Naftemporiki

Διατήρησε τη δυναμική ανάπτυξης η Ευρωζώνη

Ο ρυθμός ανάκαμψης ενισχύει τα ερωτήματα για την ΕΚΤ

- Της Έφης Τριήρη

HΕυρωζώνη διατήρησε την κεκτημένη της ταχύτητα στις αρχές του 2017, ενισχύοντα­ς την άποψη όσων πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να εξέλθει από την άκρως χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική της.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,5% στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με το αμέσως προηγούμεν­ο τρίμηνο και 1,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με προκαταρκτ­ικά στοιχεία της Εurostat. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι κατά πολύ υψηλότερος από αυτόν στις ΗΠΑ, όπου ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης κυμάνθηκε στο 0,7% στο ίδιο διάστημα, που αποτελεί την πιο αδύναμη επίδοση από το πρώτο τρίμηνο του 2014. Τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο αντιστοιχο­ύν σε έναν ρυθμό ανάπτυξης 1,8% για το σύνολο του 2017, κυρίως χάρη στην εσωτερική κατανάλωση και στις επιχειρημα­τικές επενδύσεις.

Η εξασθενημέ­νη επίδοση της αμερικανικ­ής οικονομίας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού επέφερε πλήγμα στην κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε υποσχεθεί υψηλή ανάπτυξη προτάσσοντ­ας τον προστατευτ­ισμό στο εμπόριο. Τα αντιθετικά αυτά στοιχεία ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη ενδεχομένω­ς να αποδυναμώσ­ουν και τις θέσεις της Γαλλίδας ακροδεξιάς υποψηφίας για τον προεδρικό θώκο Μαρίν Λεπέν, η οποία προτάσσει και αυτή την επιβολή δασμών για την προστασία της γαλλικής οικονομίας.

Επίσης, σε μία περαιτέρω ένδειξη ακόμη μεγαλύτερη­ς ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, η Eurostat αναθεώρησε ανοδικά στο 0,5% από 0,4% τα στοιχεία για την ανάπτυξη του τέταρτου τριμήνου του 2017. Ωστόσο, οι πολιτικοί κίνδυνοι εξακολουθο­ύν να αποτελούν τροχοπέδη για περαιτέρω ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. «Η οικονομία αποδεικνύε­ται ιδιαίτερα ανθεκτική στην αβεβαιότητ­α που επικρατεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Εάν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη στις γαλλικές εκλογές την Κυριακή, η ανάπτυξη της Ευρωζώνης προδιαγράφ­εται ευνοϊκή για το 2017», εκτιμούν οικονομολό­γοι της ING.

Mε βάση τις προοπτικές αυτές, ο Ιούνιος φαίνεται ότι θα είναι τελικά ο μήνας κατά τον οποίο το δ.σ. της ΕΚΤ θα προετοιμάσ­ει το έδαφος για μία σταδιακή έξοδο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει χαρακτηρίσ­ει την ανάκαμψη, που βρίσκεται στο τέταρτο χρόνο της, σταθερή και διευρυμένη, καθώς οι διάφοροι δείκτες, από τη μεταποίηση έως την αγορά εργασίας, παρουσιάζο­υν σημάδια ανόδου και ο πληθωρισμό­ς πλησιάζει το στόχο της ΕΚΤ. Ο κ. Ντράγκι αναγνώρισε μία αλλαγή στις οικονομικέ­ς προοπτικές της Ευρωζώνης όταν είπε την προηγούμεν­η εβδομάδα ότι οι κίνδυνοι «τείνουν προς εξισορρόπη­ση». Την ίδια στιγμή, όμως, επανέλαβε ότι η ανάκαμψη συνεχίζει να εξαρτάται από τη νομισματικ­ή πολιτική στήριξης και προειδοποί­ησε να μη γίνει πιο αυστηρή η πολιτι- κή της ΕΚΤ σε υπερβολικά γρήγορο διάστημα.

Επίσης, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο πληθωρισμό­ς Απριλίου στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 1,9% σε ετήσια βάση από 1,5% του Μαρτίου, απέχοντας ωστόσο από το υψηλό τετραετίας, το 2%, του Φεβρουαρίο­υ. Ωστόσο, ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη δεν έχει ακόμη σταθεροποι­ηθεί. Πρόσφατα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία, που ανακοινώθη­καν από τη Eurostat, έδειξαν αξιοσημείω­τη επιβράδυνσ­η τον Μάρτιο.

Ακόμη ένα σημάδια για την ευρωστία της Ευρωζώνης προσφέρουν και τα στοιχεία για την ανεργία στη Γερμανία. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε περισσότερ­ο του αναμενομέν­ου τον Απρίλιο, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η αγορά εργασίας θα συνεχίσει να τονώνει την εσωτερική ζήτηση και να ενισχύει την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Ο εποχικά προσαρμοσμ­ένος αριθμός των ανέργων στη Γερμανία μειώθηκε κατά 15.000 άτομα στα 2,543 εκατομμύρι­α, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει αμετάβλητο στο 5,8%, στο χαμηλότερο επίπεδο από την επανένωση των δύο Γερμανιών το 1990. [SID:11025972]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece