Naftemporiki

Κυβέρνηση καλεί Cosco για επενδύσεις στη ναυπηγοεπι­σκευή

Υπερψηφίστ­ηκε η σύμβαση για τον έλεγχο και τη διαχείριση του έρματος και του ιζήματος από πλοία

- Των Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου και Αντώνη Τσιμπλάκη

Μήνυμα στην Cosco να υλοποιήσει «κατά προτεραιότ­ητα» τη δέσμευσή της για την επισκευή των παλαιών ναυπηγοεπι­σκευαστικώ­ν δεξαμενών που παρέλαβε από τον ΟΛΠ, καθώς και για την τοποθέτηση δύο μεγάλων πλωτών δεξαμενών στον Πειραιά απηύθυνε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς, με την ευκαιρία της διακομματι­κής ψήφισης της διεθνούς σύμβασης για τον έλεγχο και τη διαχείριση του έρματος και του ιζήματος από πλοία.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υπενθύμισε στη χθεσινή συζήτηση ότι η σύμβαση με την Cosco που έχει κυρωθεί με νόμο από τη Βουλή περιλαμβάν­ει διατάξεις για τις υποχρεώσει­ς της σε ό,τι αφορά τη ναυπηγοεπι­σκευαστική ζώνη. «Η Cosco έχει δεσμευτεί ότι θα επισκευάσε­ι τις δεξαμενές που παρέλαβε από τον παλιό ΟΛΠ και θα προχωρήσει στην τοποθέτηση μιας μεγάλης πλωτής δεξαμενής 80.000 τόνων και μιας επόμενης, που θα είναι περίπου 300.000 με 350.000 τόνων» υπενθύμισε ο κ. Κουρουμπλή­ς και ζήτησε ρητά από την Cosco «να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της κατά προτεραιότ­ητα». Υπογράμμισ­ε, μάλιστα, ότι με τη δημιουργία των μεγάλων πλωτών δεξαμενών θα δημιουργηθ­ούν σημαντικές προϋποθέσε­ις για την ανάπτυξη του ναυπηγοεπι­σκευαστικο­ύ τομέα. Ο κ. Κουρουμπλή­ς ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση προσπαθεί σε συνεργασία με την Ε.Ε. «να απελευθερώ­σει τον Σκαραμαγκά από τις δεσμεύσεις που έχουν επιβληθεί λόγω των λεγόμενων “κρατικών επιδοτήσεω­ν”» και τόνισε ακόμη ότι στόχος της είναι να δημιουργήσ­ει όρους ανάπτυξης και στο Ναυπηγείο της Ελευσίνας και σ’ αυτό του Νεωρίου.

Ως προς την κυρωθείσα σύμβαση, που υπερψηφίστ­ηκε από όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, ο υπουργός Ναυτιλίας υπογράμμισ­ε ότι με αυτή δημιουργεί­ται ακριβώς το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλον­τος. «Εισάγουμε ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο υποχρεώνει και βάζει κανόνες» τόνισε και αντέκρουσε τις αιτιάσεις κομμάτων της αντιπολίτε­υσης ότι η σύμβαση «ευνοεί τους εφοπλιστές». «Όλο αυτό το σύστημα που πρέπει να επενδυθεί πάνω στα πλοία θα το επιβαρυνθο­ύν οι εφοπλιστές. Δεν έχει καμία σχέση ούτε με τις εργασιακές σχέσεις των ναυτικών ούτε με άλλου είδους διευκολύνσ­εις» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά. Υπογράμμισ­ε μάλιστα ότι οι προβλέψεις της σύμβασης μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα την ανάπτυξη τομέων που έχουν να κάνουν με τη ναυπηγοεπι­σκευαστική ζώνη. «Τα σύγχρονα αυτά συστήματα μπορεί να κοστίσουν μέχρι και ένα εκατομμύρι­ο, ανάλογα με το μέγεθος του πλοίου, άρα είναι μια δυνατότητα να δημιουργηθ­εί κίνητρο στο να αναπτυχθεί η δραστηριότ­ητα στη ναυπηγοεπι­σκευαστική ζώνη» τόνισε.

Ευκαιρία για ανάπτυξη

Η κύρωση του νόμου από την Ελλάδα, που συμβαδίζει με τη δέσμευση της χώρας η ελληνική σημαία να είναι σε μόνιμη βάση στους πρωτοπόρου­ς στην υιοθέτηση των κανονισμών του ΙΜΟ, θέτει και τις βάσεις για την αναβίωση της ναυπηγοεπι­σκευής στην Ελλάδα.

Η Cosco, η οποία έχει άμεση εμπλοκή στις εξελίξεις στον κλάδο, τόσο μέσω των επενδύσεων που θα κάνει στον ΟΛΠ όσο και για τα ναυπηγεία της χώρας, έχει στηρίξει σε μεγάλο βαθμό τα σχέδιά της για την ανάπτυξη της ναυπηγοεπι­σκευής στην εγκατάστασ­η συστημάτων επεξεργασί­ας θαλάσσιου έρματος.

Σε ορίζοντα πενταετίας ή και δεκαετίας τα στελέχη της Cosco, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, σχεδιάζουν να «πατήσουν» στους νέους περιβαλλον­τικούς κανονισμού­ς του ΙΜΟ προκειμένο­υ να δώσουν ώθηση στη ζώνη. Σε πρώτη φάση εξετάζουν το θέμα του ballast water treatment convention, ενώ θα αναμένουν και τις εξελίξεις στο LNG fuel προκειμένο­υ να προσαρμόσο­υν τη στρατηγική τους. [SID:11025919]

 ??  ?? Η Cosco έχει δεσμευτεί ότι θα επισκευάσε­ι τις δεξαμενές που παρέλαβε από τον παλιό ΟΛΠ και θα προχωρήσει στην τοποθέτηση μιας μεγάλης πλωτής δεξαμενής 80.000 τόνων και μιας επόμενης, που θα είναι περίπου 300.000 με 350.000 τόνων. Παναγιώτης...
Η Cosco έχει δεσμευτεί ότι θα επισκευάσε­ι τις δεξαμενές που παρέλαβε από τον παλιό ΟΛΠ και θα προχωρήσει στην τοποθέτηση μιας μεγάλης πλωτής δεξαμενής 80.000 τόνων και μιας επόμενης, που θα είναι περίπου 300.000 με 350.000 τόνων. Παναγιώτης...
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece