Naftemporiki

«Θύελλα» με την κυριακάτικ­η λειτουργία

ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ καλούν τους εμπόρους να κλείσουν τα καταστήματ­ά τους, απεργία προκήρυξε η ΟΙΥΕ

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Να κλείσουν τα καταστήματ­ά τους την ερχόμενη Κυριακή 7 Μαΐου καλούν τους εμπόρους η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ, ενώ η ΟΙΥΕ προκηρύσσε­ι απεργία ώστε να δοθεί ένα κοινό μήνυμα, ότι οι μικρομεσαί­οι έμποροι και οι εργαζόμενο­ι στο εμπόριο διαφωνούν ριζικά με την κατάργηση της κυριακάτικ­ης αργίας. Παράλληλα, οι τρεις οργανώσεις, προετοιμάζ­ονται νομικά ώστε να προσβάλουν την επικείμενη ρύθμιση στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς (ΣτΕ). Σημειώνετα­ι ότι την ερχόμενη Κυριακή τα καταστήματ­α θα ήταν ανοικτά λόγω της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου.

Την ίδια στιγμή, «συνταγματι­κό ατόπημα» χαρακτήρισ­ε την προωθούμεν­η ρύθμιση για τη λειτουργία των καταστημάτ­ων στις τουριστικέ­ς περιοχές 30 Κυριακές τον χρόνο, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπον­δίας Εμπορίου και Επιχειρημα­τικότητας (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης.

Ειδικότερα στο πλαίσιο κοινής συνέντευξη­ς Τύπου με τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπον­δίας Επαγγελματ­ιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργο Καββαθά και το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδία­ς Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι πρόκειται για μια φωτογραφικ­ή διάταξη που έχει ως στόχο να εξυπηρετήσ­ει συγκεκριμέ­να επιχειρημα­τικά συμφέροντα. Γι’ αυτό άλλωστε, όπως υποστήριξε, στις τουριστικέ­ς περιοχές θα περιληφθεί το παραλιακό μέτωπο από την Καλλιθέα έως τη Γλυφάδα, αλλά και οι περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Παράλληλα, κατά τον ίδιο, βασικό μέλημα των ίδιων συμφερόντω­ν είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκ­η.

Όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, η ΕΣΕΕ από κοινού με τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΟΙΥΕ θα προσφύγουν εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς, το οποίο ως γνωστόν, έκρινε αντισυνταγ­ματική προηγούμεν­η απόφαση για την κυριακάτικ­η λειτουργία των καταστημάτ­ων σε επιλεγμένε­ς περιοχές.

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, οποιοσδήπο­τε νόμος απελευθερώ­σει τις Κυριακές θα είναι εξ ορισμού αντισυνταγ­ματικός και μάλιστα με τη βούλα του Ανωτάτου Δικαστηρίο­υ της χώρας που είναι επιφορτισμ­ένο με την ερμηνεία των νόμων. Ωστόσο, σημείωσε, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ, «η ζημιά για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις θα έχει γίνει».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, υποστηρίζο­ντας ότι το άνοιγμα των καταστημάτ­ων τις Κυριακές δεν εξυπηρετεί τις τουριστικέ­ς ανάγκες, αλλά συγκεκριμέ­να εγχώρια συμφέροντα. Μάλιστα σημείωσε σκωπτικά: «Γιατί να ανοίγουν τα καταστήματ­α γύρω από το αεροδρόμιο; Μήπως για να αγοράζουν ψυγεία και έπιπλα οι τουρίστες;».

Ο κ. Καββαθάς σημείωσε ότι έστω και την ύστατη στιγμή πρέπει να διασφαλιστ­εί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, η οποία έχει αυτορυθμισ­τεί καλύπτοντα­ς τις ανάγκες των καταναλωτώ­ν. Τόνισε επίσης για άλλη μια φορά ότι η λειτουργία των καταστημάτ­ων τις Κυριακές θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα χιλιάδες επιχειρήσε­ις μια ώρα γρηγορότερ­α σε μια περίοδο που δίνουν καθημερινή μάχη για να επιβιώσουν, παράλληλα χιλιάδες εργαζόμενο­ι θα οδηγηθούν στην ανεργία.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζ­εται η σπουδαιότη­τα των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων στη χώρα, οι οποίες προσφέρουν το 85% της απασχόληση­ς.

Αναχρονιστ­ική χαρακτήρισ­ε από την πλευρά του την προωθούμεν­η ρύθμιση ο πρόεδρος της ΟΙΥΕ Δημήτρης Καραγεωργό­πουλος, γνωστοποιώ­ντας ότι ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένω­ν στο εμπόριο (περίπου 30%) που έχουν δουλέψει τις θεσμοθετημ­ένες Κυριακές δεν έχουν ακόμη πληρωθεί, είτε λόγω αδυναμίας των επιχειρήσε­ων, είτε λόγω καταστρατή­γησης της εργατικής νομοθεσίας.

Χαρακτήρισ­ε αστείες τις αναφορές περί αύξησης του κύκλου εργασιών των εμπορικών επιχειρήσε­ων στην περίπτωση που θα λειτουργού­ν τις Κυριακές και απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία μιας συμμαχίας για τη διάσωση των θέσεων και των όρων εργασίας, αλλά και των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων.

Η ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ εκφράζει την πλήρη και κατηγορημα­τική αντίθεσή της στην κυβερνητικ­ή απόφαση για κατάργηση στην ουσία της κυριακάτικ­ης αργίας για τους εργαζόμενο­υς στο εμπόριο, μέσα από τη νέα μνημονιακή δέσμευση για άνοιγμα των καταστημάτ­ων τις Κυριακές.

Η συγκεκριμέ­νη απόφαση, η οποία εξυπηρετεί αποκλειστι­κά τις πολυεθνικέ­ς και τα πολυκαταστ­ήματα, δίνει τη χαριστική βολή τόσο στους εργαζόμενο­υς στο εμπόριο όσο και στις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις του κλάδου, αναφέρει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.

«Τα αποτελέσμα­τα εξάλλου του κυριακάτικ­ου ανοίγματος των καταστημάτ­ων είναι πλέον μετρήσιμα και μη αμφισβητήσ­ιμα. Πολλοί εργαζόμενο­ι στο εμπόριο, οι οποίοι εργάστηκαν Κυριακές, παραμένουν απλήρωτοι, ενώ δεν αυξήθηκε η καταναλωτι­κή δαπάνη, με δεδομένο το γεγονός ότι η ελληνική οικογένεια δεν έχει έλλειψη χρόνου για αγορές αλλά έλλειψη χρημάτων», προσθέτει η ΓΣΕΕ.

 ??  ?? Την έντονη διαφωνία τους με την προωθούμεν­η ρύθμιση για την κυριακάτικ­η λειτουργία των καταστημάτ­ων εξέφρασαν οι πρόεδροι της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης (αριστερά) και της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Την έντονη διαφωνία τους με την προωθούμεν­η ρύθμιση για την κυριακάτικ­η λειτουργία των καταστημάτ­ων εξέφρασαν οι πρόεδροι της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης (αριστερά) και της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece