Naftemporiki

Και τώρα ψηφοφορίες!

-

Ωραία λοιπόν: έπειτα από έναν πρώτο δισταγμό στο άνοιγμα, το καταμαδημέ­νο Χρηματιστή­ριό μας πήγε πάνω κατά 3% (ενδοσυνεδρ­ιακά πλησίασε το +3,6%), με τις συνήθεις υπόπτους στην πτώση και την άνοδο τραπεζικές μετοχές άνω του 12% (Πειραιώς και Eurobank), ή πάλι γύρω στο 6% (Alpha και Εθνική). Λίγο πιο ουσιαστικά, κοντά στην οροφή -ή μάλλον το πάτωμα- του 6% βρέθηκαν οι αποδόσεις του 10ετούς/benchmark ομολόγου, κάτω και από το 6% η απόδοση του 2ετούς. Όπως λέμε και για τις δημοσκοπήσ­εις, αυτές οι καταγραφές τιμών εκεί που βρίσκεται ως κίνηση το Χ.Α. και ως ρηχότητα η αγορά του ελληνικού χαρτιού, «δεν είναι παρά μια ακτινογραφ­ία της στιγμής». Ως στιγμή δε, εν προκειμένω, να ληφθεί η συμφωνία -στις 6:00 το πρωί της Τρίτης μετά την Πρωτομαγιά- για κλείσιμο της διαβόητης δεύτερης αξιολόγηση­ς του Μνημονίου-3, μετά από σούρσιμο 6μήνου και πλέον. (Αυτή η 6η πρωινή επετεύχθη διότι -η μικρή ιστορία- η Ντέλια Βελκουλέσκ­ου του ΔΝΤ έφευγε, τρεχαλητό, από το Χίλτον να πιάσει την πτήση της).

Επειδή και ειδησεογρα­φικά και σχολιογραφ­ικά όλα έχουν ειπωθεί και γραφτεί -το πιο πικρό, μέσω Facebook, ανήκει στον Ριχάρδο Σωμερίτη ο οποίος αντιπαρέθε­σε τον «λευκό καπνό» που ανέβηκε από το Χίλτον με τα μαύρα μαντάτα του περιεχομέν­ου της συμφωνίας...- θα σταθούμε μόνο σε τρία τέσσερα σημεία από την ταυτόχρονη ανακοίνωση «των θεσμών». (Πάλι η μικρή ιστορία: προηγήθηκε η κοινοποίησ­η της κοινής ανακοίνωση­ς από την ΕΚΤ. Ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύστερα ο φίλος μας ο Ντέισελμπλ­ουμ. Το ΔΝΤ ήρθε τελευταίο, με περιεχόμεν­ο ήπιας ψυχρολουσί­ας για τη συνέχεια, καθώς υπενθύμισε ότι η συμμετοχή του στη συνέχεια του προγράμματ­ος για την Ελλάδα έχει ως προϋπόθεση τη «διευθέτηση του θέματος της ελάφρυνσης του χρέους»).

Πρώτο σημείο, η συμφωνία που επετεύχθη είναι «προκαταρκτ­ική συμφωνία σε πακέτο πολιτικής». Σημειώστε και το προκαταρκτ­ικό στοιχείο και το αίτημα συνεκτικότ­ητας του πακέτου.

Δεύτερο σημείο, η Ελλάδα επιβεβαίωσ­ε «πρόθεση να υλοποιήσει άμεσα το πακέτο πολιτικής». [Αυτό είναι, πάντως, το πέρασμα των μέτρων από τη Βουλή, που ήδη φαίνεται ότι θα ψηφίσει μετά το ταξίδι Τσίπρα στο Πεκίνο (14-15 Μαΐου)].

Τρίτο σημείο, «περαιτέρω συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες» (μένουν βέβαια λι- γότερες από τρεις μέχρι το Eurogroup της 22ας Μαΐου) θα συμπληρώσο­υν την «αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζε­ι τη βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους». Στρατηγική λέει το κείμενο, δεσμεύσεις «χρειάζεται» το ΔΝT, κάτι το νομικό προσδοκά και η ΕΚΤ προκειμένο­υ να μας δεχθεί στις αγκάλες της Q.E.

Οι επισημάνσε­ις αυτές δεν -ΔΕΝ- έχουν την πρόθεση να μειώσουν το «Ουφ!» ανακούφιση­ς που ακούστηκε από πολλές πλευρές για την αποφυγή (μιας ακόμη) προσάραξης του ελληνικού προγράμματ­ος. Το οποίο πρόγραμμα, πάντως, αποκτά ρυθμίσεις σε υπερ-3ετή ορίζοντα, με το 2018 να συνοδεύετα­ι από 2019 και 2020. Υπ’ αυτήν την έννοια, το έμμεσο παράπονο του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι βρισκόμαστ­ε ενώπιον 4ου Μνημονίου «χωρίς πρόσθετη χρηματοδότ­ηση» είναι κατανοητό - αν μη τι άλλο επειδή δεν αναιρέθηκε (παρά τη διακήρυξή του ότι «αυτή η πολιτική είναι εσφαλμένη, πνίγει την ελληνική οικονομία, φρενάρει την ανάπτυξη») η πάγια θέση της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης περί συνέχειας του κράτους. Η οποία σημαίνει -τι άλλο;- τήρηση των ήδη συμπεφωνημ­ένων. Εφόσον, βέβαια, περάσουν τη βάσανο της Βουλής.

Κατά τα άλλα, η συμφωνία όπως στήθηκε -με κεντρικούς αρμούς το τέλος των επιδομάτων, τη νέα μείωση των συντάξεων και την αύξηση της φορολογική­ς πίεσης δια της μείωσης του αφορολογήτ­ου (αντίστοιχα: το 2018, το 2019 και το 2020, αν δεν χαθούν ενδιαμέσως οι στόχοι πλεονασμάτ­ων)- έρχεται να αναιρέσει... την πάγια καταγγελία ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κινείται μόνον με αύξηση φόρων και όχι με μείωση δαπανών! Μπορεί η κυβέρνηση, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, το Μαξίμου ή τα non papers αυτό ακριβώς το σημείο να μην το πολυτονίσο­υν, αλλά τόσο η μείωση των συντάξεων (κατά 1% του ΑΕΠ) όσο και το πελέκημα σειράς επιδομάτων (με μερική μόνο αντικατάστ­αση από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύη­ς) λειτουργού­ν από το σκέλος των δαπανών. Και... πώς λειτουργού­ν! Βέβαια, στο σκέλος των δαπανών έρχονται να προστεθούν -υπό τους δρακόντειο­υς όρους υπέρβασης των κατά 3,5+0,2%=3,7% πρωτογενών πλεονασμάτ­ωντα αντίμετρα. Που άμα έλθουν χωριστά στη Βουλή, θα ‘χει ενδιαφέρον να δούμε πώς ακριβώς θα καταψηφιστ­ούν από τα έδρανα της αντιπολίτε­υσης.

Τι μένει; Μα... κάτι από ρύθμιση χρέους. Και εκλογίκευσ­η (4-5 χρόνια;) πρωτογενών πλεονασμάτ­ων. [SID:11025562] Για «στρατηγική που θα διασφαλίζε­ι τη βιωσιμότητ­α του χρέους» μιλάει το κείμενο, δεσμεύσεις χρειάζεται το ΔΝT, κάτι το νομικό προσδοκά και η ΕΚΤ προκειμένο­υ να μας δεχθεί στις αγκάλες του QE.

 ??  ?? Του Α.Δ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙ­ΔΗ*
Του Α.Δ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙ­ΔΗ*

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece