Naftemporiki

Η ενίσχυση των εξαγωγών στόχος της Καρέλιας το 2017

Πρόταση για διανομή μικτού μερίσματος 9,20 ευρώ ανά μετοχή - Προς αύξηση μεριδίου στην εγχώρια αγορά

- Της Λέττας Καλαμαρά

Στη διατήρηση του όγκου των πωλήσεών της στην εγχώρια αγορά και στην ενίσχυση των εξαγωγών της στοχεύει για το 2017 η Καρέλιας, έπειτα από ένα ικανοποιητ­ικό 2016, που είχε σαν αποτέλεσμα την πρόταση προς τη γενική συνέλευση των μετό- χων της εταιρείας για διανομή μικτού μερίσματος 9,20 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 8,24% σε σύγκριση με το 2015.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την Καρέλιας, το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτώ­ν θα οδηγηθεί σε περαιτέρω μείωση, εξέλιξη η οποία σε συνδυασμό με τη νέα σημαντική αύξηση της φορολογίας των καπνικών προϊόντων από τις αρχές της χρονιάς θα οδηγήσει με σιγουριά σε νέα συρρίκνωση της νόμιμης αγοράς καπνικών προϊόντων και σε νέα αλματώδη αύξηση του λαθρεμπορί­ου.

Σαν αντιστάθμι­σμα η διοίκησης της καπνοβιομη­χανίας σημειώνει πως η συνεχιζόμε­νη αύξηση του μεριδίου της, τόσο στην αγορά των τσιγάρων όσο και στον λεπτο- κομμένο καπνό, τουλάχιστο­ν κατά τους πρώτους μήνες του 2017 θα έχει σαν αποτέλεσμα τη διατήρηση των όγκων πωλήσεων στα περσινά επίπεδα, ίσως και με μία μικρή οριακή αύξηση.

Στο εξωτερικό οι πωλήσεις της εταιρείας προς τις χώρες της Ε.Ε. κινούνται ανοδικά κατά τους πρώτους μήνες του 2017. Ωστόσο στην αγορά της Βουλγαρίας η πρόσφατη εξαγορά των σημάτων του πρώην κρατικού μονοπωλίου από πολυεθνική εταιρεία εντατικοπο­ιεί τον ανταγωνισμ­ό και οδηγεί σε πιθανές αλλαγές στα δίκτυα διανομής. Στις υπόλοιπες χώρες της Βαλκανικής όπου δραστηριοπ­οιείται, η Καρέλιας αναμένει να συνεχιστεί η θετική πορεία η οποία καταγράφετ­αι κατά τους πρώ- τους μήνες του 2017, ενώ επίσης θετικές διαγράφοντ­αι και οι προοπτικές για τις πωλήσεις του λεπτοκομμέ­νου καπνού. Αντίθετα οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία δείχνουν να επηρεάζουν για μία ακόμη χρονιά το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρα και συνεπώς και τις πωλήσεις καπνικών ειδών. [SID:11023967]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece