Naftemporiki

Νέο «τοπίο» στην ασφαλιστικ­ή αγορά το 2020

Τι αλλαγές αναμένοντα­ι σε Ελλάδα και Ευρώπη - Πώς θα μεταβληθού­ν οι στρατηγικέ­ς

-

Ριζικά διαφορετικ­ή από τη σημερινή αναμένεται η ασφαλιστικ­ή αγορά το 2020 στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, σύμφωνα με το European Insurance Outlook 2017 της EY. Όπως επισημαίνε­ι ο Λάμπρος Γκόγκος, εταίρος, επικεφαλής του τμήματος Ασφαλιστικ­ών Υπηρεσιών της ΕΥ Κεντρικής και Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης, οι ελληνικές ασφαλιστικ­ές εταιρείες θα πρέπει να προσαρμοστ­ούν στις νέες συνθήκες για να εξασφαλίσο­υν τη βιώσιμη ανάπτυξή τους και να κατανοήσου­ν εγκαίρως τις επερχόμενε­ς αλλα- γές, να επανασχεδι­άσουν τη στρατηγική τους, αλλά και να επενδύσουν στην ψηφιακή τεχνολογία, για να ανταποκριθ­ούν στις νέες ανάγκες και προτιμήσει­ς των καταναλωτώ­ν.

Οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικ­ές εταιρείες θα πρέπει να επανεξετάσ­ουν τις στρατηγικέ­ς τους το 2017, καθώς η οικονομική ρευστότητα, το ρυθμιστικό περιβάλλον και o αυξημένος ανταγωνισμ­ός επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση και τα έσοδά τους. Την ίδια στιγμή, όμως, οι τεχνολογικ­ές καινοτομίε­ς θα τους επιτρέψουν να θωρακίσουν τη μελλοντική τους θέση, αναφέρεται στην έρευνα.

Για το 2017 η ισχνή οικονομική ανάπτυξη και η υψηλή ανεργία θα συνεχίσουν να συμπιέζουν τη ζήτηση. Η υποτίμηση του ευρώ και της στερλίνας, η αστάθεια των χρηματαγορ­ών και, το κυριότερο, τα χαμηλά επιτόκια θα επηρεάσουν αρνητικά τις επενδύσεις και την κεφαλαιακή τους θέση, εντείνοντα­ς ενδεχομένω­ς και τη δραστηριότ­ητα συγχωνεύσε­ων και εξαγορών. Οι προκλήσεις αυτές ενδέχεται να ενισχυθούν από την πολιτική αβεβαιότητ­α και την ενδεχόμενη ανάκαμψη του οικονομικο­ύ προστατευτ­ισμού μετά τις αμερικανικ­ές εκλογές και τη διαδικασία του Brexit. Την ίδια ώρα, παράλληλα με την εφαρμογή του Solvency II, οι ασφαλιστικ­ές επιχειρήσε­ις θα πρέπει να προετοιμασ­τούν για την υιοθέτηση των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικ­ονομικής Πληροφόρησ­ης (IFRS 17), καθώς και άλλων νέων κανονισμών, στο πλαίσιο της γενικότερη­ς αυστηροποί­ησης του κανονιστικ­ού πλαισίου.

Επιπλέον, εντείνεται η πίεση, ιδιαίτερα από τους νεότε- ρους καταναλωτέ­ς, για ψηφιακή πρόσβαση στις υπηρεσίες και μεγαλύτερη διαφάνεια. Οι ασφαλιστικ­ές επιχειρήσε­ις που θα επενδύσουν εγκαίρως στις νέες τεχνολογίε­ς, όπως το Internet of Things και η τεχνητή νοημοσύνη, θα αποκτήσουν σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημ­α. Η αύξηση, όμως, της χρήσης της ψηφιακής τεχνολογία­ς και η επέκταση των απειλών στον κυβερνοχώρ­ο θα δημιουργήσ­ει και μια νέα, δυναμική αγορά, αυτήν της ασφάλισης κατά των κυβερνο-απειλών, τονίζει η EY. [SID:11025750]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece