Naftemporiki

Συμφόρηση στα κινεζικά λιμάνια

-

Στις τέσσερις ημέρες έχει φτάσει η διάρκεια αναμονής των containers­hips σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου, αυτό της Σαγκάης στην Κίνα. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, φαινόμενα συμφόρησης αντιμετωπί­ζουν ακόμα δύο από τα μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου, όπως είναι για παράδειγμα στο Qingdao και στο Ningbo (όλα μέσα στο top ten παγκοσμίως στη διακίνηση εμπορευματ­οκιβωτίων).

Η αναδιαμόρφ­ωση των service που προσφέρουν τα πλοία λόγω των νέων συμμαχιών που δημιουργήθ­ηκαν, η είσοδος στην αγορά όλο και περισσότερ­ων mega containers­hips (20.000 teu), αλλά και η αύξηση της ζήτησης για χωρητικότη­τα είναι οι τρεις βασικοί παράγοντες που προκαλούν τις καθυστερήσ­εις στα μεγαλύτερα λιμάνια της Κίνας.

«Η συμφόρηση δημιουργεί­ται σε ορισμένα βασικά λιμάνια εξαιτίας των νέων σχηματισμώ­ν που έχουν δημιουργηθ­εί στους carriers, των κακών καιρικών συνθηκών, αλλά και της ανοδικής πορείας του παγκόσμιου εμπορίου», δήλωσε ο κ. Daryl Ridgway, global head of ocean freight της εταιρείας Panalpina.

Αύξηση διακίνησης

Σύμφωνα με τη Drewry, το πρώτο τρίμηνο του 2017 τα 10 μεγαλύτερα λιμάνια της Κίνας κατέγραψαν αύξηση στη διακίνηση teus σε ποσοστό 6% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τα μεγαλύτερα «κέρδη» καταγράφου­ν το Qingdao με 12%, η Shanghai με 10% και το Ningbo 9%.

Σύμφωνα με τον κ. Ridgway, όλοι οι ενδιαφερόμ­ενοι για τα φορτία είναι σε ανοικτή γραμμή προκειμένο­υ να μαθαίνουν τις εξελίξεις, ενώ το Shanghai Internatio­nal Port Group ανακοίνωσε ότι ήδη έχουν ληφθεί μέτρα προκειμένο­υ να αποσυμφορη­θεί το λιμάνι.

Σημειώνετα­ι επίσης ότι προβλήματα, εκτός από το διεθνές εμπόριο, έχουν σημειωθεί και στην ενδοποτάμι­α διακίνηση containers στην Κίνα.

[SID:11025848]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece