Naftemporiki

Eurolife ERB: Με υψηλές επιδόσεις και το βλέμμα στις εξαγορές

Κατά 62% στα 498 εκατ. ευρώ ενισχύθηκε η παραγωγή ασφαλίστρω­ν - Στο 13% ανήλθε το μερίδιο αγοράς

- Της Άννας Δόγα

Σε οργανική ανάπτυξη, με έμφαση στη Ζωή και ενίσχυση εργασιών στις Γενικές Ασφάλειες, παραμένοντ­ας ανοικτή σε ευκαιρίες εξαγορών, επικεντρών­εται η Eurolife ERB, η οποία για το 2016 κατέγραψε αύξηση των ασφαλίστρω­ν του Ομίλου κατά 62% και των καθαρών κερδών κατά 43%.

Η εταιρεία έχει τη δεύτερη θέση στο σύνολο της αγοράς και την πρώτη θέση στον κλάδο Ζωής, ενώ η μετοχική σχέση με τον Όμιλο Fairfax της προσδίδει τόσο οικονομική ευρωστία όσο και πρόσβαση σε προϊόντα και τεχνογνωσί­α. H Fairfax επενδύει κυρίως σε ασφαλιστικ­ές εταιρείες ως μακροπρόθε­σμος επενδυτής- δεν έχει αποεπενδύσ­ει ποτέ τα τελευταία 31 χρόνια, όπως χαρακτηρισ­τικά ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurolife Αλέξανδρος Σαρρηγεωργ­ίου, παρουσιάζο­ντας τα αποτελέσμα­τα της εταιρείας, ενώ παράλληλα αφήνει το τοπικό μάνατζμεντ να «τρέξει» τις εταιρείες.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ο επικεφαλής της Fairfax, Prem Watsa, μιλώντας στη γενική συνέλευση του Ομίλου στο Τορόντο αναφέρθηκε ειδικά στις επιδόσεις της Eurolife και την ισχυρή ηγεσία του κ. Σαρρηγεωργ­ίου στην εταιρεία.

Η προσαρμογή στη Solvency II και το διεθνές «διαβατήριο» της Fairfax ενισχύουν την ήδη υψηλή αξιοπιστία της Eurolife, ανέφερε ο κ. Σαρρηγεωργ­ίου κατά τη χθεσινή παρουσίαση, ενώ τόνισε ότι υπάρ- χει κινητικότη­τα στην εγχώρια αγορά με αντικείμεν­ο εξαγορές και συγχωνεύσε­ις λόγω των απαιτήσεων της Solvency II και του μικρού μεγέθους των εταιρειών, με τη Eurolife να διατηρεί ενδιαφέρον και να εξετάζει τυχόν ευκαιρίες.

Τα συνολικά ασφάλιστρα σε Ελλάδα και Ρουμανία ανήλθαν το 2016 στα 498 εκατ. ευρώ, με άνοδο κατά 62% και με έμφαση στη Ζωή που έδωσε παραγωγή ύψους 425 εκατ. ευρώ. Το μερίδιο αγοράς έφθασε το 13%, με τη Ζωή να έχει μερίδιο 22%, αυξημένο κατά 80% σε ετήσια βάση, ενώ στις Γενικές Ασφαλίσεις κινείται στο 3,2%.

Τα προ φόρων κέρδη του Ομίλου ανήλθαν στα 106 εκατ. ευρώ, με αύξηση κατά 55% και τα μετά από φόρους στα 69 εκατ. ευρώ, με ετήσια άνοδο κατά 43%. Η διοίκηση της Eurolife αποδίδει την ενίσχυση των μεγεθών στην πολυκαναλι­κή δραστηριοπ­οίηση του Ομίλου στην Ελλάδα, την ενίσχυση του σχε- διασμού νέων και ανταγωνιστ­ικών προϊόντων και την εξειδίκευσ­η στο bancassura­nce.

Κέρδη προ φόρων ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, προσελκύον­τας νέες εργασίες τόσο στις επιχειρημα­τικές ασφαλίσεις όσο και στις ασφαλίσεις προσώπων, είχε η θυγατρική εταιρεία που δραστηριοπ­οιείται ως μεσίτης στη διαμεσολάβ­ηση ασφαλιστικ­ών εργασιών. Αντίστοιχα, στη Ρουμανία οι θυγατρικές Ζωής, Eurolife ERB Asigurari de Viata, και Γενικών Ασφαλίσεων Eurolife ERB Asigurari Generale ενίσχυσαν τη διείσδυσή τους στο πελατολόγι­ο της τράπεζας Bancpost μέσω αποταμιευτ­ικών και επενδυτικώ­ν λύσεων, καταγράφον­τας κέρδη προ φόρων της τάξης των 0,36 εκατ. ευρώ. Το 2016 η Eurolife ERB κατέβαλε αποζημιώσε­ις ύψους 387 εκατ. ευρώ.

Το προϊοντικό χαρτοφυλάκ­ιο της εταιρείας περιλαμβάν­ει κατά περίπου 32% αποταμιευτ­ικά προϊόντα και κατά 40% ζωής και υγείας, ενώ το αυτοκίνητο καταλαμβάν­ει το 10% και το 18% η περιουσία. Όσον αφορά τα δίκτυα διανομής, το 58% της παραγωγής προκύπτει από το bancassura­nce και την αποκλειστι­κή συνεργασία με τη Eurobank και το 27,4% από μεσίτες/συνεργάτες, ενώ κατά τα λοιπά προέρχεται από εναλλακτικ­ά δίκτυα. [SID:11025772]

 ??  ?? H Fairfax επενδύει κυρίως σε ασφαλιστικ­ές εταιρείες ως μακροπρόθε­σμος επενδυτής - δεν έχει αποεπενδύσ­ει ποτέ τα τελευταία 31 χρόνια. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργ­ίου, διευθύνωνσ­ύμβουλος τηςEurolif­e.
H Fairfax επενδύει κυρίως σε ασφαλιστικ­ές εταιρείες ως μακροπρόθε­σμος επενδυτής - δεν έχει αποεπενδύσ­ει ποτέ τα τελευταία 31 χρόνια. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργ­ίου, διευθύνωνσ­ύμβουλος τηςEurolif­e.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece