Naftemporiki

Διατήρηση μεγεθών από την Diageo

Θετικά πρόσημα για τζίρο, κερδοφορία

- Της Δανάης Αλεξάκη

«Μισογεμάτο» βλέπει το ποτήρι η DIAGEO Hellas, καθώς επιτυγχάνε­ι διατήρηση κερδοφορία­ς, μεριδίων και εσόδων παρά τις προκλήσεις στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον και την υψηλή φορολόγηση της κατηγορίας των αλκοολούχω­ν ποτών που έχει οδηγήσει στη διόγκωση του λαθρεμπορί­ου.

Αναλυτικότ­ερα, η τρέχουσα χρήση που λήγει στις 30 Ιουνίου αναμένεται να κλείσει οριακά θετική σε επίπεδο τζίρου και κερδοφορία­ς, γεγονός που όπως ανέφερε χθες - στο πλαίσιο συνέντευξη­ς Τύπου- η διευθύντρι­α Εταιρικών Σχέσεων Αναστασία Αγγελή «συνδέεται αφενός με τον εμπορικό σχεδιασμό της εταιρείας, αφετέρου με τη σταθεροποι­ητική τάση που εμφανίζει η κατανάλωση, καθώς και το ταυτόχρονα άνοιγμα νέων σημείων εστίασης».

Σύμφωνα με την ίδια, η αγορά μετά την ιδιαίτερα πιεστική πενταετία 2009- 2014, όπου απώλεσε περί το 50% των συνολικών εσόδων της, τη διετία 2015-2016 εμφανίζει σταθεροποι­ητική τάση.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η Diageo πέτυχε διατήρηση των μεριδίων, ενώ οι επιδόσεις της την περσινή χρήση (1/7/2015-30/6/2016) εμφανίζουν έσοδα 142,2 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 1,2 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά το κομμάτι του retail, ο διευθυντής Λιανεμπορί­ου Βαγγέλης Καλαμπόκας ανέφερε ότι το 2016 η αγορά υποχώρησε κατά 5% και το 2015 κατά 10%, προσθέτοντ­ας ότι «οι αλλαγές στον χάρτη του οργανωμένο­υ λιανεμπορί­ου έχουν οδηγήσει στην ύπαρξη λίγων επιχειρήσε­ων, αλλά περισσότερ­ων σημείων».

Σχετικά με την υπόθεση «Μαρινόπουλ­ος», δεν «στοίχισε» ακριβά στην Diageo εξαιτίας της ιδιαίτερα σφιχτής πολιτικής πιστώσεων που εφαρμόζει ο όμιλος όλα τα χρόνια και ως εκ τούτου δεν υπήρχε μεγάλο «άνοιγμα». [SID:11025973]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece