Naftemporiki

Μερίσματα 900 εκατ. ευρώ δίνουνοι εισηγμένες

Αυξημένα κατά 50% σε σχέση με τα 600 εκατ. ευρώ που είχαν διανεμηθεί πέρυσι

- Του Γιώργου Σακκά

Θετικό αντίκτυπο για τους μετόχους των εισηγμένων εταιρειών είχε η εμφάνιση αυξημένης κερδοφορία­ς το 2016, καθώς, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσε­ις των εταιρειών, τα συνολικά μερίσματα που θα δοθούν στους μετόχους είναι αυξημένα κατά 50%, στα 900 εκατ. ευρώ έναντι 600 εκατ. ευρώ το 2015. Να επισημάνου­με ότι μετά και την ολοκλήρωση των δημοσιοποι­ήσεων των αποτελεσμά­των, επιβεβαιώθ­ηκε η αντιστροφή του αρνητικού αποτελέσμα­τος των εισηγμένων και η εμφάνιση κερδών, τα οποία συμπεριλαμ­βανομένων και των τραπεζικών αποτελεσμά­των ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ.

Με κέρδη το 52% των επιχειρήσε­ων

Σύμφωνα με το σχόλιο της Beta ΑΧΕΠΕΥ, χρειάστηκα­ν έξι χρήσεις για να επιστρέψου­ν πλειοψηφικ­ά οι εισηγμένες εταιρίες σε κερδοφορία και παράλληλα να εμφανίσουν θετικό αποτέλεσμα στο σύνολο της τελικής γραμμής. Η τελευταία χρήση που οι εισηγμένες στο σύνολο ήταν κερδοφόρες ήταν το 2013, όταν είχαν εμφανίσει κερδοφορία 2,5 δισ. ευρώ, ωστόσο το 65% των εταιρειών ήταν ζημιογόνο. Το 2016 η επιστροφή σε κέρδη (turn around) ήταν όπως πρέπει καθώς, εκτός από το 1 δισ. ευρώ καθαρή κερδοφορία, το 52% των εταιρειών έκλεισε την χρονιά στο «συν».

Πτώση τζίρου λόγω καυσίμων

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα τελικά αποτελέσμα­τα 193 εισηγμένων, ο κύκλος εργασιών σημείωσε πτώση 1,7% στα 62,9 δισ. ευρώ, η οποία προέρχεται αποκλειστι­κά από τον κλάδο διύλισης και εμπορίας καυ- σίμων (-6,7%) λόγω της μείωσης της τιμής του αργού πετρελαίου κατά τη διάρκεια της χρονιάς και του ειδικού βάρους (~24%) που έχει ο κλάδος στο σύνολο. Η λειτουργικ­ή κερδοφορία είναι αυξημένη κατά 14,3%, στα 8,54 δισ., ευρώ αντανακλών­τας βελτίωση στα οργανικά περιθώρια τα οποία διαμορφωθή­καν σε 13,59% (από 11,69% πέρυσι) εμφανίζοντ­ας το υψηλότερο ποσοστό που έχει πα-

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece