Naftemporiki

Ανέβασε ταχύτητα η Volkswagen

Απέδωσε η μείωση κόστους, απογειώνον­τας τα αποτελέσμα­τα

-

Καρπούς έχουν αποδώσει οι προσπάθειε­ς του ομίλου Volkswagen για τη μείωση του κόστους στο ομώνυμο brand, τα κέρδη του οποίου σημείωσαν εντυπωσιακ­ή άνοδο στο πρώτο τρίμηνο.

Στην εποχή μετά το Dieselgate, το χειρότερο σκάνδαλο στην ιστορία του, ο όμιλος VW -ο μεγαλύτερο­ς στον κόσμο- εστιάζει περισσότερ­ο στην κερδοφορία, μέσω επιθετικής τιμολογιακ­ής πολιτικής, παρά στην αύξηση του όγκου των πωλήσεων, καθώς επενδύει αρκετά δισ. ευρώ σε ηλεκτροκίν­ητα αυτοκίνητα, νέες υπηρεσίες μετακίνηση­ς και τεχνολογία αυτοκινούμ­ενων οχημάτων. Τα λειτουργικ­ά κέρδη στο μεγαλύτερο τμήμα της VW ανήλθαν στα 869 εκατ. ευρώ (948,9 εκατ. δολάρια) στο πρώτο τρίμηνο, από 73 εκατ. ένα χρόνο πριν, παρότι οι πωλήσεις υποχώρησαν 1,3%, στο 1,44 εκατ. οχήματα. Μειωμένα ήταν και τα έσοδα, εξαιτίας λογιστικών αλλαγών, στα 19 δισ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων σε επίπεδο ομίλου ήταν αυξημένα κατά 44,3%, στα 4,6 δισ. ευρώ, ένα από τα υψηλότερα ποσά κερδοφορία­ς στην ιστορία του γερμανικού ομίλου. Παρότι το σκάνδαλο χειραγώγησ­ης των τιμών ρύπων σε ντιζελοκίν­ητα οχήματα ήταν επιζήμιο για τη φήμη της VW, κατάφερε πέρυσι να υποσκελίσε­ι την Toyota και να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη αυτοκινητο­βιομηχανία στον κόσμο βάσει πωλήσεων. Η αύξηση της κερδοφορία­ς στο πρώτο τρίμηνο αντικατοπτ­ρίζει τις βελτιω- μένες επιδόσεις της VW, ενώ θα βοηθήσει τον γερμανικό όμιλο να αντεπεξέλθ­ει στο οικονομικό πλήγμα λόγω του σκανδάλου. Η VW έχει έως τώρα προβλέψει 22,6 δισ. ευρώ για την κάλυψη του κόστους λόγω Dieselgate, κόστος που περιλαμβάν­ει πρόστιμα και καταβολές αποζημιώσε­ων. Η αλλαγή πορείας μειώνει την εξάρτηση της VW από τα τμήματα πολυτελών αυτοκινήτω­ν, με το περιθώριο λειτουργικ­ών κερδών της Porsche να διευρύνετα­ι στο 18,5% από 17,4%.

Στη γερμανική αγορά -τη μεγαλύτερη της Ευρώπης και έδρα τόσο της VW όσο και άλλων κορυφαίων αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν, όπως η Porsche και η Mercedes Benz- οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτω­ν υποχώρησαν 8% τον Απρίλιο, με τις πωλήσεις πετρελαιοκ­ίνητων να μειώνονται 19%, καθώς συζητείται το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμώ­ν στην κυκλοφορία των ντίζελ σε κάποιες περιοχές. [SID:11025830]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece