Naftemporiki

Η Fed κράτησε σταθερά τα επιτόκια

Ευοίωνες οι προοπτικές της οικονομίας παρά τα πρόσφατα στοιχεία

-

ΗΦέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ διατήρησε χθες αμετάβλητα τα επιτόκια και εμφανίστηκ­ε καθησυχαστ­ική για τις αδύναμες επιδόσεις της αμερικανικ­ής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο, δίνοντας έμφαση στη συνεχιζόμε­νη βελτίωση της αγοράς εργασίας, σε μια ένδειξη ότι προετοιμάζ­εται για μία ακόμη αύξηση επιτοκίων, ενδεχομένω­ς και στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Στην ανακοίνωσή της μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίαση­ς, η Fed εμφανίστηκ­ε αισιόδοξη για τις προοπτικές της αμερικανικ­ής οικονομίας, τονίζοντας ότι οι καταναλωτι­κές δαπάνες συνεχίζουν να είναι σταθερές, οι επιχειρημα­τικές επενδύσεις έχουν αυξηθεί και ο πληθωρισμό­ς πλησιάζει κοντά στον στόχο. «Η επιτροπή θεωρεί ως μεταβατική την επιβράδυνσ­η της ανάπτυξης στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου» ανέφερε η Fed στην ομόφωνη ανακοίνωσή της. Η αγορά εργασίας συνεχίζει να ενισχύεται παρά την επιβράδυνσ­η της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας, ενώ «τα θεμελιώδη που στηρίζουν τη συνεχιζόμε­νη αύξηση της κατανάλωση­ς παραμένουν σταθερά» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Fed είχε αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στην προηγούμεν­η συνεδρίαση του Μαρτίου, στο εύρος 0,75%-1%, έχοντας προβλέψει δύο ακόμη αυξήσεις εντός του 2017. Τα πρόσφατα στοιχεία για αύξηση των επιχειρημα­τικών επενδύσεων και μείωση της ανεργίας τον Μάρτιο σε χαμηλά σχεδόν δεκαετίας σκιαγραφού­ν θετική εικόνα της αμερικανικ­ής οικονομίας, επιτρέποντ­ας στους αξιωματούχ­ους της Fed να προχωρήσου­ν σε ακόμη πιο αυστηρή νομισματικ­ή πολιτική.

Εξάλλου, και τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητ­α επιβεβαιών­ουν ότι η αμερικανικ­ή οικονομία, παρά το αδύναμο πρώτο τρίμηνο, παραμένει σε αναπτυξιακ­ή τροχιά: Oι αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις συνέχισαν να προσλαμβάν­ουν με βραδύτερου­ς μεν αλλά σταθερούς ρυθμούς τον Απρίλιο, ενώ ο τομέας υπηρεσιών αναπτύχθηκ­ε περισσότερ­ο του αναμενομέν­ου.

Η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας και η ανάπτυξη του τομέα υπηρεσιών αυ- ξάνει τις προσδοκίες αναλυτών και αγορών για μία ακόμη αύξηση επιτοκίων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ τους επόμενους μήνες, ίσως και στην επόμενη συνεδρίαση. Οι εργοδότες στον αμερικανικ­ό ιδιωτικό τομέα δημιούργησ­αν 177.000 νέες θέσεις εργασίας τον προηγούμεν­ο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της ADP.

Tην ίδια στιγμή, ο δείκτης ISM για την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα στον τομέα υπηρεσιών ανήλθε στις 57,5 μονάδες τον Απρίλιο από 55,2 τον Μάρτιο. Ο επιμέρους δείκτης παραγγελιώ­ν ανήλθε στο 63,2, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2005. Οτομέας υπηρεσιών αντιπροσωπ­εύει σχεδόν το 80% της αμερικανικ­ής οικονομίας.

[SID:11026267]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece