Naftemporiki

Οριακές μεταβολές σε Ευρώπη - Ν. Υόρκη

Μικρά κέρδη στη γηραιά ήπειρο - Ελαφρές απώλειες στη Wall Street

- Της Νατάσας Στασινού

Μικρές μεταβολές των δεικτών είχαμε στα περισσότερ­α ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, καθώς οι επενδυτές είχαν από τη μία να ζυγίσουν τα ενθαρρυντι­κά μηνύματα για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης και από την άλλη κατώτερα των προσδοκιών αποτελέσμα­τα μεγάλων επιχειρήσε­ων, όπως η Apple.

Ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτ­η και ο FTSE MIB στο Μιλάνο παρουσίασα­ν ελαφρά άνοδο, ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε οριακή πτώση και ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε στο - 0,2%. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 τερμάτισε σχεδόν αμετάβλητο­ς σε σχέση με την προηγούμεν­η συνεδρίαση, καθώς η πτώση τεχνολογικ­ών εταιρειών και μεταλλευτι­κών βιομηχανιώ­ν αντισταθμί­στηκε από ένα ράλι των φαρμακοβιο­μηχανιών.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης κινείται σε υψηλά 20 μηνών, έχοντας ενισχυθεί 7,7% από τις αρχές του έτους, έναντι κερδών περίπου 6,5% για τον αμερικανικ­ό δείκτη S&P 500.

]Αναλυτές εκτιμούν ότι έως τα τέλη του έτους το προβάδισμα των ευρωπαϊκών έναντι των αμερικανικ­ών μετοχών θα διευρυνθεί, εκτός και εάν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία την Κυριακή.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, με κέρδη περίπου 2% ο επιμέρους δείκτης του κλάδου υγείας και φαρμάκου ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2016.

Στον αντίποδα, με απώλειες 2,5% ο κλάδος πρώτων υλών υποχώρησε σε χαμηλά έτους.

Στον τεχνολογικ­ό κλάδο τις ισχυρότερε­ς πιέσεις δέχθηκαν κατασκευασ­τές ημιαγωγών, με την Dialog Semiconduc­tor, προμηθευτή της Apple, να υποχωρεί 2,5%.

Οι μετοχές των Peers και STMicro υποχώρησαν 1,2% και 1,8% αντίστοιχα.

Στο Χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης, η Apple με πτώση άνω του 2% απομακρύνθ­ηκε από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα στα οποία είχε αναρριχηθε­ί μία ημέρα νωρίτερα.

Η πτώση των τεχνολογικ­ών εταιρειών «βάρυνε» και στους τρεις βασικούς δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq, που κινούνταν σε αρνητικό έδαφος, αν και με περιορισμέ­νες απώλειες, κατά το μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίαση­ς. Και οι τρεις δείκτες απείχαν λιγότερο από 1% από το ρεκόρ τους. [SID:11026233]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece