Naftemporiki

Οι καλές επιδόσεις της Apple δεν έπεισαν τους επενδυτές

Αύξηση εσόδων, κερδών και ρευστό δεν αντιστάθμι­σαν την πτώση πωλήσεων

-

Αύξησε κέρδη και έσοδα και είδε το ρευστό της να απογειώνετ­αι σε επίπεδα άνω των 250 δισ. δολαρίων. Καμία από τις παραπάνω επιδόσεις της Apple, ωστόσο, δεν στάθηκε ικανή να ικανοποιήσ­ει τους επενδυτές, οι οποίοι εστίασαν την προσοχή τους στην απροσδόκητ­η πτώση των πωλήσεων των iPhones. Αυτή αποκαλύπτε­ι τον εντεινόμεν­ο ανταγωνισμ­ό από την κορεατική Samsung, όπως επίσης κινεζικές κατασκευάσ­τριες φθηνότερων συσκευών, ενώ υπογραμμίζ­ει την ανάγκη για νέες εφαρμογές, που θα κλέψουν τις εντυπώσεις, στις «επετειακές» εκδόσεις του έξυπνου κινητού της Apple το φθινόπωρο.

Το τρίμηνο που έληξε την 1η Απριλίου η Apple πούλησε 50,8 εκατομμύρι­α συσκευές iPhones, έναντι 51,2 εκατ. συσκευών το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και κόντρα στις προβλέψεις για πωλήσεις 51,4 εκατ. κινητών. Στον απόηχο της δημοσίευση­ς των στοιχείων, η μετοχή της (η οποία έχει ενισχυθεί 27% από τις αρχές του έτους και την Τρίτη έκλεισε σε νέα επίπεδα-ρεκόρ) βρέθηκε να υποχωρεί περισσότερ­ο από 2%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τιμ Κουκ, απέδωσε την πτώση των πωλήσεων στο γεγονός ότι πολλοί καταναλωτέ­ς περιμένουν τα νέα μοντέλα, με τα οποία η Apple θα γιορτάσει τα 10 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του iPhone. Οι πληροφορίε­ς για νέο τύπο οθόνης, στοιχεία από ανοξείδωτο χάλυβα, κάμερες υψηλότερης ευκρίνειας και εφαρμογές επαυξημένη­ς πραγματικό­τητας, έχουν γεννήσει υψηλές προσδοκίες. Σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα αμερικανικ­ών μέσων η εταιρεία έχει στα σκαριά τρεις εκδοχές του έξυπνου κινητού. Οι δύο είναι ουσιαστικά αναβαθμίσε­ις των υφιστάμενω­ν μοντέλων, αλλά η τρίτη είναι ένα εντελώς νέο μοντέλο.

Η μειωμένη ζήτηση όμως έχει να κάνει και με το γεγονός ότι η εταιρεία συνήθιζε να αλλάζει το βασικό σχήμα του iPhone ανά περίπου δύο χρόνια. Το τελευταίο μοντέλο, iPhone 7, που παρουσιάστ­ηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε παρόμοια μορφή και εφαρμογές με τους «προκατόχου­ς» του.

Παρά τον μειωμένο όγκο πωλήσεων, τα έσοδα από τα έξυπνα κινητά αυξήθηκαν ελαφρά (1%) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, στα 33,2 δισ. δολάρια, χάρη στην ισχυρότερη ζήτηση του ακριβότερο­υ μοντέλου iPhone 7 Plus. Μερίδα αναλυτών παρατήρησε πάντως ότι ήταν μειωμένα κατά 7 δισ. δολάρια σε σχέση με τα έσοδα που απέφερε στην εταιρεία το έξυπνο κινητό πριν από δύο χρό- νια. Ισχυρή ήταν η απήχηση των υπηρεσιών, με τις πωλήσεις σε αυτόν τον τομέα (που περιλαμβάν­ει μεταξύ άλλων τα Apple Pay, Apple TV, iTunes, iCloud) να κάνουν «άλμα» 18%. Έτσι, τα συνολικά έσοδα της κορυφαίας τεχνολογικ­ής εταιρείας του πλανήτη αυξήθηκαν κατά 4,6% στα 52,9 δισ. δολάρια. Τα έσοδα από την αγορά της Κίνας ήταν μειωμένα κατά 14%, με τον κ. Κουκ να αποδίδει την πτώση σε δυσμενείς διακυμάνσε­ις των συναλλαγμα­τικών ισοτιμιών. Τα κέρδη ενισχύθηκα­ν 4,9% στα 11 δισ. δολάρια.

Η Apple έχει σήμερα στην κατοχή της ρευστό ύψους 256,8 δισ. δολαρίων, έναντι 246,09 δισ. δολαρίων το αμέσως προηγούμεν­ο τρίμηνο και 233 δισ. δολαρίων έναν χρόνο νωρίτερα. Είναι χαρακτηρισ­τικό το γεγονός ότι το ρευστό της υπερβαίνει την κεφαλαιοπο­ίηση μεγάλων εταιρειών, όπως είναι για παράδειγμα η αυτοκινητο­βιομηχανία General Motors. H εταιρεία ανακοίνωσε έτσι ότι θα επιστρέψει επιπλέον 50 δισ. δολάρια στους μετόχους, μέσω προγραμμάτ­ων επαναγοράς μετοχών και καταβολής μερίσματος 63 σεντ ανά μετοχή.

[SID:11025780]

 ??  ?? Ο Τιμ Κουκ, δ.σ. της Apple, απέδωσε την πτώση των πωλήσεων στο γεγονός ότι πολλοί καταναλωτέ­ς περιμένουν τα νέα μοντέλα, για τον εορτασμό 10 χρόνων από το πρώτο iPhone.
Ο Τιμ Κουκ, δ.σ. της Apple, απέδωσε την πτώση των πωλήσεων στο γεγονός ότι πολλοί καταναλωτέ­ς περιμένουν τα νέα μοντέλα, για τον εορτασμό 10 χρόνων από το πρώτο iPhone.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece