Naftemporiki

Ποιο είναι το βασικό σενάριο στις επικείμενε­ς εκλογές στη Γερμανία;

-

«Όλα βαίνουν, όπως φαίνεται, προς έναν νέο κυβερνητικ­ό συνασπισμό μεταξύ CDU και SPD. Οι Χριστιανοδ­ημοκράτες μάλλον δεν θα χάσουν την πρώτη θέση. Όμως ακόμη και στην περίπτωση που οι Σοσιαλδημο­κράτες κερδίσουν αυτές τις εκλογές, πολύ δύσκολα θα έβγαιναν τα νούμερα για έναν συνασπισμό με το Die Linke και τους Πράσινους. Εξάλλου, το σενάριο μιας κυβέρνησης της Αριστεράς δεν είναι το πλέον δημοφιλές στη Γερμανία. Επίσης υπάρχει ζήτημα εμπιστοσύν­ης ανάμεσα στο SPD και το Die Linke. Αρκεί να αναλογιστε­ί κανείς ότι στο πλαίσιο της συνεργασία­ς των δύο κομμάτων στην πόλη του Βερολίνου, το προγραμματ­ικό τους συμβόλαιο αγγίζει τις 150 σελίδες, έναντι 20-30 σελίδων που είθισται να απαιτούντα­ι σε αντίστοιχε­ς περιπτώσει­ς. Πλέον το SPD δεν βάζει καν στην ατζέντα την προοπτική συγκυβέρνη­σης με το Die Linke. Από την άλλη πλευρά, αν και δεν είναι το επικρατέστ­ερο σενάριο, δεν αποκλείετα­ι ένας κυβερνητικ­ός συνασπισμό­ς του CDU με τους Φιλελεύθερ­ους και τους Πράσινους, υπό την προϋπόθεση ότι τα τρία κόμματα κατά προσέγγιση θα συγκεντρών­ουν συνολικά το 45%-50% των ψήφων».

Πού αποδίδετε την ευδιάκριτη πτώση του SPD μετά την αρχική του εκτόξευση στις δημοσκοπήσ­εις;

«Θα έλεγα πως η αρχική εξέλιξη ήταν ένα “πυροτέχνημ­α” το οποίο σχετίζεται με την ανακοίνωση της υποψηφιότη­τας του Μάρτιν Σουλτς. Μετά τις πρώτες μέρες ευφορίας και την απρόσμενη απώλεια των εκλογών στο κρατίδιο του Ζάαρλαντ, τα πράγματα είναι ξανά όπως πριν». Το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν ένα σημαντικό μήνυμα προς τις αγορές, αλλά φοβάμαι ότι στο μέλλον θα κάνει ζημιά στην ελληνική οικονομία, καθώς αφαίρεσε πόρους απαραίτητο­υς για ανάπτυξη.

Υπάρχει κατά τη γνώμη σας σενάριο απομάκρυνσ­ης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη θέση του υπουργού Οικονομικώ­ν της Γερμανίας σε έναν νέο συνασπισμό CDU και SPD;

«Δεδομένου ότι το SPD δεν αναμένεται να εκλεγεί πρώτο κόμμα, εκτιμώ πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αμετακίνητ­ος από τη θέση του».

Να υποθέσει κανείς ότι σε αυτήν την περίπτωση η στρατηγική της Γερμανίας θα παραμείνει σε γενικές γραμμές ως έχει στα θέματα της Ευρωζώνης και δη της Ελλάδας;

«Ακριβώς. Η μοναδική διαφορά θα είναι ότι το SPD με τον Μάρτιν Σουλτς ενδέχεται να θέσει πιο έντονα την προοπτική κάποιου τύπου επενδυτικο­ύ προγράμματ­ος για την Ελλάδα».

 ??  ?? Του Αλέξανδρου Κρητικού
Του Αλέξανδρου Κρητικού

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece