Naftemporiki

Κάνουν «κράτει» τα bulkers εν όψει scrap

Η China Cosco Shipping πουλά σε διαλυτήρια χάρη στην ενίσχυση από την Κίνα

-

Μόλις πέντε supramax bulk carriers έχουν πουληθεί για scrap μέσα στο 2017, σύμφωνα με τη VesselsVal­ue. Και τα πέντε τα έχει δώσει η China Cosco Shipping, ενώ το βασικό τους χαρακτηρισ­τικό είναι ότι ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 15 έτη. Στα μέσα της προηγούμεν­ης δεκαετίας ένα παρόμοιο πλοίο θεωρείτο ότι είχε ακόμα (τουλάχιστο­ν) 10 χρόνια ζωής. Η θυγα- τρική του ομίλου Cosco έχει πουλήσει σε διαλυτήρια συνολικά 19 bulkers, συνολικής χωρητικότη­τας 1 εκατ. dwt περίπου. Εκτός από τα πέντε ultramax έδωσε και 14 handymax. Η Cosco πάντως είναι από τις λίγες ναυτιλιακέ­ς εταιρείες που δίνει πλοία της για scrap. Οι περισσότερ­οι κρατούν στάση αναμονής εξαιτίας της ανόδου της αγοράς μέσα στους τελευταίου­ς μήνες. Σύμφωνα με μια πρόβλεψη της Lloyd’s List Intelligen­ce, μέχρι το τέλος του έτους μόλις 50 bulkers χωρητικότη­τας μεταξύ 35.000 dwt και 60.000 dwt θα πουληθούν για scrap, από 110 που είχαν φτάσει πέρυσι.Συνολικά στα διαλυτήρια αναμένεται να φτάσουν 250 bulk carriers (14 εκατ. dwt), αριθμός που είναι ο μικρότερος στα χρόνια της κρίσης, δηλαδή από το 2010 και μετά. Όσον αφορά την αιτία που οδηγεί την Cosco να δίνει τα πλοία της για διάλυση, αυτή είναι η ενίσχυση που δίνει το Πεκίνο στις κινεζικές εταιρείες για να πουλήσουν τα παλαιότερα πλοία τους για scrap και ταυτόχρονα να ναυπηγήσου­ν νέα.

Το πρόγραμμα των επιδοτήσεω­ν που αποφασίστη­κε από τις κινεζικές αρχές πριν από δύο χρό- νια, προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί η κρίση στη ναυτιλιακή βιομηχανία, λήγει στο τέλος της χρονιάς.

Το ύψος της επιδότησης φτάνει τα 217 δολάρια ανά τόνο και αποδίδεται η μισή κατά την πώληση του πλοίου σε κινεζικό διαλυτήριο και η υπόλοιπη με την κατάθεση παραγγελία­ς σε κινεζικό ναυπηγείο. [SID:11025957]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece