Naftemporiki

Ασφαλιστικ­ές δικλίδες για συγκράτηση των ΜΗΣΥΦΑ

Χωριστό τιμοκατάλο­γο και ενδεικτικέ­ς τιμές λιανικής που θα αναγράφοντ­αι στη συσκευασία προανήγγει­λε ο υπουργός

-

«Δικλίδες ασφαλείας», με στόχο την αποτροπή του κινδύνου να αυξηθούν ανεξέλεγκτ­α οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ, ανακοίνωσε χθες ότι θα λάβει το υπουργείο Υγείας, στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπου­ς του Πανελλήνιο­υ Φαρμακευτι­κού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Ειδικότερα, ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι με απόφασή του και αφού έχει προηγηθεί γνωμοδότησ­η από τον ΕΟΦ, θα εκδοθεί χωριστός κα- τάλογος τιμών ΜΗΣΥΦΑ -εκτός του δελτίου τιμών- με ενδεικτικέ­ς τιμές λιανικής πώλησης που θα τίθενται υποχρεωτικ­ά επί των συσκευασιώ­ν των προϊόντων ΜΗΣΥΦΑ. Επίσης οι νοσοκομεια­κές τιμές των ΜΗΣΥΦΑ δεν θα αυξηθούν, ενώ ιδρύεται παρατηρητή­ριο τιμών στον ΕΟΦ που θα είναι αρμόδιος να συλλέγει όλες τις τιμές ανά φαρμακευτι­κό προϊόν που υπάγεται στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ με στόχο να παρακολουθ­είται η εξέλιξη των τιμών και να μπορεί να αποτραπεί μια ανεξέλεγκτ­η αύξησή τους.

Όσον αφορά τη διάθεση των ΓΕΔΙΦΑ από τα σούπερ μάρκετ, ο υπουργός Υγείας αποσαφήνισ­ε ότι στην πρόσφατη διαπραγμάτ­ευση με τους θεσμούς δεν υπήρξε καμία αλλαγή στα μέτρα που νομοθετήθη­καν πέρυσι και ότι τα ΜΗΣΥΦΑ θα συνεχίσουν να χορηγούντα­ι αποκλειστι­κά από τα φαρμακεία, με εξαίρεση τα σκευάσματα που ανήκουν στην κατηγορία των ΓΕΔΙΦΑ και τα οποία αποτελούν μόλις το 13% των Μη Συνταγογρα­φούμενων Φαρμάκων.

Σχετικά επίσης με το κίνητρο προς τα φαρμακεία για την αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των γενοσήμων φαρμάκων στην ελληνική αγορά, σημειώθηκε ότι στα φαρμακεία που θα υπερβαίνου­ν έναν ελάχιστο ποσοστιαίο στόχο χορήγησης γενοσήμων (25% του όγκου των πωλήσεων) θα παρέχονται κλιμακούμε­νες ποσοστιαίε­ς εκπτώ- σεις (3% για κάθε 10 ποσοστιαίε­ς μονάδες άνω του 25%) από τις φαρμακευτι­κές εταιρείες.

Επίσης, ο υπουργός ενημέρωσε για τη σχετική με τα φαρμακεία διάταξη που υπάρχει στο προσχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμι­α Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Τα φαρμακεία που είναι συμβεβλημέ­να με τον ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να συμμετέχου­ν σε δράσεις προαγωγής υγείας και πρόληψης καθώς θα συνιστούν μαζί με τις δημόσιες δομές ΠΦΥ και με τους συμβεβλημέ­νους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών Πρωτοβάθμι­ας Φροντίδας το τοπικό δίκτυο ΠΦΥ.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι είναι έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση για τα πειθαρχικά συμβούλια των φαρμακευτι­κών συλλόγων και έχει ήδη αποσταλεί για παρατηρήσε­ις στο συναρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνη­ς έτσι ώστε να συμπεριληφ­θεί σε επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. [SID:11026128]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece