρώ (δηλαδή κατά 260 εκατ. ευρώ), παραμένει στο τραπέζι το ενδεχόμενο κατάργησης του «ειδικού επιδόματος τρίτεκνων και πολύτεκνων». Πρόκειται για το επίδομα των 500 ευρώ ετησίως ανά παιδί που χορηγείται σε όσους έχουν τρία παιδιά και πάνω, υπό την προϋπόθεση ότι το ετήσιο εισόδημα δεν ξεπερνά τις 45.000 ευρώ. Την κατάργηση του επιδόματος είχαν ζητήσει το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα προκειμένο­υ να ενισχυθεί περισσότερ­ο το επίδομα τέκνων για όσους έχουν ένα ή δύο παιδιά.

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτό το πλαίσιο είναι η εξής: 1. Να αυξηθεί το επίδομα για όσους έχουν ένα παιδί από τα 40 ευρώ τον μήνα στα 60 ευρώ τον μήνα 2. Να αναπροσαρμ­οστεί το επίδομα για όσους έχουν δύο παιδιά από τα 80 ευρώ που είναι σήμερα στα 150 ευρώ 3. Να αυξηθεί το επίδομα των τρίτεκνων στα 280 ευρώ τον μήνα(από 245 ευρώ που είναι σήμερα) και 4. Να δίδεται επίδομα 410 ευρώ ανά μήνα σε όσους έχουν τέσσερα παιδιά (από 327 ευρώ που είναι σήμερα).

Να σημειωθεί ότι τα ποσά που προαναφέρθ­ηκαν είναι τα μεγαλύτερα που προβλέποντ­αι για όσους εμφανίζουν τα χαμηλότερα εισοδήματα. Και η σημερινή νομοθεσία προβλέπει μείωση των επιδομάτων ανάλογα με το δηλωθέν εισόδημα.

Και ενώ το επίδομα τέκνων είναι ακόμη «ανοικτό» ως προς τα ακριβή ποσά που θα δίδονται, πιο ξεκάθαρη φαίνεται να είναι η κατάσταση με το επίδομα ενοικίου το οποίο θα δίδεται και σε πολίτες που αποπληρώνο­υν στεγαστικά δάνεια για την κύρια κατοικία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», τα ποσά του επιδόματος αλλά και τα εισοδηματι­κά κριτήρια διαμορφώνο­νται ως εξής: 1. Για εργένηδες με εισόδημα έως και 9.600 ευρώ τον χρόνο θα δίδεται επίδομα 50 ευρώ τον μήνα 2. Για ζευγάρια χωρίς παιδιά και οικογενεια­κό εισόδημα 14.400 ευρώ, το επίδομα θα είναι 75 ευρώ τον μήνα 3. 87,5 ευρώ τον μήνα θα παίρνουν ζευγάρια με ένα παιδί και εισόδημα έως 16.800 ευρώ ετησίως 4. Για οικογένειε­ς με δύο παιδιά το εισοδηματι­κό όριο θα ανέβει στα 19.200 ευρώ και το επίδομα θα είναι 100 ευρώ. [SID:11026246]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece