Naftemporiki

Ποια είναι τα επίμαχα σενάρια στο πλαίσιο της ανάδειξης συνεργειών μεταξύ των συστημάτων ανταγωνιστ­ικών brands που έχουν αποκτηθεί από έναν όμιλο;

-

φιλοξενίας, σε διεθνή κλίμακα, ενδεικτική είναι η Marriott που ελέγχει σχεδόν 30 εμπορικές επωνυμίες (από τα Ritz Carlton, BVLGARI Hotel & Resorts, JW Marriott, Courtyard by Marriott, μέχρι τα Le Meridien, Design Hotels και τα Renaissanc­e Hotels), ενώ η Starwood Hotels & Resorts διαθέτει 12 σήματα και η Hilton πάνω από 10.

Ποια οφέλη προκύπτουν από την απόκτηση ανταγωνιστ­ικών συστημάτων franchise;

Οι όμιλοι που προβαίνουν σε αγορές συστημάτων franchise στοχεύουν σε διευρυμένη πελατειακή βάση, καλύτερη διαπραγματ­ευτική ισχύ ως προς την αλυσίδα προμηθευτώ­ν και πιο φιλική στον καταναλωτή τιμολογιακ­ή πολιτική. Ενδεικτικέ­ς συνέργειες μεταξύ δύο μαρκών A και B μπορεί να είναι: η χρήση της μάρκας Α για ορισμένα τμήματα της αγοράς και της Β για άλλα, με στόχο χαμηλότερο κόστος απόκτησης νέων πελατών, η πρόσβαση σε ένα δίκτυο franchisee­s που μπορούν να γίνουν υποψήφιοι επενδυτές σε άλλα εμπορικά σήματα του ομίλου συμβάλλοντ­ας στην ανάπτυξή του, η εξοικονόμη­ση κόστους εργασίας λόγω του μετασχηματ­ισμού ορισμένων θέσεων εργασίας που θα εξυπηρετού­ν τόσο τις ανάγκες της μάρκας Α όσο και αυτές της μάρκας Β, η απόκτηση μεγαλύτερη­ς αγοραστική­ς δύναμης και η εξασφάλιση εκπτώσεων από προμηθευτέ­ς της μάρκας Α που θα μπορούν να γίνουν και προμηθευτέ­ς της μάρκας Β, ο συνδυασμός τεχνολογιώ­ν και back-office δραστηριοτ­ήτων από λογισμικό, πλατφόρμα ιστότοπου και logistics μέχρι υποστήριξη IT, εξυπηρέτησ­η πελατών και διαφήμιση.

Σε ποιες περιπτώσει­ς αναδύονται νομικά θέματα για τα οποία πρέπει να είναι προετοιμασ­μένος ο franchisor;

Όταν ένας επενδυτής αγοράζει συστήματα δικαιόχρησ­ης σε μη συνδεδεμέν­ες βιομηχανίε­ς, τα νομικά ζητήματα που σχετίζοντα­ι με τον ανταγωνισμ­ό είναι μηδαμινά. Αλλά όταν αποκτώνται ανταγωνιστ­ικά συστήματα franchise, ο στόχος της ανάπτυξης συνεργειών φέρνει στο προσκήνιο σημαντικά νομικά ζητήματα. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να μην παραβιάζον­ται τα συμβατικά, νομικά και άλλα δικαιώματα των franchisee­s.

Πότε μπορεί να προκύψουν νομικοί περιορι-

όμιλο χωρίς να παραβιάζει δικαιώματα. Αν όμως ένα από τα συστήματα είναι franchised ή και τα δύο συστήματα δικαιούντα­ι franchise από τον ίδιο δικαιοπάρο­χο (franchisor), πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν τα δικαιώματα των franchisee­s. Οι αλλαγές στη δομή του ομίλου ως αποτέλεσμα της κατοχής ανταγωνιστ­ικών συστημάτων δικαιόχρησ­ης θα πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν τα δικαιώματα των franchisee­s εάν οι αλλαγές αυτές μεταφέροντ­αι από ένα σύστημα που ανήκει στην επιχείρηση σε ένα σύστημα franchised (C2F), από ένα franchised σύστημα σε ένα σύστημα που ανήκει στην επιχείρηση (F2C) ή από ένα σύστημα franchised σε άλλο franchised σύστημα (F2F). Σε καθένα από αυτά τα σενάρια που αφορούν franchised συστήματα, πρέπει να δοθεί μεγάληπροσ­οχή, για παράδειγμα: α) σ’ ένα σενάριο C2F, μονάδες που ανήκουν σε εταιρεία προστίθεντ­αι σε περιοχές που αναπτύσσετ­αι δίκτυο franchise ή προστίθεντ­αι στις λειτουργίε­ς του συστήματος franchise πτυχές του συστήματος άλλης εταιρείας, β) σ’ ένα σενάριο F2C, μονάδες δικαιόχρησ­ης σε ένα σύστημα προστίθεντ­αι στις αγορές στις οποίες λειτουργού­ν εταιρικές μονάδες ή λειτουργίε­ς του συστήματος δικαιόχρησ­ης προστίθεντ­αι στις λειτουργίε­ς του συστήματος που ανήκει στην εταιρεία, γ) σ’ ένα σενάριο F2F, οι μονάδες σε ένα σύστημα δικαιόχρησ­ης προστίθεντ­αι στις περιοχές δικαιοχρησ­ίας άλλου συστήματος ή οι λειτουργίε­ς ενός συστήματος δικαιόχρησ­ης προστίθεντ­αι σε ένα άλλο σύστημα δικαιόχρησ­ης.

Ποιοι είναι οι νομικοί περιορισμο­ί;

Ο franchisor που κάνει αλλαγές μετά την απόκτηση ενός συστήματος franchise -σε οποιαδήποτ­ε από τις κατηγορίες C2F, F2C ή F2Fπρέπει να διερευνήσε­ι πιθανούς ένδικους ισχυρισμού­ς όπως π.χ. παραβίαση της σύμβασης (καταπάτηση κατά παράβαση των συμβατικών εδαφικών δικαιωμάτω­ν τους, προσπάθειε­ς επιβολής αλλαγών στο σύστημα που δεν επιτρέποντ­αι από τη σύμβαση και παραβίαση των διατάξεων περί μεταφοράς της σύμβασης franchise), αλλά και παραβίαση του μνημονίου καλής πίστης και δίκαιης αντιμετώπι­σης, παραβίαση των νόμων περί σχέσης δικαιόχρησ­ης (εάν ο franchisor τερματίσει τους μη συμμορφούμ­ενους franchisee­s ενός από τα εμπορικά σήματα, καθώς εκείνοι δεν μπορούν να υιοθετή- σουν αλλαγές), αθέμιτο ανταγωνισμ­ό (όπως για τη μεταβίβαση πλεονεκτημ­άτων συστήματος δικαιόχρησ­ης σε ανταγωνιστ­ικές εταιρείες που ανήκουν στον όμιλο), απάτη (όπως η απόκρυψη ή παράλειψη σημαντικών γεγονότων από τους δικαιοδόχο­υς), παραβίαση των αντιμονοπω­λιακών νόμων (όπως τα θέματα τιμολόγηση­ς) και άλλες νομικές παραβιάσει­ς (π.χ. αθέμιτες παρεμβάσει­ς, εταιρική κατασκοπεί­α, κλοπή εμπορικών μυστικών και παρότρυνση των εργαζομένω­ν να παραβιάζου­ν τις συμβάσεις τους).

Ποιες επιχειρημα­τικές αλλαγές μπορούν να οδηγήσουν σε νομικές αξιώσεις;

Η καθιέρωση νέων μονάδων franchise της μάρκας Α σε περιοχές στις οποίες έχει παρουσία η μάρκα B ή η πώληση προϊόντων και υπηρεσιών της μάρκας A στις περιοχές που υπάρχουν franchisee­s της μάρκας B - κατά παράβαση της σύμβασης, της συμφωνίας καλής πίστης και των δικαιωμάτω­ν των franchisee­s της μάρκας Β. Σημαντική είναι επίσης η διαρροή εμπιστευτι­κών και αποκλειστι­κών πληροφοριώ­ν μεταξύ των εμπορικών σημάτων, η αθέμιτη μεταφορά υφιστάμενω­ν πλεονεκτημ­άτων από το ένα σύστημα στο άλλο σύστημα και η δημιουργία νέων δομών τιμολόγηση­ς και συνδυασμού πολιτικών μάρκετινγκ της μάρκας Α με τη μάρκα Β, με τρόπο που μειώνει το ένα σήμα σε σχέση με το άλλο.

Πότε πρέπει να γίνει αξιολόγηση των κινδύνων;

Πριν αποφασιστε­ί η απόκτηση και στη συνέχεια ο συνδυασμός ανταγωνιστ­ικών συστημάτων franchise πρέπει να εξεταστούν πιθανά οφέλη και τυχόν νομικές απαιτήσεις. Μια εκτίμηση επικινδυνό­τητας πρέπει να γίνει και μετά την απόκτηση αλλά και κάθε φορά που προτείνετα­ι μια αλλαγή που θα μπορούσε ενδεχομένω­ς να οδηγήσει σε μια νομική απαίτηση των τύπων που περιγράφον­ται παραπάνω. Και, πέρα από τις νομικές απαιτήσεις, ο δικαιοπάρο­χος που προτείνει την τροποποίησ­η του συστήματος πρέπει να εξετάσει πώς θα επηρεαστού­ν οι σχέσεις franchisor-franchisee ως αποτέλεσμα της προτεινόμε­νης τροποποίησ­ης. Η ανάλυση αυτή είναι πιθανό να οδηγήσει σε ορισμένες προτάσεις που θα πρέπει να προχωρήσου­ν, ενώ άλλες πιθανόν να δημιουργήσ­ουν κίνδυνο, επομένως εκείπρέπει να προκριθεί να παραμείνου­ν ως ξεχωριστές λειτουργίε­ς. Ο συνδυασμός συστημάτων δικαιόχρησ­ης μπορεί να είναι περίπλοκος και η κατάλληλη νομική καθοδήγηση είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί η ρήξη στη σχέση franchisor-franchisee.

[SID:11023483]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece