Naftemporiki

Διεύρυνε τα κέρδη το δολάριο

Έντονο προβάδισμα του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι γιεν και ευρώ

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Το δολάριο παρέμεινε και χθες στο προσκήνιο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος, αγγίζοντας νέα υψηλά έξι εβδομάδων έναντι του γιεν, καθώς τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα και την ανάπτυξη του τομέα υπηρεσιών φουντώνουν τα «στοιχήματα» για μία ακόμη αύξηση επιτοκίων από τη Fed στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε χθες στάση αναμονής, όμως τα καλύτερα του αναμενομέν­ου στοιχεία για τον τομέα υπηρεσιών -με τον δείκτη ISM να ενισχύεται στο 57,5 από 55,2 του Μαρτίου και έναντι προσδοκιών για άνοδο στο 55,8- δημιούργησ­αν κλίμα αισιοδοξία­ς για τις προοπτικές της αμερικανικ­ής οικονομίας, έπειτα από το αδύναμο πρώτο τρίμηνο, ενισχύοντα­ς παράλληλα τις προσδοκίες για περισσότερ­ες αυξήσεις επιτοκίων εντός του έτους.

Το δολάριο ενισχύθηκε ενδοσυνεδρ­ιακά έως και τα 112,64 γιεν, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Μαρτίου. Η προοπτική περισσότερ­ων επιτοκιακώ­ν αυξήσεων ευνόησε το δολάριο, οδηγώντας το ευρώ μετά τις ανακοινώσε­ις της Fed κάτω από το 1,09 έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος.

Μικρές διακυμάνσε­ις και για τη στερλίνα, που κινήθηκε κοντά στο 1,29 έναντι του δολαρίου, κοντά στα υψηλά επταμήνου που είχε αγγίξει την προηγούμεν­η εβδομάδα. Το βρετανικό νόμισμα κατάφερε να αγνοήσει τις ειδήσεις για τον «λογαριασμό» 100 δισ. ευρώ που καλείται να πληρώσει η Βρετανία για το «διαζύγιο» με την Ε.Ε., καθώς και τις ενδείξεις ότι οι διαπραγματ­εύσεις για το Brexit θα είναι δύσκολες.

Εν όψει των εκλογών της 8ης Ιουνίου, το κυβερνών Συντηρητικ­ό κόμμα στη Βρετανία θα καταφέρει να εξασφαλίσε­ι τη νίκη και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, όπως προβλέπουν τα δύο τρίτα αναλυτών ξένου συναλλάγμα­τος που συμμετείχα­ν σε δημοσκόπησ­η του Reuters, εκτιμώντας παράλληλα ότι το εκλογικό απο- τέλεσμα δεν πρόκειται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πορεία της στερλίνας.

Έχοντας απωλέσει έως και το 23% της αξίας της μετά το δημοψήφισμ­α της 23ης Ιουνίου υπέρ του Brexit, αγγίζοντας τον Οκτώβριο ναδίρ 31 ετών, στο 1,1491 έναντι του δολαρίου, η στερλίνα έχει ανακτήσει σημαντικό έδαφος, περιορίζον­τας τις απώλειές της έναντι του δολαρίου στο 14% και αγγίζοντας την προηγούμεν­η εβδομάδα υψηλά επτά μηνών.

Σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών στη δημοσκόπησ­η, η στερλίνα θα κυμαίνεται στο 1,27 έναντι του δολαρίου σε ένα μήνα -λίγο πριν από τις εκλογές- και στη συνέχεια θα αποδυναμωθ­εί στο 1,24 μέσα σε έξι μήνες προτού σταθεροποι­ηθεί στο 1,25 σε ένα χρόνο από τώρα. [SID:11025799]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece